Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Αν ο κόσμος πράγματι τελείωνε, τότε θα κάναμε μια τίμια αξιολόγηση της ζωής

Κάπου στη Ρωσία, κάποιες χιλιάδες άνθρωποι μαζεύουν, εδώ και μήνες, κηροζίνη, σπίρτα, ζάχαρη και κεριά γιατί κάποιος τους είπε πως έτσι θα γλιτώσουν. Στην Κίνα, για κάποιον λόγο που κανείς δεν καταλαβαίνει, εκατομμύρια άνθρωποι αγοράζουν με μανία κεριά. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Βλαντίμιρ Αντρέεβιτς Πούτσκοφ, υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων της κυβέρνησης Πούτιν, διέψευσε επίσημα τις φήμες. Στη Γαλλία, οι αρχές έχουν ήδη απαγορεύσει την πρόσβαση στο βουνό Μπουγκαράς στα Πυρηναία, εκεί όπου κάποιος είπε πως θα προσγειωθεί ένα διαστημόπλοιο.
Η ουκρανική Εκκλησία ,όπως γράφει το ΒΗΜΑ,ξεκαθάρισε πως το τέλος αργεί ακόμη, συνεχίστε να μας πιστεύετε. Στο Λος Αντζελες, υπάρχουν ειδικά καταφύγια. Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας,
Τζούλια Γκίλαρντ, ειρωνευόμενη την ιστορία, πρωταγωνίστησε σε ένα βίντεο που εξηγούσε στους ψηφοφόρους της πως «θα είμαι μαζί σας μέχρι το τέλος του κόσμου». O Ντέιβιντ Μόρισον, επιστήμονας στη ΝASA, ανέβασε ένα βίντεο στο ΥouΤube, όπου εξηγούσε, όσο εύκολα μπορεί να εξηγήσει ένας επιστήμονας της NASA, πως «όχι, παιδιά, θα ζήσουμε και το 2013». Τα σχόλια από κάτω είναι αποθαρρυντικά για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Στη Σανγκάη, η αστυνομία δήλωσε επίσημα: «Το τέλος του κόσμου είναι μια φήμη» και άρχισε να συλλαμβάνει απατεώνες που κλέβουν συντάξεις φοβισμένων ηλικιωμένων. Σε μια επαρχία της Κίνας, ένας τύπος ξόδεψε όσα χρήματα μάζεψε στη ζωή του (150.000 ευρώ) για να φτιάξει ένα καταφύγιο. Με τα μυαλά που έχει, πολλά χρήματα μάζεψε. Με 22 δολάρια μπορείτε να αγοράσετε βιβλίο στο Αmazon με συμβουλές για το πώς θα επιβιώσετε. Αρκεί να έρθει εγκαίρως.
Ολα ξεκίνησαν στα 80s. Πρώτα, το 1983, ο καθηγητής Ρόμπερτ Σέρερ εξήγησε πως το ημερολόγιο των Μάγιας τελειώνει στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Ο αμερικανός ιστορικός τέχνης Χοσέ Αργκέλες, το 1987, εξέλιξε την εσχατολογία με σκοπό να πουλήσει κάποια επιπλέον βιβλία. Κανείς από τους δύο δεν θα είναι εδώ να μάθει την αλήθεια: ο πρώτος πέθανε πέρυσι, ο δεύτερος πρόπερσι. Ηξεραν, όμως, αμφότεροι πως η καταστροφολογία πουλάει. Πως μια αστήρικτη προφητεία, ότι έρχεται το τέλος του ημερολογίου των Μάγιας, μια θεωρία εκλαϊκευμένης επιστήμης, μπορεί να γεμίσει το κενό της επικαιρότητας. Γιατί ο ανθρώπινος ψυχισμός ανατριχιάζει και γοητεύεται από τον φόβο του τέλους. Και, κάπως έτσι, υπάρχουν ψηφοφόροι, γονείς, πολίτες εκεί έξω που είναι σίγουροι πως διανύουμε την τελευταία εβδομάδα της Γης.
Είναι παράδοξο, αλλά εδώ στην Ελλάδα είμαστε σχετικά ήρεμοι. Σε μια χώρα οι βουλευτές της οποίας τον τελευταίο χρόνο έχουν κάνει τέσσερις-πέντε επερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με το αν «μας ψεκάζουν», σε μια χώρα στην οποία έχουν γίνει συγκεντρώσεις κατά των αεροψεκασμών, σε μια χώρα που υπάρχει τέτοια ευφυΐα ώστε η Χρυσή Αυγή να παίρνει 425.990 ψήφους, σε αυτή τη χώρα τέλος πάντων, αυτού του είδους η εσχατολογία δεν έχει γιγαντωθεί. Ισως γιατί έχουμε σημαντικότερα προβλήματα, ίσως γιατί έχουν χορτάσει από καταστροφολογία.
Θα είχε ενδιαφέρον, όμως. Αν υποθέσουμε πως η NΑSA άλλαζε γνώμη. Πως ο Μπαράκ Ομπάμα έβγαινε και δήλωνε στον πλανήτη του πως «ναι, έρχεται το τέλος». Πως ο Πούτιν διόρθωνε τον υπουργό του. Και ο Αντώνης Σαμαράς, που έχει ήδη δηλώσει πως μιλάει με τον Θεό, εξηγούσε πως δεν θα πληρώσουμε τελικά άλλα δάνεια και πως οι φόροι δεν έχουν καμία σημασία. Πως ναι, το τέλος έρχεται, βρείτε τι θα κάνετε με τις υπόλοιπες στιγμές σας, εγώ εξαφανίζομαι, πάω στην Καλαμάτα.
Είναι μια σκέψη λυτρωτική: Τι θα έκανες εσύ αν ο κόσμος τελείωνε σήμερα; Εξαλλοσύνες ή κλάματα; Χωρισμούς ή επανενώσεις; Θα έτρεχες στους αγαπημένους σου ή θα ήθελες λίγη μοναξιά; Θα πήγαινες στη δουλειά σου; Μήπως το σεξ θα γινόταν όλο και πιο απελευθερωμένο, τα πάρτι διονυσιακά, οι φόνοι θα σταματούσαν (ποιος ο λόγος να βιαζόμαστε;), οι λογαριασμοί θα έμεναν απλήρωτοι, όσοι πάσχουν από ανίατες ασθένειες θα ένιωθαν μια ενοχική εκδικητική χαρά, το Facebook θα ερήμωνε, οι μουσικές θα δυνάμωναν, κάποιοι θα άλλαζαν σεξουαλικό προσανατολισμό, κάποιοι άλλοι απλώς θα τον παραδέχονταν, αλήθειες θα ακούγονταν, παρεξηγήσεις θα λύνονταν, καθωσπρεπισμοί θα κατέρρεαν, παρέες θα ξαναενώνονταν, τα κλάματα θα ήταν πραγματικά και τα λεφτά δεν θα είχαν και τόση σημασία;
Υπάρχουν νέα: Στις 21 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, την επόμενη Παρασκευή δηλαδή, ο κόσμος δεν θα καταστραφεί. Και αν τελικά αυτό συμβεί, κανείς δεν θα θυμάται πως διαψεύστηκε από αυτή τη στήλη τόσο κατηγορηματικά.
Αν, όμως, σκεφτούμε για λίγο πώς θα αντιδρούσαμε αν ο κόσμος πράγματι τελείωνε, τότε θα κάναμε μια τίμια αξιολόγηση της ζωής. Και όλα αυτά που φαίνονται τώρα τόσο σημαντικά, τόσο χρονοβόρα, τόσο τοξικά, θα ήταν τα νεκρά κύτταρα που θα αφήναμε πίσω μας για να ζήσουμε. Από αυτή τη σκέψη και μόνο, όλη αυτή η παγκόσμια ανοησία για το χολιγουντιανό τέλος αξίζει. Το πιστεύουν και οι κατασκευαστές κεριών στην Κίνα, που θα κάνουν τα πιο πλούσια Χριστούγεννα της ζωής τους. Αν επιζήσουν.