Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Γ. Παπαναστασίου:Τον θέλουν στην Περιφέρεια έχει προταθεί και για το Δήμο Αγρινίου;

ΝΔ: «Κλειδώνουν» οι υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ποια πρόσωπα έχει επιλέξει η Συγγρού - Τα «μαχαιρώματα» και οι ανταγωνισμοί


 
Στην τελική ευθεία είναι η κατάρτιση του «γαλάζιου» καταλόγου με τις υποψηφιότητες που θα στηρίξει η ΝΔ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ ελάχιστες θα είναι οι εκκρεμότητες
που θα κλείσουν το αργότερο έως τα μέσα του Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο γραμματέας της ΝΔ κ. Ανδρ. Παπαμιμίκος είναι σχεδόν έτοιμος και εντός των προσεχών ημερών θα έχει ολοκληρώσει την γαλάζια «λίστα» με τις προτάσεις του. Τον τελικό λόγο όμως θα έχει ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος θα έχει και συνάντηση στις αρχές του νέου έτους με τον κ. Παπαμιμίκο.
Είναι η πρώτη φορά που η Ν.Δ. ολοκληρώνει τόσο γρήγορα και τουλάχιστον πέντε μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τις σχετικές διαδικασίες για τους υποψηφίους του κόμματος. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγει τα λάθη του παρελθόντος και θα έχει, όπως λένε και κορυφαία στελέχη, την ευκαιρία και τον απαιτούμενο χρόνο, για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες «αντάρτικες» υποψηφιότητες που θα δημιουργούν πρόβλημα στον εκλεκτό της κεντρικής διοίκησης.
Η Επιτροπή Αυτοδιοικητικών Εκλογών της ΝΔ που λειτουργεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, και στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαμιμίκος, Λ. ΖαγορίτηςΜεν. ΔασκαλάκηςΚ. Ζωντανός, Εμμ. Αγγελάκας, κ.α. έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θεωρούνται ικανά να δώσουν με αξιώσεις την αυτοδιοικητική μάχη.
ΝΔ: «Κλειδώνουν» οι υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογέςΠριν την ολοκλήρωση του καταλόγου, έγιναν και δημοσκοπήσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο από γνωστές εταιρείες και μετέπειτα αναλύθηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος τα στοιχεία των μετρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετές περιοχές, υπάρχουν δυο υποψήφιοι από το χώρο της ΝΔ που εμφανίζονται να έχουν πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο που ίσχυε το 2010.
Γι’ αυτό και στον κατάλογο, δίπλα σε κάθε δήμο δεν καταγράφεται μόνο ένα όνομα υποψηφίου, αλλά υπάρχει και δεύτερο. Εξάλλου το «πράσινο φως» για τις υποψηφιότητες θα το δώσει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς που έχει και πλήρη εικόνα, όσο παράξενο και εάν ακούγεται για κάποιους λόγω και των αυξημένων πρωθυπουργικών του καθηκόντων.
Στη λίστα της ΝΔ θα περιλαμβάνονται ονόματα που έχουν αυτοδιοικητικό προφίλ, ενώ κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι επελέγη τη μάχη στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους να τη δώσουν στελέχη της ΝΔ. Χρίσματα με την κλασσική διαδικασία δεν θα δοθούν και συμμαχίες θα γίνουν σε μικρότερους δήμους, ενώ έχει απορριφθεί η συμπόρευση με το ΠαΣοΚ στις περισσότερες και στη συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων δήμων.
Τι γίνεται στους δήμους
Παρά το γεγονός ότι έχει σχεδόν καταρτιστεί ο «γαλάζιος» κατάλογος, εντούτοις υπάρχουν ακόμα μερικές κρίσιμες εκκρεμότητες σε περιφέρειες, όπως η Αττική, η Πελοπόννησος και δήμοι, όπως η Αθήνα (επιμένει να είναι υποψήφιος, ανεξάρτητα εάν θα πάρει το χρίσμα ο κ. Ν. Κακλαμάνης εάν δεν γίνουν τριπλές εκλογές στις 25 Μαϊου), η Θεσσαλονίκη, κ.α.
Για το Δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Προ ημερών συνομίλησε κατ’ ιδίαν στο καφενείο της Βουλής, ο Πρωθυπουργός με τον κ. Ι. Ιωαννίδη, αλλά δεν υπήρξε καμία δέσμευση, παρά το γεγονός πως συζητήθηκε και η κατάσταση στην πόλη. Ο κ. Κ. Γκιουλέκας επιμένει να θέλει να είναι ξανά υποψήφιος, ενώ έντονο ενδιαφέρον δείχνει ο γ.γ. δημοσίων έργων, κ. Σ. Σιμόπουλος. Στον Πειραιά θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν δήμαρχος κ. Β. Μιχαλολιάκος.
Ενδεικτικά σε ορισμένους δήμους, υποψήφιοι θα είναι οι εξής:Στη Γλυφάδα, ο νυν ευρωβουλευτής κ. Γ. Παπανικολάου που ανακοίνωσε προ ημερών την υποψηφιότητά του, παρουσία πολλών υπουργών και βουλευτών, ο κ. Γ. Πατούλης στο Μαρούσι, στο Περιστέρι ο κ. Ανδρ. Παχατουρίδης, στην Αρτα θα επιλεγεί ένας εκ των Κ. Παπασιώζου (πρώην βουλευτή) και Χρ. Τσιρογιάννη. Στην Καλαμάτα και στο Αργος, θα είναι υποψήφιοι, οι κκ. Π. Νίκας και Δ. Καμπόσος.
Στην Πάτρα, υποψήφιος θα είναι ο κ. Κ.Χριστόπουλος, στην Καρδίτσα ο κ. Κ. Παπαλός, στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Ευ. Λαμπάκης και στην Λαμία ο κ. Γ. Κοτρωνιάς. Ερωτηματικό υπάρχει στη Λάρισα για το εάν τελικά θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν δήμαρχος κ. Κ. Τζανακούλης, ενώ στα Ιωάννινα το δήμο θα διεκδικήσει απέναντι στο νυν δήμαρχο κ. Φ. Φίλιο, ο κ. Ν. Γκόντας.  
Οι εκλεκτοί στις περιφέρειες
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» πιο εύκολη ήταν η επίλυση της εξίσωσης για τις περιφέρειες, όπου θα υποστηριχθούν εκ νέου νυν περιφερειάρχες που θεωρούνται επιτυχημένοι για το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ και στις δημοσκοπήσεις που έγιναν η δημοτικότητά τους ήταν αρκετά ψηλή.
Ως εκ τούτου, εκ νέου υποψήφιοι θα είναι στην Κεντρική Μακεδονία, παρά τα όσα έγιναν με την Χρυσή Αυγή στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Απ. Τζιτζικώστας, στη Θεσσαλία, ο κ. Κ. Αγοραστός, στην Ήπειρο, ο κ. Αλ. Καχριμάνης, στην Δυτ. Μακεδονία, ο κ. Γ. Δακής και τελικά μετά από μεγάλη συζήτηση ο κ. Σπ. Σπύρου στην περιφέρεια Ιονίων νήσων.
Στην Στερεά Ελλάδα προκρίνεται από τη ΝΔ ο δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Κ. Μπακογιάννης, ενώ επιμένει στην υποψηφιότητά του ο πρώην υφυπουργός κ.Αθ. Γιαννόπουλος. Στην Αττική, υπάρχει δυστοκία και ορισμένοι στη ΝΔ σκέπτονται τον νυν περιφερειάρχη κ. Ι. Σγουρό, αλλά υπάρχει ισχυρή εσωκομματική αντίδραση και ως εκ τούτου πιθανότερο να αναζητηθεί «γαλάζιος» υποψήφιος.
Πρόβλημα υπάρχει στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου δεν θα υποστηριχθεί ο κ. Π. Τατούλης, ενώ λέγεται ότι δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Χαϊδαρίου και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Δ. Μαραβέλιας. Για το Νότιο Αιγαίο προβάδισμα έχει ο πρώην βουλευτής κ. Ι. Παππάς αλλά δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» συγκεκριμένη υποψηφιότητα και στο Βόρειο Αιγαίο η επιλογή θα γίνει μεταξύ της κυρίας Χριστιάνα Καλογήρου (νυν γ.γ. της διευρυμένης περιφέρειας Αιγαίου) και του βουλευτή Λέσβου κ. Π. Βογιατζή. Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη πιθανότατα υποψήφιος θα είναι ο κ. Γ. Παυλίδης, ενώ προβάδισμα για την Κρήτη έχει ο κ. Σερ. Τσόκας. Μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει για την περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, ενώ πολλοί προτιμούν τον κ. Γ. Παπαναστασίου, που όμως έχει προταθεί και για το Δήμο Αγρινίου.
"βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου