Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Ο «τυφώνας» στα ΜΜΕ …..και ποιους «απειλεί»

Τα λουκέτα στα ΜΜΕ  ξεκίνησαν εδώ και καιρό και συνεχίζονται  με καταιγιστικούς ρυθμούς. Ιστορικές εφημερίδες, οι οποίες πρωτοστάτησαν σε πολλές αποκαλύψεις και έδωσαν  βήμα πολυφωνίας δεν άντεξαν την οικονομική κρίση και  σταμάτησαν. O τυφώνας κρίση σαρώνει τα media και αυτό προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση και σε μένα πολύ περισσότερο ,ως δημοσιογράφο ,όχι γιατί η εβδομαδιαία εφημερίδα « ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ»,στην οποία εργάστηκα τα τελευταία χρόνια, ανέστειλε  την κυκλοφορία της αλλά διότι  η  ειδησεογραφία, έχει σημαντικά απομειωθεί… Το φαινόμενο μπορεί να το παρατηρήσει κάποιος καλύτερα σε ενημερωτικά site που δεν έχουν πίσω τους ένα μεγάλο παραδοσιακό Μέσο (εφημερίδα, κανάλι, ραδιόφωνο) και στα λεγόμενα ενημερωτικά blog. Κι αυτό διότι ένα μεγάλο μέρος της “μάζας” των ειδήσεων που αναρτούν στηρίζεται σε δελτία τύπου και σε ειδήσεις που λίγες φορές  ανέδειξαν οι διαχειριστές τους . Και αυτό  συμβαίνει όχι διότι δεν  μπορούν ( και ιδιαίτερα όταν διαχειρίζονται από δημοσιογράφους) να  συλλέξουν  πρωτογενώς, από μόνο του, το κάθε Μέσο ξεχωριστά την είδηση, αλλά λόγω κόστους ή  ικανού αριθμού δημοσιογράφων οι οποίοι θα καταγράφουν την ειδησεογραφία. Γι’ αυτό και πολλές φορές βλέπουμε την ίδια είδηση γραμμένη με τον ίδιο τρόπο , το ίδιο συντακτικό ή ελαφρώς αλλαγμένη. σε παραπάνω από ένα Μέσο. Σίγουρα τα προηγούμενα χρόνια  όταν "οι αγελάδες ήταν παχιές" και στην περιοχή μας ορισμένα ΜΜΕ είχαν τη δυνατότητα ,λίγα όμως το έκαναν,ενώ τα υπόλοιπα αποσκοπούσαν στη μεγιστοποίηση του κέρδους τους και η σημερινή κρίση που οδηγεί στον περιορισμό της χασούρας, δεν επιτρέπει τέτοιες πολυτέλειες. Το αποτέλεσμα βεβαίως είναι να ευτελίζεται ακόμη περισσότερο το δημοσιογραφικό “προϊόν”.Και εμείς που ζούμε από αυτό τον χώρο θα πρέπει να αντιδράσουμε…Τι και αν βρισκόμαστε εν μέσω μιας οικονομικής καταιγίδας ,η ενημέρωση των πολιτών και η κάλυψη της ειδησεογραφίας δεν μπορεί να σταματήσει.Εξάλλου οι σύγχρονες ανάγκες αλλά και τα σύγχρονα φαινόμενα  στην ενημέρωση απαιτούν τη δημιουργία νέων σχημάτων και κυρίως νοοτροπιών , που να λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο που ενδέχεται να   ανοίξουν  νέα πεδία απασχόλησης …Διότι αν το τελευταίο οχυρό της δημοκρατίας είναι ο Τύπος, όπως ευαγγελίζεται μεγάλη μερίδα του πολιτικού προσωπικού, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε όχι εμείς αλλά αυτοί …Γιατί ο τυφώνας περνάει τώρα απο μας θα μας αφήσει  πληγές που μπορούμε όμως να επουλώσουμε…σε λίγο όμως θα πλησιάσει αυτούς και θα έχει αναπτύξει μεγαλύτερη δύναμη και ορμή!!
http://press-gr.blogspot.com/2011/12/blog-post_8543.html

http://skathari.net/2011/12/31/o-tifonas-sta-mme-kai-poious-apeilei-20043/#axzz1iFcpUekB

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!

Πρίν δύο εβδομάδες κοιμήθηκα στο αεροπλάνο δίπλα σʼ έναν σεβάσμιο γέροντα 88 ετών. Στεκόταν τέλεια - είχε το ένα πόδι πάνω στο άλλο, διάβαζε, ήταν πνευματώδης. Αν κρίνω από όσα μου διηγήθηκε, έζησε μια σπάνια, χαρισματική ζωή. Ήταν ένας απʼ τους πρώτους Έλληνες πιλότους, ανέβηκε στο βουνό, πολέμησε , ταξίδεψε στους τέσσερις ορίζοντες ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια, έκανε δυο γάμους και πολλά παιδιά.

Η φιλαρμονική της πλατείας Συντάγματος ......

Οι κοινωνικές εκκαθαρίσεις συνεχίζονται με καλπάζουσα ροή
H εικονογραφία της πόλης, σιδερένια ρολά, μεταλλικές κλειδαριές, τοίχοκολλημένες αγγελίες ενοικιάζεται η πωλείται, απλώνονται στον αστικό ιστό των πόλεων ανά την επικράτεια.
Πέφτουν αναίσθητες από τα πυρά της ύφεσης η μια μετά την άλλη οι γειτονιές
http://www.lifo.gr/lifoland/you-send-it/6271

Κυρίαρχη ελίτ επιβιώνει ιδιωτικοποιώντας το κέρδος και κοινωνικοποιώντας το χρέος


Η ανεργία καλπάζει, οι πολίτες στενάζουν από τους απανωτούς φόρους που έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους, τα εισοδήματα συνεχώς συρρικνώνονται, οι κοινωνικές...παροχές περιστέλλονται και το μέλλον είναι μαύρο για πολλά χρόνια.
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/12/blog-post_387.html