Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Το στίγμα της ανανέωσης και οι προσωπικές επιλογές του Αντ. Σαμαρά – Το παρασκηνιακό παιχνίδι με τους «παλιούς» βουλευτές και οι εξαιρέσεις

ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΣΤΑ "ΓΑΛΑΖΙΑ" ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
Ο Σπήλιος Λιβανός, πλήρωσε το συνολικό παραταξιακό πρόστιμο των εκλογών του Οκτωβρίου 2009
Η πολιτική αβεβαιότητα, τα κυβερνητικά παιχνίδια με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η έλλειψη κυβερνητικού συντονισμού, αλλά και ο φόβος του έκτακτου γεγονότος που θα
επιταχύνει τις όποιες εξελίξεις αναγκάζουν τη Ν.Δ. να βρίσκεται σε διαρκή προεκλογική ετοιμότητα. Οι στενοί συνεργάτες του προέδρου Αντώνη Σαμαρά, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Δημήτρης Σταμάτης, σβήνουν και γράφουν ονόματα συνεχώς, αφήνοντας όμως εσκεμμένα ανοικτή οιαδήποτε προοπτική συμμετοχής στα εκλογικά ψηφοδέλτια, προκειμένου να υπάρχει ρεύμα προσέλευσης υποψηφίων.



Στη λεωφόρο Συγγρού είναι αισιόδοξοι ότι θα έλθουν πρώτο κόμμα και σε κάθε περίπτωση ότι θα ανεβάσουν το 33% που πήραν στις εκλογές του 2010. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των εδρών και κατά συνέπεια στους νυν υπάρχοντες βουλευτές –που εκτός ελαχίστων περιπτώσεων- θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, υπάρχουν περιθώρια για νέες υποψηφιότητες χωρίς έντονους ανταγωνισμούς με τους παλιούς βουλευτές. Ωστόσο, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά τονίζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι ο Πρόεδρος δεν συμπαθεί τα όσα ακούγονται περί αυτοδίκαιης συμμετοχής των εκλεγμένων βουλευτών, καθώς κάτι τέτοιο θα ακύρωνε στην ουσία τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2009 για εξυγίανση του κομματικού στελεχιακού δυναμικού της Ν.Δ. και από την έκβαση της οποίας προσδοκάται να αυξηθεί η εκλογική δύναμη του κόμματος, πείθοντας το κεντρώο τμήμα του εκλογικού σώματος για το νέο και αξιόπιστο λόγο του ίδιου του αρχηγού. «Η προοπτική και η δυνατότητα της ανανέωσης» πρέπει να είναι πάντα ανοικτή επισημαίνουν τα ίδια στελέχη.


Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες , το στοίχημα είναι ακόμη και ένας στους δύο υποψήφιους να αποτελεί νέα είσοδο. Οι εξ απορρήτων του κ. Σαμαρά υποδεικνύουν τα όσα εξάλλου τόνισε και ο ίδιος οι Πρόεδρος του κόμματος, μιλώντας κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο., κατά την οποία μπροστά στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή υπογράμμισε πως «η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσε όχι μόνο να αντέξει τη μεγάλη ήττα που υπέστη τον Οκτώβριο του 2009, αλλά να αναδιοργανωθεί, να παρουσιάσει καινούργιο πρόσωπο και να μηδενίσει σχεδόν, μέσα σε έναν μόλις χρόνο, τη μεγάλη διαφορά από το πρώτο κόμμα».






Τα νέα πρόσωπα


Το στίγμα πάντως για τα νέα πρόσωπα έδωσε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος σε συνέντευξή του, επισημαίνοντας πως η Ν.Δ. θα εμπιστευθεί «μια νέα γενιά πολιτικών, γυναικών και ανδρών, με στόχο τη ριζική ανανέωση των εκλογικών μας συνδυασμών. Νέα πρόσωπα από το χώρο της επιστήμης, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των υπαλλήλων και των αγροτών αξιολογούνται από την επιτροπή στην οποία προεδρεύω και θα προταθούν για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας». Ο κ. Σαμαράς προωθεί ένα μείγμα νέων συνεργατών και έμπειρων βουλευτών που θεωρεί ότι θα του φανούν χρήσιμοι και στην πολιτική μάχη, αλλά και στην επόμενη Βουλή. Το νέο ηγετικό επιτελείο έχει τη δύσκολη αποστολή να κάνει θελκτική την εικόνα του κόμματος και να αρθρώσει μοντέρνο πολιτικό λόγο μακριά από τα παλαιοκομματικά κλισέ, ώστε να αγγίξει ευρύτερα κοινωνικά ακροατήρια που μέχρι τώρα δεν εμπιστεύονται ακόμη τη Ν.Δ., όπως άλλωστε δείχνουν και οι μετρήσεις.


Μεγάλη δεξαμενή νέων προσώπων αποτελούν ασφαλώς οι επιτελείς και οι στενοί συνεργάτες του Προέδρου της Ν.Δ. Μερικοί εξ αυτών, όπως οι κ. Γιάννης Μιχελάκης, εκπρόσωπος του κόμματος, και ο Θανάσης Σκορδάς, γενικός διευθυντής του κόμματος, κατευθύνονται μάλλον προς το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αφού λόγω των κομματικών τους καθηκόντων και των προεκλογικών εμφανίσεων δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κατέβουν με σταυρό. Και οι δύο έχουν καλή τηλεοπτική εμφάνιση, «γράφουν στο γυαλί» και μάλιστα σε ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων από τα δεξιά της παράταξης έως τους απαραίτητους κεντρογενείς ψηφοφόρους. Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ακούγονται και τα ονόματα των Κώστα Αρβανιτόπουλου και Χρύσανθου Λαζαρίδη, αλλά για τα επιπλέον πρόσωπα θα εξαρτηθούν πολλά και από το εάν θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση ώστε να αυξηθούν οι υποψήφιοι σε αυτά.


Από τα νέα πρόσωπα που θα δώσουν μάχη για τον σταυρό και μάλιστα με αξιώσεις είναι και οι κ. Νότης Μυταράκης, Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Κατσαφάδος και Κώστας Παπαθανασίου. Ο κ. Μυταράκης ακούγεται είτε για την Α΄ είτε για την Β΄ Αθήνας, αποτελεί προσωπική επιλογή του Προέδρου της Ν.Δ. και πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του. Ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Κατσαφάδος, μετά την αποχώρηση του Βασίλη Μιχαλολιάκου θεωρείται «σίγουρο χαρτί» στην Α΄ Πειραιά. Είναι νέος, άφθαρτος και ιδιαίτερα μαχητικό στέλεχος και διαθέτει σημαντική επιρροή στο νεανικό κοινό. Ο κ. Κώστας Παπαθανασίου θεωρείται στη λεωφόρο Συγγρού ότι κατήγαγε μεγάλη νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, αφού έφερε τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα στη Φωκίδα, ανατρέποντας τις μέχρι τότε ισορροπίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη πάρει το πράσινο φώς για τη Φωκίδα και δραστηριοποιείται έντονα. Ο Βασίλης Κικίλιας θεωρείται ότι έδωσε με επιτυχία τις εξετάσεις του στις περιφερειακές εκλογές και μια θέση στην Α΄ Αθήνας κρίνεται πολύ πιθανή.


Στη μονοεδρική της Ευρυτανίας θεωρείται πολύ πιθανή η κάθοδος του πρώην νομάρχη Κώστα Κοντογιώργου, ο οποίος είναι σε θέση να αλιεύσει ψηφοφόρους από τους Μπακογιάννηδες και ως πρώην εκλεκτός της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ για τη Σάμο και την Άρτα παίζουν δυνατά οι Φίλιππος Μωυσόγλου και Χριστόφορος Μίχος, αντίστοιχα. Ο κ. Μίχος είναι επιχειρηματίας, προσωπικός φίλος του κ. Σαμαρά και υπήρξε υποψήφιος στον νομό με την ΠΟΛΑΝ το1993. Για τη Λακωνία ακούγεται το όνομα της κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου, για τη Μαγνησία της κ. Ζέτας Μακρή, για τη Λευκάδα του Θεόδωρου Σολδάτου, ενώ το ενδεχόμενο υποψηφιοτήτων κάποιων γόνων πολιτικών οικογενειών στις Σέρρες από την οικογένεια Καραμανλή ή στην Κορινθία του αντιπροέδρου Σταύρου Δήμα εξετάζεται πολύ σοβαρά, καθώς η παρουσία τους στα ψηφοδέλτια θα μπορούσε να θεωρηθεί προνομιακή και να ακυρώσει τη μεγάλη εκστρατεία του ίδιου του Προέδρου που μιλάει για κοινωνία των άξιων και των αξιών. Επίσης στη συμπρωτεύουσα μεταφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Πανοζάχος, ενώ για τη Βοιωτία παίζει δυνατά ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Καράμπελας.






Το ζήτημα των παλαιών


Στο κεφάλαιο των παλαιών βουλευτών (νυν και τέως) παίζεται το πιο δύσκολο και λεπτό πολιτικό και παρασκηνιακό παιχνίδι. Τυπικά ισχύει η δήλωση του κ. Λυκουρέντζου ότι οι συνάδελφοι βουλευτές θα είναι εκ νέου υποψήφιοι με τους συνδυασμούς της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, όπως είπαμε, θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς θα θελήσει να απαλλάξει την παράταξη από τα βαρίδια του παρελθόντος, από πρόσωπα δηλαδή που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ταυτίστηκαν –δικαίως ή αδίκως- με σκάνδαλα ή με σκιές σκανδάλων. Ειδικά για εκείνα τα πρώην κυβερνητικά στελέχη που στις εκλογές του 2009 δεν εξελέγησαν και θεωρούνται «μαύρα πρόβατα» της πολιτικής των κυβερνήσεων Καραμανλή, τα ψηφοδέλτια θα παραμείνουν ερμητικά κλειστά.


«Το κόμμα δε μπορεί να μπει στη λογική της απολογίας» τονίζουν στη λεωφόρο Συγγρού και η λογική της ανανέωσης θα θέσει εκ των πραγμάτων σε αποστρατεία παλαιότερα στελέχη, κάποια μάλιστα εκ των οποίων έχουν συνδεθεί με την περίοδο Καραμανλή, όπως οι κ. Ρουσόπουλος και Βουλγαράκης. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος, ερωτώμενος για την υπόθεση Ρουσόπουλου και για τη μη εύρεση στοιχείων εις βάρος του, απήντησε ότι «ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχει μιλήσει για πολιτικές συμπεριφορές. Αυτό το πράγμα δεν έχει αλλάξει», υπενθυμίζοντας ουσιαστικά τη φράση που είχε αρθρώσει, τον περασμένο Μάιο, στο πεζοδρόμιο της Ρηγίλλης ο Αντώνης Σαμαράς: «Δεν απολογούμαι για το χθες, δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου».






Οι εξαιρέσεις του κανόνα


Όμως υπάρχουν και εκείνοι οι πρώην βουλευτές, που, όπως παραδέχεται και ο κ. Λυκουρέντζος, δεν εξελέγησαν όχι γιατί καταδικάστηκαν προσωπικά ή για τις κυβερνητικές πολιτικές, αλλά γιατί δεν το «επέτρεπε» ο εκλογικός νόμος (πχ μονοεδρικές) ή δεν εξελέγησαν για μικρό αριθμό ψήφων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Μανούσος Βολουδάκης στα Χανιά, ο Αντώνης Μπέζας στη Θεσπρωτία και ο Σπήλιος Λιβανός στην Αιτωλοακαρνανία.


Οι Μπέζας και Λιβανός θεωρούνται χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτής της κατηγορίας υποψηφίων.






Ο Αντώνης Μπέζας, αν και κατείχε κρίσιμο κυβερνητικό αξίωμα στις κυβερνήσεις Καραμανλή, υπήρξε εξ εκείνων των νέων προσώπων τότε που διακρίθηκαν για τον πολιτικό τους λόγο και την καθαρή και αποτελεσματική θητεία τους. Επιπλέον, κατόρθωσε να διατηρήσει συγκροτημένο το εκλογικό σώμα στη δύσκολη μονοεδρική της Θεσπρωτίας, μακριά από υπερβολές και ακρότητες, έτσι ώστε να υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνει και πάλι η Ν.Δ. πόλος έλξης απογοητευμένων κυβερνητικών ψηφοφόρων. Ο δε κ. Λιβανός, ένας ιδιαίτερα νέος στην πολιτική πρώην βουλευτής, δεν εξελέγη για ελάχιστες ψήφους στην «αχανή» Αιτωλοακαρνανία, πληρώνοντας το συνολικό παραταξιακό πρόστιμο των εκλογών του Οκτωβρίου 2009, πρόωρα και παντελώς άδικα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Θ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
(Δημοσιεύθηκε στην οικονομική και πολιτική εφημερίδα «Η ΑΞΙΑ», το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου