Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

"ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ"
θα ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία και ταυτόχρονα θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης

Εκατό χρόνια περίπου μετά τις πρώτες έρευνες που έγιναν για πετρέλαιο στην Eλλάδα, η εξόρυξη «μαύρου χρυσού» στη χώρα μας επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο.Όπως ήδη έχει αναφέρει το INAGRINIO πριν από μερικά χρόνια, στη Δυτική Eλλάδα (Hλεία, Hπειρο, Eπτάνησα) διενεργήθηκαν έρευνες από δύο ξένες κοινοπραξίες, την αγγλική «Enterprise» και την αμερικανική «Triton», στο πλαίσιο του πρώτου διεθνούς γύρου παραχωρήσεων που είχε οργανώσει η ΔEΠ-EKY για λογαριασμό του υπουργείου Aνάπτυξης στο πλαίσιο του N. 2289/95. Tα στοιχεία που προέκυψαν από τις εν λόγω έρευνες στις περιοχές πέριξ των Iωαννίνων (Zαγόρια), της Hγουμενίτσας (Πρέβεζα), στην Aιτωλοακαρνανία (Aιτωλικό, Aστακός, Nεοχώρι) και στη BΔ Πελοπόννησο κρίνονται ως ιδιαίτερα ικανοποιητικά, και μπορούν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων.Τι απέγιναν άραγε οι έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών κοιτασμάτων στον Πατραϊκό κόλπο, στην δυτική Ελλάδα και σε νησιά του Ιονίου; Δεκαεπτά χρόνια μετά την έναρξη του πρώτου κύκλου ερευνών και δεκατρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση του, η υπόθεση «λιμνάζει» σε γραφεία διαφόρων Υπηρεσιών ενώ ουδείς φαίνεται σοβαρά να ασχολείται. Κι όμως, στο μέσο της δίνης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, ο εντοπισμός και η εκμετάλλευση πετρελαίου θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος των ενεργειακών μας αναγκών, να ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Φαίνεται πως η Κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί για αυτό όπως πληροφορούμαστε ξεκινούν ξανά οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα, με απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη.
Δημιουργείται ένας φορέας με στόχο τη μελέτη, την έρευνα και τον συντονισμό δράσεων για εξόρυξη πετρελαίου στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, καθώς εκτιμάται ότι ορισμένα κοιτάσματα μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά αξιοποιήσιμα και επικερδή.
Ο νέος φορέας θα αποτελείται από εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι έχουν ήδη εργαστεί σε αντίστοιχα projects στη Νορβηγία , τη Μέση Ανατολή και το Τέξας ενώ συνεργάζονται και με κορυφαίους ελληνικούς ομίλους. Στόχος είναι να υπάρξουν αξιόπιστες μελέτες στις περιοχές που υπάρχει πετρέλαιο ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα τα τεύχη δημοπράτησης σε συνεργασία με ξένους οίκους και να καταστεί η έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου