Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Στην ίδρυση τεσσάρων νέων περιφερειακών Εφετείων- σε Μυτιλήνη, Ηράκλειο Κρήτης, Αγρίνιο και Χαλκίδα- που επί σειρά ετών εμποδίζεται από τους τοπικούς παράγοντες «ανταγωνιστικών» περιοχών, προχωρεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης με την κατάθεση ισάριθμων σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Με στόχο ν΄ αρχίσει η λειτουργία των νέων Εφετείων στις 16 Σεπτεμβρίου 2010, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους δηλαδή, ο κ. Καστανίδης πήρε την πρωτοβουλία της υλοποίησης του σχεδιασμού αποσυμφόρησης των Εφετείων στα οποία υπάγονται οι εν λόγω περιοχές, αγνοώντας τις πιθανολογούμενες αντιδράσεις. Το ζήτημα άλλωστε της ίδρυσης νέων Εφετείων, που θα κοστίσει 320.000 ευρώ, έχει τεθεί προ πολλών ετών, ενώ τον Μάρτιο του 2008 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατά πλειοψηφία άναψε το πράσινο φως για την ίδρυση και των τεσσάρων Εφετείων, απαντώντας στο σχετικό ερώτημα του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη.
Η εκδήλωση έντονων αντιδράσεων όμως κάθε φορά που έρχεται στο προσκήνιο η πρόθεση του εκάστοτε υπουργού Δικαιοσύνης να προχωρήσει στην ίδρυση νέων Εφετείων, αναστέλλει την υλοποίηση του σχεδιασμού.

Αντιδράσεις σε Μεσολόγγι προκάλεσε η πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να προωθήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα προεδρικά διατάγματα για τα νέα εφετεία.Ο Δήμαρχος της Ι. Π. Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος απόψε στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ στο Μεσολόγγι εξέφρασε την αντίθεση του αναφέροντας «Δυστυχώς αναγκαζόμαστε για ακόμη φορά να διαμαρτυρηθούμε για τη διεκδίκηση του αυτονόητου.Παντού και πάντοτε τα Εφετεία ιδρύονται στις πρωτεύουσες των νομών.Ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα αντιληφθεί το λάθος των προθέσεων της και θα αναθεωρήσει τις όποιες σκέψεις για ίδρυση Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας σε άλλη πόλη, από την Πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας.».Επίσης ο κ.Αναγνωσόπουλος κατήγγηλε τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης και τους κάλεσε να ανακαλέσουν την απόφαση τους λέγοντας… «Οι Πολιτικοί πρέπει να έχουν ήθος και μνήμη γιατί όταν δεν έχουν δεν πάνε καθόλου καλά οι Κυβερνήσεις»Επίσης το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου ενώ οι Δικηγόροι της πόλης μετά και τις τελευταίες εξελίξεις προχώρησαν σε αποχή από τα καθήκοντα τους.Σημειώνεται τέλος ότι για την ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών, όπου εκδικάζονται έως τώρα οι υποθέσεις αρμοδιότητας Εφετείου για την Αιτωλοακαρνανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου