Τρίτη 13 Απριλίου 2010

9η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εισήγηση – Παρέμβαση

Κώστα Ναούμη- Μέλους Κ.Επιτροπής



Σε καιρούς απαξιωτικούς για τη πολιτική που όλοι και όλα αμφισβητούνται δεν μένουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας σ΄όσους είναι υποχρεωμένοι ν΄ασχολούνται με τα οργανωτικά των κομμάτων.

Σ’ αυτή τη συγκυρία λοιπόν, οι κομματικές οργανώσεις καλούνται ν΄αναζητήσουν τρόπους, να συζητήσουν προτάσεις που θα τις βγάλουν από την εσωστρέφεια και την ανυποληψία και να εναρμονίσουν το ρόλο τους στα νέα δεδομένα και αντιλήψεις που διαμορφώνονται στη νέα εποχή.

Η κομματική δράση θα πρέπει να καθορισθεί με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνουν το «κοινωνικό γίγνεσθαι» και με την εκμετάλλευση όλων των δρόμων που προσφέρουν οι επικοινωνιακές πολιτικές και μέθοδοι . Υπάρχει μια ατέλειωτη γραφειοκρατία που διαπερνά κάθετα και οριζόντια το κόμμα και αυτό πρέπει να τελειώνει.. Θα πρέπει ν΄αναζητήσουμε και να δημιουργήσουμε νέα κατηγορία στελεχών που θα θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο κόμμα, για τη ΠΟΛΙΤΙΚΗ κι όχι στη λογική (μίζερων) προσωπικών φιλοδοξιών και μηχανισμών παλαιοκομματικού χαρακτήρα. Θα πρέπει να απαλλαγούμε από τον «διαχειριστικό κυβερνητισμό» δηλ. στην τακτική που περιορίζεται στην ανάληψη διαχείριση και νομή της εξουσίας και να ξαναπεράσουμε στη παραγωγή πολιτικής .

Μέλημα μας η ποιοτική αναβάθμιση των οργανώσεων και η μετατροπή τους σε ζωντανά κύτταρα παραγωγής πολιτικής κι όχι να περιορίζονται σε περιστασιακούς εκλογικούς μηχανισμούς.

Η Ν.Δ., και ας το παραδεχτούμε, έχει ένα σημαντικό δομικό πρόβλημα πολιτικής κουλτούρας. Δεν παράγει πολιτική, δεν συζητάει πολιτικά αλλά στη βάση εσωκομματικών ισορροπιών, και αυτό πρέπει να εκλείψει.

ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ

Δεν ωφέλησε η ποσόστωση, αφού οι γυναίκες αυτοπροσδιορίζονται σε σημαντικό ποσοστό ως θύματα διακρίσεων, κάτι στο οποίο αποδίδουν τη μειωμένη κοινωνική και πολιτική τους παρουσία σε θέσεις εξουσίας αλλά και κάτι που δηλώνουν μαζικά ότι δεν αποδέχονται.

Άλλες προτάσεις :

- Κατάργηση οργάνων και επιτροπών που δεν προσφέρουν τίποτε και δημιουργία νέων.

Προτεινόμενες αλλαγές :

1. Κ.Ε. (Πολιτική Επιτροπή ). Σωστή απόφαση για μείωση του αριθμού των μελών της ιδίως των ( ex officio). Επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας της ( παρουσία μελών κλπ. )

2. Τακτικό Συνέδριο ανά 2ετία (με λογοδοσία Προέδρου)

3. Πολιτικό Συμβούλιο ( Εκτελεστική Γραμματεία ). Θα είχε νόημα η συζήτηση μόνο αν είχαμε θεσμοθέτηση των τάσεων στο Κόμμα. Ελάχιστα λειτούργησε στην κατεύθυνση της παραγωγής πολιτικής, επικύρωνε προειλημμένες αποφάσεις.

4. 20% πρωτοεκλεγμένα μέλη , 20% κάτω των 35 χρόνων. Ενθαρρύνεται η ανανέωση.

5. ΝΟΔΕ . Εκλογή «από βάση». Επιφυλάξεις. Αν ο Πρόεδρος δεν έχει την απαιτούμενη πολιτική παιδεία και παρερμηνεύσει τον τρόπο εκλογής του πολύ σύντομα θα υπάρξει πρόβλημα στην λειτουργία και δράση της ΝΟΔΕ και θα αποτελέσει σημείο τριβής με το πολιτικό προσωπικό του νομού.

Σήμερα οι συνθήκες απαιτούν ένα κόμμα που θ΄αντλεί νομιμοποίηση από ορθολογικές δημοκρατικές δομές και διαδικασίες και δεν θα βασίζεται στο προσωπικό χάρισμα του εκάστοτε ηγέτη.

Ένα κόμμα όπου τα όργανα θα λειτουργούν, θα γίνεται σύνθεση των ιδεών και θα υπάρχει διαρκής αξιολόγηση προσώπων, ιδεών και πολιτικών.

Γιατί στα χρόνια της πρόσφατης διακυβέρνησης που χρεωκόπησε σε αρκετές περιπτώσεις προκρίθηκαν επιλογές με βάση την προσκόλληση στα πρόσωπα και όχι στη βάση αρχών και ικανοτήτων με τα γνωστά αποτελέσματα.

Κι αυτό κι ας το παραδεχτούμε επιτέλους .

Επειδή ουδέποτε η παράταξή μας θέσπισε απαγορευτικούς και καθολικούς κανόνες που θα ίσχυαν για την αξιολόγηση προσώπων – μεθόδων – διαδικασιών (Συμβούλιο Αξιολόγησης – Πρόβλεψη στο Καταστατικό , ουδέποτε λειτούργησε, γράμμα κενό ).

Σ΄αυτή την οργανωτική αναμόρφωση που θα επιχειρηθεί θα πρέπει ν΄αποσαφηνίσουμε τι δεν πρέπει να συμβεί :

1. δεν πρέπει ν΄αντιμετωπισθεί εκ νέου το θέμα ως πρόβλημα διατήρησης ή κατάκτησης της εσωτερικής εξουσίας.

2. Δεν πρέπει να σκεφθούμε ότι ένα ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ μπορεί να προκύψει με οργανωτικούς χειρισμούς, το πρόβλημα είναι βαθύτατα ΠΟΛΙΤΙΚΟ

3. Δεν πρέπει να θεωρηθεί αρκετό ότι αρκεί ν΄αλλάξουν επιμέρους πλευρές της λειτουργίας του κόμματος.

Απαιτείται η σύνολη και ριζική αλλαγή των οργανωτικών προτύπων του κόμματος.

Το 8ο Τακτικό Συνέδριο του Ιουνίου , ας γίνει η απαρχή για μετεξέλιξη της Ν.Δ. σ΄ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα.

· Ανοιχτό στη κοινωνία

· Με δημοκρατική λειτουργία των οργάνων του, και

· Συμμετοχικό

Ευέλικτο και απαλλαγμένο από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αξιοκρατικά στελεχωμένο, ώστε να παράγει ποιοτικό έργο και να παρέχει ΠΡΟΤΥΠΑ αφιερωμένα στη παραγωγή πολιτικής για να περάσουμε επιτέλους από το κόμμα

των μηχανισμών και των επετηρίδωνστο κόμματης αξιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου