Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

«Οι πολιτικοί πρόσφυγες δεν πληρώνουν εξέταστρα στα νοσοκομεία,αλλά από τους καρκινοπαθείς, ζητούν να πληρώσουν!»

Άδικη και παράλογη άνιση μεταχείριση υφίστανται οι καρκινοπαθείς, αλλά και οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ οι οποίοι όταν προσέρχονται για εξέταση στα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και στα Κέντρα Υγείας πρέπει να καταβάλλουν πέντε ευρώ εξέταστρα, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας.

Ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, παρενέβη με
Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, τους οποίους καλεί να απαντήσουν αν θα αποκαταστήσουν την αδικία και πότε θα συμπεριλάβουν τους καρκινοπαθείς και τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του Ο.Γ.Α στις κατηγορίες των πολιτών που εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής των πέντε ευρώ και γιατί δεν συμπεριελήφθησαν από την αρχή.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τους καρκινοπαθείς, που χρειάζονται συνεχή ιατρική παρακολούθηση και σε τακτική βάση επισκέπτονται τα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να υποβληθούν, είτε σε προγραμματισμένες εξετάσεις, είτε και σε χημειοθεραπείες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη αναγκαία ιατρική πράξη, προκειμένου να βοηθηθούν, ώστε να δώσουν την μάχη τους για την ζωή», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος και προσέθεσε: «Αντίστοιχο πρόβλημα έχει ανακύψει και για τους συνταξιούχους και ασφαλισμένους του ΟΓΑ που επίσης αναγκάζονται να καταβάλλουν πέντε ευρώ στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία ακόμα και για να γράψουν τα φάρμακα τους! Φυσικά το Υπουργείο δεν ενδιαφέρεται καν για τις «συντάξεις πείνας» που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι οποίοι πλέον πρέπει να καταβάλουν και πέντε ευρώ, ακόμα και δύο φορές την εβδομάδα για να γράψουν οι γιατροί τα φάρμακά τους».

Ποιοι εξαιρούνται
Από αυτή την καταβολή μεταξύ των άλλων εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες πολιτών, και συγκεκριμένα:


• Οι προσερχόμενοι ως επείγοντα περιστατικά.


• Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).


• Οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί, με την επίδειξη του Δελτίου Ταυτότητας πρόσφυγα ή του Δελτίου αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού σε ισχύ.


• Τα προσερχόμενα στα Κέντρα Υγείας Α.Μ.Ε.Α. που έχουν πιστοποιημένο αρμοδίως ποσοστό αναπηρίας 67%, προσκομίζοντας το πιστοποιητικό και την αστυνομική τους ταυτότητα.


• Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας που πιστοποιημένα πάσχουν από κάθε μορφή μεσογειακής αναιμίας, αιμορροφιλία, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμοσχευθέντες νεφροπαθείς, σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS) και προσκομίζουν για τα ανωτέρω, ιατρική βεβαίωση σε ισχύ ότι παρακολουθούνται από ειδική μονάδα Νοσηλευτικού Ιδρύματος λόγω της παθήσεώς τους, πλέον της αστυνομική τους ταυτότητας.


• Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας τυφλοί που προσκομίζουν βεβαίωση ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα τυφλών (ή κάρτα αναπηρίας όπου εφαρμόζεται), πλέον της αστυνομική τους ταυτότητας.


*Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.nikosnikolopoulos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου