Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΔΕΩΝΟΣ

Οι κάτοικοι του Δήμου Μεδεώνος καταγγέλλουμε κατηγορηματικά την λεηλασία του τόπου μας, όπως την κατάργηση της ονομασίας «Ξηρόμερο» από το νέο δήμο, την απομάκρυνση του αστυνομικού τμήματος, την εκδίωξη των δημοσίων υπηρεσιών, κ.α. εκφράζοντας την πρωτοφανή αγανάκτηση των δημοτών μας.
Εναντιωνόμαστε σε συγκεκριμένους κύκλους και στοχεύουν στην υποβάθμιση της περιοχής μας και στην υπονόμευση των συμφερόντων της και οι υπόγειοι και αδιαφανείς σχεδιασμοί τους, πέρα από κάθε λογική καταστρατηγούν και υποσκάπτουν το μέλλον των κατοίκων μας, το μέλλον του τόπου μας.
Οι δημότες Μεδεώνος νοιώθουμε προσβεβλημένοι από τη μανία με την οποία χτυπηθήκαμε και τον τρόπο με τον οποίο εμπαιχτήκαμε. Το πολιτικό παιχνίδι με την απώλεια της έδρας και με την απόρριψη της ονομασίας του νέου δήμου «Ξηρόμερο» προσβάλουν βάναυσα την αξιοπρέπειά μας.
Θλιβόμαστε για την κατρακύλα που ακολουθούν οι αρμόδιοι παράγοντες. Τα εκβιαστικά διλήμματα, η κακοήθης ταπεινωτική υποβάθμιση της Κατούνας, οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και η σκόπιμη διαστρέβλωση των δεδομένων, ανέτρεψαν τον Δήμο Μεδεώνος και καταδίκασαν την περιοχή μας σε συνεχή μαρασμό.
Το παρασκήνιο για άλλη μια φορά θριάμβευσε! Οι κομματικές αλχημείες ναρκοθέτησαν τη μελλοντική ανάπτυξη του τόπου μας.
Δεν είναι δυνατόν να διαγράφονται ιστορικά ονόματα και στη θέση τους να δίνονται καινούργια. Η ιστορία της περιοχής μας, σίγουρα ταυτίζεται με την ονομασία «Ξηρόμερο» και είναι
περιττή η προσπάθεια μερικών να την ξαναβαπτίσουν.
Καλούμε όλους τους κατοίκους του Δήμου Μεδεώνος να σταθούν δίπλα μας και από σήμερα ξεκινάμε τη μάχη για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Αρνούμαστε να δεχτούμε την λεηλασία του Δήμου Μεδεώνος. Φτάνει πια η γελιοποίηση του τοπικού μας πληθυσμού που θα πρέπει να λέγονται Άκτιοι και όχι Ξηρομερίτες.
Η Κατούνα, ο Αετός, η Κωνωπίνα, η Κομποτή, η Τρύφου, το πραγματικό, το κεντρικό Ξηρομέρο, με τη μακραίωνη ιστορία του, δεν πρόκειται να λυγίσει στις «προτάσεις» αυτών που θέλουν να το σβήσουν από το χάρτη, καταργώντας το όνομά τους, την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, την ταυτότητά τους.

ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΤΟ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΜΠΟΤΗ, ΣΤΗΝ ΚΩΝΩΠΙΝΑ, ΣΤΗΝ ΤΡΥΦΟΥ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΕΣ….

Ο Αγώνας τώρα αρχίζει..

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ










Εισαγωγή

Ο Δήμος Μεδεώνος, ο Δήμος Παλαίρου και ο Δήμος Ανακτορίου συνενώθηκαν και θα αποτελέσουν πλέον το νέο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας με έδρα τη Βόνιτσα. Οι προτάσεις και οι αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, οι παλινωδίες και οι ανατροπές για την ονομασία του νέου δήμου, πυροδότησαν παντού αντιδράσεις και δημιούργησαν ένα σκηνικό εμφυλιοπολεμικό. Ενώ στην αρχή το υπουργείο, μας έδωσε σωστά την ονομασία «Δήμος Ξηρομέρου» δυστυχώς ο Δήμαρχος Ανακτορίου απέρριψε την ονομασία και ανακάλυψε το όνομα … «Δήμος Ακτίου!!».




Η αυτοκριτική μας

Η Επιτροπή Αγώνα με ισχυρή αυτοκριτική διάθεση κάνει καθυστερημένη παρέμβαση στα δρώμενα του τόπου μας, εκτιμώντας λανθασμένα όπως απεδείχθη, πως οι καθ’ ύλη υπεύθυνοι, θα σήκωναν τη σημαία για να συστρατευτούν όλοι από κοντά τους .

Είναι αλήθεια όμως ότι κάναμε λάθος!

Οι πολιορκητές άλωσαν την Κατούνα, μας πήραν τις ταυτότητές μας και τώρα είμαστε ακαθορίστου υπηκοότητας. Εδώ να σημειώσουμε και κάτι άλλο ότι ενώ στην αρχή έλεγαν ότι με τον Καλλικράτη στη Κατούνα οι δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν όπως είναι σήμερα ξαφνικά τις τελευταίες μέρες μαθαίνουμε ότι καταργείται το Αστυνομικό τμήμα, Καλλικράτης θα εφαρμοστεί στο ΕΣΥ, στα σχολεία, στα ταχυδρομεία.. που θα οδηγήσουν τη Κατούνα σε ερήμωση…








Ευθύνες Δήμου Μεδεώνος

Παρότι η περιοχή μας θα μπορούσε να διεκδικήσει την έδρα ενός ενιαίου Δήμου Ξηρομέρου στη Κατούνα, δυστυχώς δεν καταφέραμε να δώσουμε ουσιαστικό παρών, να τονίσουμε την παρουσία μας στα δρώμενα της τ. επαρχίας μας, να πείσουμε, να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Γιατί;

Μέσα σ’ αυτό τον καταιγισμό των εξελίξεων και του παρασκηνίου, ο Δήμος Μεδεώνος, ο Δήμος που έπρεπε να επιδιώξει να βρεθεί στο επίκεντρο των γεγονότων, για πολλούς και διαφόρους λόγους, βρισκόταν εκτός τόπου και χρόνου.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας είναι αναμφισβήτητα μεγάλα και το ενιαίο γεωγραφικό τόξο του, είναι προικισμένο από τη φύση και την Ιστορία. Το Ξηρομερίτικο δυναμικό, οι παραδόσεις και η κουλτούρα μας έχουν μια ομοιογένεια και απ’ αυτό το πρίσμα πιστεύουμε ότι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν ισχυρότατο δήμο με αναπτυξιακή προοπτική στην Κατούνα.

Ο δήμος Μεδεώνος εγκλωβισμένος στην απραξία του, από την αρχή δεν αξίωσε ένα δήμο Ξηρομέρου με έδρα την Κατούνα αλλά αρκέστηκε σε μια πρόταση για ένα μικρό δήμο, η οποία δεν έπεισε κανένα και στο τέλος πήραμε αυτό μας άξιζε!!

Μεγάλη η ευθύνη της Δημοτικής αρχής, όχι τόσο γιατί χάθηκε η έδρα του Δήμου μας, αλλά γιατί, ΤΑ ΧΑΣΑΜΕ ΟΛΑ.

Όμως ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις, τη στιγμή που οι «σχεδιαστές» αποφάσισαν να χωρίσουν στα δύο το Ξηρόμερο, γιατί έτσι τους βόλευε, φάνταζε αδύνατο η μία από τις δύο έδρες των υπό σύσταση Δήμων, να δοθεί στην Κατούνα.

Θα μπορούσε ο κ. Δήμαρχος να ζητήσει τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας, εάν πραγματικά ήθελε να περισωθεί κάτι από την λαίλαπα του Καλλικράτη.

Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά. Σύραμε μόνοι μας τον χορό του Ζαλόγγου και πέσαμε στο γκρεμό.

Έτσι ένας τόπος αδικημένος, παραγκωνισμένος διαχρονικά από τα εκάστοτε πολιτικούς έγινε για μια ακόμη φορά, βορά σε μικροσυμφέροντα και αλισβερίσια αστείων παραγόντων, που ατυχώς σε κρίσιμες και ιστορικές στιγμές, έτυχε να έχουν το πάνω χέρι και να κρατούν τα ινία, διαφεντεύοντας τις τύχες περήφανων ανθρώπων αλλά και την ιστορία του τόπου μας, ελέω ιδιοτελών συμφερόντων, ίσως και ανορθόδοξων πολιτικών πρακτικών.

Όμως να πούμε και του στραβού το δίκιο….έστω και στο παρα πέντε οι Δήμαρχοι Αλυζίας και Μεδεώνος, όρθωσαν σωστή πρόταση στο με σοβαρά επιχειρήματα και ζητούν να δημιουργηθεί και τρίτος Δήμος “ορεινών προδιαγραφών” στο Ξηρόμερο, καθόσoν υπάρχουν τα τεκμήρια σύστασής του, που “τεχνηέντως” αποκρύβησαν από τους ειδήμονες.

Ο κ. Ραγκούσης, ο Υπουργός Εσωτερικών της Χώρας μας, είναι από νησί ο άνθρωπος και δικαιολογημένα δεν γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας.




Η ονομασία Ξηρόμερο




Έτσι αφού έσπασαν τα αυγά για να κάνουν την «ομελέτα του Καλλικράτη», σκέφθηκαν πως έπρεπε να χωρίσουν στα δύο το Ξηρόμερο γιατί ήταν ΜΕΓΑΛΟ… και να δημιουργήσουν τον Δήμο Αστακού με την συνένωση των Δήμων Αστακού, Αλυζίας και Φυτειών με έδρα τον Αστακό και ως επίσης να δημιουργήσουν και τον επονομαζόμενο Δήμο Ξηρομέρου με έδρα την Βόνιτσα και με την συνένωση των Δήμων Ανακτορίου, Κεκροπίας και Μεδεώνος !

Αυτά ως απαρχή γιατί στο “δεύτερο γύρο” οι εγκέφαλοι του ΥΠ.ΕΣ, με τις ευλογίες των Βουλευτών του Νομού και κάποιους μνησίκακους στρατηλάτες της παραχάραξης άρχισαν με διάφορα τερτίπια να αυτοσχεδιάζουν την απονεύρωση της ιστορικότητας της γενέθλιας γης του Ξηρομέρου και έτσι:

Ο Δήμος Αστακού να μετονομασθεί σε Δήμο Ξηρομέρου και το τραγελαφικό, ο Δήμος Ξηρομέρου…άκουσον – άκουσον, να μετονομαστεί σε Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας!

(άλλωστε υπήρξε και σχετική απόφαση επ’ αυτού του Δ.Σ. του Δήμου Φυτειών, που επαρκώς ικανοποιήθηκε… έτσι αφού απορρίφθηε από εμάς η ονομασία «Δήμος Ξηρομέρου», ήρθαν σαν «γεράκια» οι γειτονικοί μας δήμοι και άρπαξαν το όνομα και έτσι ο νέος Δήμος Αστακού θα ονομάζεται «Δήμος Ξηρομέρου». Καλά ρε παιδιά!! Εμείς που είμαστε Ξηρομερίτες από τα γενοφάσκια μας και που θα έχουμε έδρα τη Βόνιτσα θα λεγόμαστε Άκτιοι!!!..)

Κύριοι, με ποιο δικαίωμα απαλλοτριώνετε αυθαίρετα την Ξηρομερίτικη καταγωγή μας και εκκολάπτετε διχαστικές τάσεις στην συνοχή αδελφωμένων χωριών;

Πρόλαβαν και όρισαν και το νέο όνομα! λες και οι κάτοικοι της Κατούνας, του Αετού, της Κωνωπίνας, της Τρύφου και των υπόλοιπων χωριών μας, δεν έχουν ιστορία, δεν έχουν ταυτότητα, δεν έχουν περηφάνια! Ποιόν ρώτησαν, ποιόν συμβουλεύτηκαν και με ποια κριτήρια δικαιολογούν την επιλογή τους;

Αλήθεια, ποιοι ειδήμονες «έραψαν τα κουστούμια και έστησαν το σκηνικό της άθλιας παράστασης», με την τραμπάλα της μετονομασίας των Δήμων: από Δήμος Αστακού σε Ξηρομέρου και από Δήμος Ξηρομέρου σε Ακτίου-Βόνιτσας ;

Μπορεί να μας απαντήσουν οι “φωστήρες” που επί χάρτου σχεδίασαν τον διαμελισμό του Ξηρομέρου, η Κατούνα, ο Αετός, η Κωνωπίνα, η Κομποτή, η Τρύφου, χωριά που ανασαίνουν από τον αέρα των Αικαρνανικών και αυτοδίκαια γεωπολιτικά αυτοπρoσδιορίζουν ανά τους αιώνες την καρδιά του Ξηρομερου, πόσο υπολείπονται από τον παράκτιο Αστακό, το Βασιλόπουλο, τον Μύτικα κλπ χωριά, ώστε να αποκτήσουν και αυτά την κλεμμένη Ξηρομερίτικη ταυτότητά τους ;

Αφού επιλέξατε Κύριοι να χωρίσετε στα δύο το δόλιο το Ξηρόμερο για προφανής λόγους, που σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και το καλό του τόπου, θα έπρεπε εκ των προτέρων να είχατε σκεφτεί τις στρεβλώσεις που μπορεί να επέλθουν ακόμα και από τις ευρηματικές ονομασίες, που ως νονοί βαπτίσατε τον κάθε Δήμο.

Οι βουλευτές του Νομού μας όμως, ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι ΞΗΡΟΜΕΡΟ χωρίς την

Κατούνα και τα πέριξ αυτής χωριά, που είναι ταυτισμένα ιστορικά και γεωπολιτικά με την εννοιολογία της λέξης, ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ !

Πως είναι δυνατόν κυβερνητικοί βουλευτές, γιατί εκ των πραγμάτων αυτοί έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι, να σιωπούν και να συμπλέουν με τοπικούς παραγοντίσκους κάνοντάς τους τα χατίρια;

Εάν επιζητούσατε πραγματικά να δώσετε πνοή και προοπτική στον πολύπαθο τόπο μας, έπρεπε να σεβαστείτε τα χωριά που είναι ο πυρήνας και η καρδιά του Ξηρομέρου!

Δεν είναι δυνατόν “άνθρωποι μικρού βεληνεκούς” να κάνουν κουμάντο στο παρασκήνιο και ανεξέλεγκτα, με γνώμονα πελατειακές προσεγγίσεις εν όψει και των επερχόμενων Δημοτικών εκλογών για τόσο σοβαρά θέματα.

Προτιμότερο θα ήταν οι ονομασίες των Δήμων να ετύγχαναν κάποιας διαβούλευσης με ανθρώπους γνώστες τις ιστορικότητας και της γεωπολιτικής σύνθεσης του τόπου αλλά πρωτίστως έπρεπε να ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες.

Σχεδίασαν το νέο όνομα χωρίς να υπάρχουν οι λέξεις Ξηρόμερο, Ακαρνανία, Ακαρνανικών ή παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος της περιοχής μας;

Η Κατούνα , το πραγματικό, το κεντρικό Ξηρομέρο, με τη μακραίωνη ιστορία της, δεν πρόκειται να λυγίσει στις «προτάσεις» αυτών που θέλουν να την σβήσουν από το χάρτη, καταργώντας το όνομά της, την ιστορία της, τον πολιτισμό της, την ταυτότητά της.

Θέλουμε να καταγγείλουμε ως απαράδεκτη, την ονομασία «Δήμος Ακτίου» και τείνει να μετατρέψει την υπερηφάνεια μας για το τόπο μας από ευχή σε κατάρα.

Με την ονομασία «Ακτίου» τιμάμε τον εμφύλιο πόλεμο που έκαναν οι Ρωμαίοι (οι Δυνάμεις του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας με τον Οκταβιανό, το 31 π.χ. στο Άκτιο), όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν έχουν μόνο οι Ρωμαίοι ιστορία, έχουμε και εμείς οι Ξηρομερίτες και τρίζουν τα κόκκαλα, των ανώνυμων και επώνυμων αγωνιστών, των άγνωστων ηρώων και των γνωστών καπεταναίων (Αλήθεια δεν γνωρίζει ότι εδώ στην Άγια Δευτέρα ξεκίνησε η επανάσταση κατά των Τούρκων το 1821;)

Έτσι έγινε , σε δημοπρασία που στήσανε παρασκηνιακά, κατοχυρώσανε, λέει, την Ξηρομερίτικη ταυτότητα, μονομερώς, σε εκλεκτούς γηγενείς “Πατρίκιους”, αφήνοντας εκτός νυμφώνoς με “ακαθόριστη υπηκοότητα”, τα ιστορικά χωριά του Δήμου Μεδεώνος, που επί της ουσίας αποτελούν και την ραχοκοκαλιά του Ξηρομέρου.

Ωραία, τώρα τα ταχτοποιήσαμε στο Ξηρόμερο. Σε λίγο οι κάτοικοι της Κατούνας, της Κωνωπίνας, του Αετού, της Κομποτής, της Τρύφου, που είμαστε περήφανοι για τη Ξηρομερίτικη ράτσα μας, μήπως θα χρειαζόμαστε και διαβατήριο για να μπαίνουμε στο νέο «Δήμο Ξηρομέρου» με έδρα τον Αστακό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου