Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Παύλος Μοσχολιός
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ
σημεία της ομιλίας...


"Το Αγρίνιο πως δημιουργήθηκε;
Δημιουργήθηκε ως το κέντρο μιας μεγάλης ενδοχώρας, η οποία ξεκινάει από το ορεινό Ξηρόμερο και τον Ορεινό Βάλτο, την ορεινή Τριχωνίδα , τη Μακρυνεία και την πεδινή περιοχή του Μεσολογγίου όπως είναι το Αγγελόκαστρο.
Από αυτή λοιπόν την ενδοχώρα δημιουργήθηκε μια μεγάλη πόλη η οποία προσέφερε σε αυτή την ενδοχώρα επαγγέλματα, εμπόριο, υπηρεσίες και έγινε το Αγρίνιο το μεγάλο οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού.
Κυρίως αυτό έγινε την περίοδο του καπνού όπου υπήρχε και πλούτος στην περιοχή.
Πολλοί από αυτές τις περιοχές ήρθαν και έμειναν στο Αγρίνιο μεταφέρθηκαν από τα χωριά τους τότε την περίοδο που ήκμαζε και η πόλη του Αγρινίου.
Βλέποντας λοιπόν την εικόνα της περιοχής δεν είναι μια ενιαία χωροταξική και πολεοδομική ενότητα η περιοχή που εκτείνεται από το τελευταίο Δ.Δ. του Δήμου Παραβόλας μέχρι το τελευταίο Δ.Δ. του Δήμου Στράτου.
Αν περπατήσει κανείς στο δρόμο αυτό θα δει ότι ελάχιστες περιοχές δεν έχουν δομηθεί στις οποίες υπάρχουν φυσικά εμπόδια .
Η περιοχή αυτή λοιπόν είναι μια ενιαία χωροταξική και πολεοδομική ενότητα, η οποία έχει κοινές πολεοδομικές αναπτυξιακές επιχειρηματικές δυνατότητες.
Αυτή η ίδια περιοχή εξυπηρετείται με αστική συγκοινωνία με το Αγρίνιο. Σ’ αυτή την περιοχή μένουν μόνιμα εδώ ή έχουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα εδώ.
Ταυτόχρονα όσες επιχειρηματικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα στον τομέα της αναψυχής έχουν ανοίξει σε αυτές τις περιοχές εξυπηρετούνται και εξυπηρετούν τους πολίτες της μεγάλης περιοχής του Αγρινίου.
Αυτή είναι μια αλληλουχία .Στον τομέα της ύδρευσης, των δικτύων , αυτές οι περιοχές από την Παραβόλα μέχρι το Δήμο Στράτου, εξυπηρετούνται από τον κοινό Σύνδεσμο Ύδρευσης.
Η ΔΕΥΑ του Αγρινίου αυτή τη στιγμή συντηρεί και το διυλιστήριο αλλά και τον κεντρικό αγωγό, πολλές φορές με δικές της δαπάνες και η κοινή πολιτική όλων θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση, όλες αυτές οι περιοχές να έχουν ίδια ποσότητα και ποιότητα νερού.
Στον τομέα του βιολογικού καθαρισμού σήμερα στον Βιολογικό καθαρισμό Αγρινίου εκτός από το Αγρίνιο είναι και η Νεάπολη και με την κοινή Υπουργική Απόφαση θα πρέπει ο Βιολογικός καθαρισμός Αγρινίου να δεχθεί τα λύματα των Δήμων Στράτου, Παραβόλας, Θεστιέων και Αγγελοκάστρου και έδω λοιπόν πρέπει να υπάρξουν κοινές πολιτικές.
Στον Αγροτικό Τομέα ο κάμπος του Αγρινίου σήμερα ανήκει σε 4 διαφορετικούς Δήμους : Αγρινίου, Νεάπολης, Θεστιέων και Αγγελοκάστρου.
Αυτός ο περίφημος κάμπος προκειμένου να υπάρξει κοινή αναπτυξιακή πολιτική στον πρωτογενή τομέα δεν πρέπει να ασκείται από ένα Δήμο η πολιτική αυτή.
Σε ότι αφορά τον Εθνικό δρόμο, ο εθνικός Δρόμος από τη Συκιά μέχρι τον Κουβαρά έχει αποκτήσει έναν αστικό χαρακτήρα. Εμείς εδώ στο Αγρίνιο το βιώνουμε αυτό γιατί έχει εξαντληθεί η δυνατότητα για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες γιατί δεν υπάρχουν οικόπεδα.
Αυτός λοιπόν ο δρόμος πρέπει να έχει τις ίδιες χρήσεις γης..
Δεν μπορεί στην περιοχή του Αγρινίου που έχουμε αυτές τις χρήσεις γης να αναπτύσσονται αυτές οι δραστηριότητες και παραπέρα άλλες δραστηριότητες ενδεχομένως να είναι αντίθετες με αυτές που αναπτύσσονται στο Αγρίνιο.
Και εδώ πρέπει να έχουμε ενιαία πολιτική από ένα Δήμο. Το νέο Νοσοκομείο Αγρινίου κατασκευάζεται στα όρια του Δήμου Αγρινίου και στα σύνορα του Δήμου Θεστιέων.
Είναι ένα μεγάλο Νοσοκομείο το οποίο θα αλλάξει τα χωροταξικά δεδομένα και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής. Είναι δυνατόν λοιπόν να μην υπάρχει ενιαία πολιτική σε αυτή την περιοχή, η οποία θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια κατά ένα τρόπο θα πρέπει να είναι ισόρροπος.
Κυρίες και Κύριοι σε σχέση με το χωροταξικό θα πρέπει να έχει δύο βασικές αρχές, να υπάρχουν ενιαία κριτήρια για όλους τους νέους Δήμους που θα δημιουργηθούν και βεβαίως να μην υπάρχουν πόλεις τέρατα.
Συμφωνώ απόλυτα , θέλω να κάνω μία παρατήρηση και να δώσω τη δική μου εξήγηση. Τι πάει να πει πόλη-τέρας?
Πόλη-τέρας είναι μια πόλη που έχει μεγάλο πληθυσμό πολύ μεγάλα όρια. Αυτές τις δύο εξηγήσεις δίνω εγώ.
Και προφανώς και ο κ. Ραγκούσης δεν αναφερόταν σε πόλεις που ήδη υπάρχουν αλλά σε αυτές που θα προκύψουν από τον ΄΄ Καλλικράτη΄΄.
Εδώ στην τοπική μας κοινωνία αυτό μεταφέρθηκε λάθος. Και μεταφέρθηκε με την έννοια ότι θα δημιουργηθεί μια μεγάλη πόλη όπως είναι το Αγρίνιο, το οποίο δημιουργεί μια εικόνα φοβικού συνδρόμου σε κάποιους, ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο Αγρίνιο η οποί θα καταπιεί όλον τον άλλο κόσμο.
Λες και δημιουργείται σήμερα το Αγρίνιο.........."

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΙ ΤΑ ΧΥΤΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΑ ΛΥΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ ,ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΜΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή