Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΟΚΤΟΝΙΩΝ»

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλ/νίας, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών (αυξημένες θερμοκρασία και σχετική υγρασία), γεωγραφικών (πολλά χιλιόμετρα ακτών, μεγάλος αριθμός λιμνών, οκτώ), κοινωνικών (μεγάλος αριθμός αθιγγάνων και αλλοδαπών) και ειδικών συνθηκών (συνθήκες RAMSAR και NATURA), που
επικρατούν σ’ όλο τον Νομό Αιτωλ/νίας (ο μεγαλύτερος σε έκταση πανελλαδικά), μετά από διαδοχικές συσκέψεις του κ. Νομάρχη, της αρμόδιας κ. Αντινομάρχη Υγείας και υπηρεσιακών παραγόντων της Δνσης Υγείας και Δημοσίας Υγιεινής και πριν ακόμη γίνει γνωστό, από τα ΜΜΕ, το θέμα των εμπύρετων περιστατικών, που πιθανά να οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου, με συντονισμένες και επίκαιρες ενέργειες, έδωσε οδηγίες προς τους εργολάβους των εταιριών, που έχουν αναλάβει με δημόσιο ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό την ανίχνευση, καταγραφή και καταπολέμηση των κουνουπιών, σε προνυμφικό και ακμαίο στάδιο, από το έδαφος με ψεκασμούς χαμηλής πίεσης, για την εντατικοποίηση των ψεκασμών σε όλες τις εστίες, που έχουν καταγραφεί και επισημανθεί από τα συνεργεία, με τα κατάλληλα και επιτρεπόμενα από το Υπουργείο Γεωργίας σκευάσματα.
Η καταπολέμηση των κουνουποεϊδών, σύμφωνα με την παραπάνω (2) σχετική εγκύκλιός σας, εφαρμόζεται κανονικά και όπως κάθε χρόνο, πριν ακόμη σταλεί η σχετική εγκύκλιος, διενεργήθηκε δημόσιος ανοικτός μειοδοτικός διαγωνισμός, για την ανάδειξη εργολάβου για την ανίχνευση, καταγραφή και καταπολέμηση των κουνουπιών σε προνυμφικό στάδιο η ακμαίο στάδιο, για το έτος 2010 με συνολικό προϋπολογισμό 90.000 Ευρώ με Φ.Π.Α.
Πράγματι από τον διαγωνισμό αναδείχθηκαν οι 4 εργολάβοι για όλο το Νομό και η καταπολέμηση έχει αρχίσει από την 15-3-2010 και θα συνεχιστεί, εκτός απροόπτου, μέχρι και 15-9-2010.
Η παρακολούθηση των εργασιών των εργολάβων, που αφορά την πιστή εφαρμογή των συμβάσεων, που υπογράφησαν, μεταξύ του κ. Νομάρχη και των εργολάβων γίνεται από ειδική επιτροπή, υπηρεσιακών παραγόντων, που θα αξιολογήσει και θα παραλάβει το έργο της καταπολέμησης.
Παράλληλα σε συνεργασία με τους δήμους, εστάλη έντυπο διαφωτιστικό υλικό και μέσω των ΜΜΕ, έγινε ενημέρωση του πληθυσμού του Νομού μας για το πρόγραμμα καταπολέμησης.
Ενημέρωση του πληθυσμού, θα γίνει ΑΜΕΣΑ, από τα ΜΜΕ για την λήψη και ατομικών μέτρων προστασίας από τα δήγματα των κουνουπιών, για την χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων, που να καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακρυά μανίκια, παντελόνια κ.λ.π.)
Επίσης όσον αφορά την υπ΄ αριθ. (3) παραπάνω εγκύκλιός σας, που αφορά την κατ’ εξαίρεση εφαρμογή στις καλλιέργειες ρυζιού (ορυζώνες) των βιοκτόνων σκευασμάτων DU_DIM 15 SC, OPRAH 15 SC, VECTOBAC 12 SC και MOZKILL 120 SC, σας πληροφορούμε ότι αυτό τηρείται από την αρχή της καταπολέμησης, δηλαδή από την 15-3-2010.
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλ/νίας θα βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε περιστατικό στο Νομό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου