Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010

Πόλεμος για τη θέση του υποψήφιου Περιφερειάρχη
Είναι πιθανό να προταθεί τρίτη λύση.... «Πολιτική» λύση.
ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ


Εντονο παρασκήνιο και στα δύο μεγάλα κόμματα για τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, καθώς οι επικεφαλής τους θα συγκεντρώνουν εξουσίες ανώτερες ενός υπουργού σύμφωνα με τη διοικητική μεταρρύθμιση
Η θέσπιση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με την εκλογή 13 περιφερειαρχών τον ερχόμενο Νοέμβριο, καθώς και η κατάργηση των 54 νομαρχιών φέρνει τα πάνω-κάτω στο πολιτικό τοπίο, κυρίως στην περιφέρεια. Οι 54 νομάρχες δεν «χωρούν» στις 13 περιφέρειες και επιπλέον ο νέος «σούπερ» περιφερειάρχης, που θα εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες, αποκτά εκ των πραγμάτων βαρύνοντα πολιτικό ρόλο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται από αμηχανία μέχρι καχυποψία από το σημερινό πολιτικό δυναμικό.
Οι διαγκωνισμοί έχουν αρχίσει ήδη και αναμένεται να ενταθούν μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» στα τέλη Μαΐου, όταν και θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για την επιλογή των υποψήφιων περιφερειαρχών. Ο αιρετός περιφερειάρχης θα είναι ένα μεγάλο αλλά και πρωτόγνωρο εγχείρημα τόσο στη διαδικασία εκλογής όσο και στην άσκηση των καθηκόντων του στη συνέχεια, με δεδομένη τόσο την πολιτική του ισχύ όσο και τις αυξημένες αρμοδιότητες.
Οι υποψηφιότητες των δύο μεγάλων κομμάτων όλα δείχνουν ότι θα είναι στενά κομματικές, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει με κάποιες ίσως εξαιρέσεις και από τα μικρότερα κόμματα (ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΝ), με ερωτηματικά για τους Οικολόγους Πράσινους.
Δυτική Ελλάδα .....Φουρτούνα σε Πατραϊκό
Τρεις νομοί, όπου το «πράσινο» στοιχείο έχει ισχυρές δυνάμεις. Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοκαρνανία. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη λίστα υποψηφιοτήτων. Ομως έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα οι σχετικές φήμες. Λέγεται ότι έντονο ενδιαφέρον να λάβουν το «πράσινο» χρίσμα αποδεικνύουν δύο νομάρχες.
Οι κ.κ. Θύμιος Σώκος και Δημήτρης Κατσικόπουλος (Αιτωλοκαρνανίας και Αχαΐας αντίστοιχα). Πρόκειται για δύο προβεβλημένα στελέχη της ευρύτερης περιοχής με ιδιαίτερη απήχηση στους νομούς τους.
Είναι όμως πιθανό -σημειώνουν τοπικοί παράγοντες- να προταθεί τρίτη λύση. «Πολιτική» λύση. Τι εννοούν; Οτι μπορεί να αναζητηθεί υποψήφιος της περιοχής και από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ετσι ακούγονται τα ονόματα των υφυπουργών, Θάνου Μωραΐτη και Απόστολου Κατσιφάρα, οι οποίοι εκλέγονται βουλευτές στην Αιτωλοακαρνανία και στην Αχαΐα αντίστοιχα.
(έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου