Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

5000 αιτήσεις υποψήφιων επενδυτών για ΑΠΕ στη Δυτική Ελλάδα
560 αιτήσεις στο Αγρίνιο
Μικρότερο απ΄ ότι αναμενόταν, είναι τελικά το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στη ΔΕΗ από επαγγελματίες αγρότες, για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων για φωτοβολταϊκά συστήματα. Όπως δήλωσε στον «Σ.Ε.» ο Περιφερειακός Διευθυντής της ΔΕΗ κ. Σπύρος Μυλώνας, στα γραφεία της επιχείρησης στο Δήμο Ρίου, όπου γίνεται και η υποβολή των σχετικών αιτήσεων, από την Τετάρτη μέχρι και σήμερα έχουν προσέλθει λιγότεροι από 100 αγρότες.

«Η διαδικασία άρχισε και εξελίσσεται πολύ καλά αλλά την πρώτη ημέρα, παραλάβαμε μόλις 60 αιτήσεις. Το ενδιαφέρον εκτιμούμε ότι είναι μικρότερο απ΄ ότι υπολογίζαμε. Οι λόγοι που φανταζόμαστε, είναι ότι ο κόσμος τελικά κατάλαβε ότι μια επένδυση σε φωτοβολταϊκά δεν είναι μια τόσο απλή υπόθεση και δεν το αποτόλμησε. Βέβαια τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα», ανέφερε στον «Σ.Ε.» ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΗ κ. Σπύρος Μυλώνας.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για επενδυτικά σχέδια σε αγροτικά φωτοβολταϊκά συστήματα, ξεκίνησε μόλις την 1η Σεπτεμβρίου
χωρίς να έχει προσδιοριστεί κάποια προθεσμία, ούτε κάποιο όριο στην παραγωγή ενέργειας.
«Όριο δεν έχει τεθεί για την περιοχή ευθύνης μας ή τουλάχιστον ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό. Ωστόσο σε όλη την Περιφερειακή Διεύθυνση της ΔΕΗ, έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα περίπου 5000 αιτήσεις υποψήφιων επενδυτών για ΑΠΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλώνας και συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό και για ένα δύσκολο εγχείρημα. Το πόσες από αυτές τις επενδύσεις θα υλοποιηθούν στην συνέχεια, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να το ξέρουμε» τόνισε ο κ. Μυλωνάς.
Μάλιστα η κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ, αντιλαμβανόμενη τις υπέρμετρες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν όλο αυτό το διάστημα σε σχέση με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά συστήματα, έσπευσε πριν από λίγες ημέρες να αποσαφηνίσει τους περιορισμούς στην υλοποίηση αυτών των επενδύσεων, προκειμένου να προλάβει την δημιουργία μιας «φούσκας». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, την «πόρτα» της ΔΕΗ ετοιμάζονταν να χτυπήσουν 10.000 επαγγελματίες αγρότες από όλη την Ελλάδα για φωτοβολταϊκά ισχύος 1500 Mw, ενώ οι επενδύσεις που έχουν συγκεντρωθεί στη ΡΑΕ σε αναμονή έγκρισης, φτάνουν τα 3500 Mw. Την ίδια στιγμή το εθνικό σχέδιο δράσης προβλέπει μέχρι το 2020, την ανάπτυξη 2.200 MW σε φωτοβολταϊκά. Για τον λόγο αυτό η διοίκηση της επιχείρησης προτείνει πλαφόν 150 Mw σε αυτή τη φάση για τους αγρότες σε όλους τους νομούς της χώρας. Διαιρώντας τα 150 Mw με τον αριθμό των νομών, προκύπτει ένας μέσος όρος της τάξης των 2,5-3 αγροτικών μεγαβάτ ανά νομό.
H εισήγηση της ΔEH έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο, ο οποίος, καθοδηγούμενος από τις συνεταιριστικές οργανώσεις, πιέζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης για πλαφόν πολύ μεγαλύτερης ισχύος.
"Σύμβουλος επιχειρήσεων"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου