Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΚΙΝΗΜΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΙΤ/ΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΘΟΥΝ ΧΡΙΣΜΑΤΑ

Την πρωτοβουλία να πείσουν την ηγεσία του κόμματος, να μην δοθούν "χρίσματα", στους Δήμους, κατά τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Νοεμβρίουτου , ζητούν όπως μαθαίνουμε δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αποδέκτες αυτού του αιτήματος έχουν ήδη γίνει ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο Γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης, αλλά και ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Νίκος Αθανασάκης. Οι βουλευτές προτείνουν "χρίσματα" να δοθούν μόνον στις δεκατρείς Περιφέρειες και στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν και βουλευτές από την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, θεωρώντας ότι έχει πλέον έλθει η ώρα, τα κόμματα να απομακρυνθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να αφήσουν μεγαλύτερο χώρο δράσης στις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον, εκτιμούν ότι η διαδικασία απόδοσης "χρισμάτων", προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος και προκαλεί ομαδοποιήσεις με καθαρά προσωπικά και όχι πολιτικά χαρακτηριστικά.
Την πρόταση των βουλευτών φαίνεται να αποδέχεται κατ΄αρχήν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας ωστόσο θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών. Συγκεκριμένα, μελετάται, στους Δήμους που θα υπάρξουν περισσότεροι του ενός δημοτικοί συνδυασμοί από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, να τεθεί ως κομματικό καθήκον η υποστήριξη από όλους, τού συνδυασμού που θα περάσει στο δεύτερο γύρο και θα αναμετρηθεί με συνδυασμό που θα έχει ως επικεφαλής στέλεχος άλλου κόμματος.
Πάντως, η αρχική σκέψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ήταν, οι υποψήφιοι που θα υποστηρίξει το κόμμα να επιλεγούν μέσα από ανοιχτή διαδικασία προκριματικών εκλογών, στην οποία θα μπορούσαν να ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος, όπως δηλαδή γίνεται στην ανάδειξη του Προέδρου του Κόμματος. Όμως, το μειονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι περιχαρακώνει τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ στον κομματικό τους χώρο και τους στερεί τη δυνατότητα διεύρυνσης σε πολίτες που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους. Με απλά λόγια, αν κάποιος ενδιαφερόμενος θέσει υποψηφιότητα στις προκριματικές εκλογές, δεν θα μπορεί εν συνεχεία να υποστηρίζει ότι «θέτει τον Δήμο πάνω από το κόμμα» και έτσι δύσκολα θα μπορέσει να προσεγγίσει τοπικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις που δεν ανήκουν πολιτικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Γι αυτό, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, φαίνεται να τοποθετείται θετικά στην πρωτοβουλία των βουλευτών, αν και επισήμως διαμηνύει ότι «αποφάσεις για τις διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων θα ληφθούν, αφού πρώτα ψηφιστεί ο Καλλικράτης».

1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ, ΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ, ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ, ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ "ΑΙΡΕΤΟΥΣ". ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΓΟΥΡΝΟΚΟΥΜΑΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή