Τρίτη 10 Μαΐου 2011

«ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Η υγεία, το δημόσιο αγαθό που όλοι έχουμε αποφασίσει να υπηρετήσουμε, είναι ισότιμο δικαίωμα όλων, ανεξαρτήτως οικονομικού, μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου. Οι δύο πυλώνες της υγείας, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών και ασχέτως ποσόστωσης η κόστους, οφείλουν να είναι συνεργατικοί, ισότιμοι και διακριτοί. Οι γιατροί εξισορροπούν το σύστημα αυτό, μοχθούν μέσα σ’αυτό, ζουν από αυτό, το υπηρετούν και η αξιοπρέπειά τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απόδοσή του.Η σημερινή κατάσταση της γενικευμένης κρίσης σε όλα τα επίπεδα, επιβάλλει τη προσαρμογή μας στη σύγχρονη πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τα οξυμένα προβλήματα, το σπάταλο και ακόμα πελατειακό κράτος, την απαξίωση των θεσμών και τον ευτελισμό του συνδικαλισμού, με δική του βέβαια υπαιτιότητα. Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε και ζήσαμε όλα αυτά που μας οδήγησαν στο πάτο. Από δω πρέπει να ξεκινήσουμε. Η πολυπόθητη επανεκκίνηση, από τους
εαυτούς μας θα ξεκινήσει. Όσοι δεν το βλέπουν η δεν θέλουν να το δουν, θα τους σαρώσει η αλήθεια της πραγματικότητας.

Οι γιατροί εδώ αλλά και παντού στη χώρα, σεβόμενοι τον εαυτό μας και τις σπουδές μας, αντιτιθέμεθα στη πολιτική της υποταγής στις τροικανές προειλημμένες αποφάσεις που η κυβέρνηση ασμένως υιοθετεί αλλά και επιβάλλει, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς αρχές και χωρίς αιδώ. Πίσω από τους αριθμούς που ο επικοινωνιολάγνος Υπουργός της Υγείας αραδιάζει υπάρχουν οι ασθενείς που βλέπουν τη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών να συρρικνώνεται και να μη μπορούν πλέον να κάνουν τη σωστή χρήση. Υπάρχουν οι γιατροί που συρρικνώνεται το εισόδημά τους, καταπατούνται τα εργασιακά τους δικαιώματα, δεν πληρώνονται για τη δουλειά που έχουν κάνει. Το σπάταλο αλλού κράτος όχι μόνο δεν αναλαμβάνει το κόστος για αυτή την υποτιμημένη δημόσια και ιδιωτική υγεία, αλλά το μετακυλύει είτε σε μας τους γιατρούς, είτε στους χρήστες υπηρεσιών υγείας.

Φυσικά και αναγνωρίζουμε ότι λάθη, παραλείψεις αλλά και σκοπιμότητες του απώτερου και πρόσφατου παρελθόντος έχουν συμβάλλει στη διόγκωση των οικονομικών της υγείας, των απλήρωτων προμηθευτών και της απίστευτης κλοπής στο χώρο της υγείας. Μάλιστα, τελείως ένοχα η και βλακωδώς, οι ιατρικοί σύλλογοι ανέχθηκαν όλο αυτό το αλαλούμ.

Θα μας επιτρέψετε να μη συμμεριζόμαστε φαύλες πολιτικές, να μιλάμε ακόμη για ήθος και αξιοπρέπεια και να μην εμπιστευόμαστε περιφερόμενους και μαθητευόμενους μάγους που έχουν στη πλάτη τους χρόνια απραξίας, ιδιοτέλειας και αναξιοπιστίας.

Η αξιοπρέπεια μας δεν αφορά μόνο στις αμοιβές που οφείλουν να είναι ανάλογες των σπουδών και των προσπαθειών μας, αλλά και στην αναγνώριση του κοινωνικού μας ρόλου στη προσφορά υπηρεσιών και στη διαμόρφωση ποιοτικών προτύπων συμπεριφοράς υγείας.

Ο δικός μας Ιατρικός Σύλλογος, δεν αποτέλεσε εξαίρεση τα τελευταία χρόνια στην απαξίωση, την αποδυνάμωση και τη κομματοκρατία. Οφείλουμε να αποστασιοποιηθούμε από συνδικαλιστικές πρακτικές που σκοπό είχαν το ίδιον όφελος, από τακτικισμούς που κρύβουν προσωπικές επιδιώξεις και από «αγώνες» που εξασφάλιζαν τα πόστα σε ορισμένους. Πολλοί από τους διατελέσαντες προέδρους στον ΙΣΑ τα τελευταία χρόνια, ενώ κατέβαιναν με τη σημαία του ανεξάρτητου, τελικά χρησιμοποίησαν το σύλλογο για τη κομματική τους ανέλιξη. Αυτό δεν θα συνεχισθεί, τουλάχιστον εύκολα.











ΘΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ :

1) Ο Ιατρικός Σύλλογος να τροποποιηθεί. Ο σημερινός του ρόλος εξαντλείται στη διεκπεραίωση υποχρεώσεων διαδικαστικού χαρακτήρα. Χρειάζεται επαναπροσδιορισμό σε όλα τα επίπεδα και ουσιαστικές προτάσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους γιατρούς, τη πόλη η και τη χώρα.

2) Oι γιατροί οφείλουμε να δούμε τα πράγματα με τον τρόπο που αρμόζει στη δουλειά και το επίπεδό μας, χωρίς ψευτοεγωισμούς. Ο κόσμος θέλει oυσιαστική φροντίδα, που είναι το καθήκον μας.

3) Δεν υπάρχουν διαχωρισμοί και τεχνητές αντιθέσεις. Οι γιατροί είναι όλοι ίδιοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, νοσοκομειακοί, ΙΚΑ, ταμεία, αγροτικοί, γνωστοί, άγνωστοι, νέοι, παλιοί. Τα συμφέροντα μας είναι ίδια, ακριβώς.

4) Η μέχρι τώρα απουσία του ιατρικού κόσμου από την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να συνεχισθεί και μας εκθέτει ανεπανόρθωτα σαν κλάδο. Τώρα να παρέμβει αποφασιστικά με επιτροπές και υπευθύνους (νόμος για το κάπνισμα, αλκοόλ στα παιδιά, τροχαία, θόρυβος)

5) Να αναδειχθεί ο νέος ρόλος των γιατρών στη σημερινή συγκυρία της κρίσης με αλήθεια, ενδιαφέρον και πρόγραμμα. Εθελοντισμός και ευαισθησία για τις ανάγκες ειδικών ομάδων πληθυσμού.

6) Οι συνάδελφοι που αποφασίσουν να ασχοληθούν με το σύλλογο και να στηρίξουν τις επιλογές του, ας το κάνουν χωρίς ταπεινά και ιδιοτελή προσωπικά κίνητρα. Χρειάζονται όλοι. Η συγκυρία επιβάλλει ευρείες συνεργασίες, αλληλοεκτίμηση και αυτοσεβασμό.



7) Φιλοδοξούμε ο επόμενος σύλλογος, και όχι ο επόμενος πρόεδρος, να μπορέσει να ενώσει τις αλήθειες όλων των επιμέρους διεκδικήσεων, να καταστεί υπολογίσιμος, ώστε να προσδοκούμε σε αποτελέσματα. Διαφορετικά θα έχουμε αποτύχει. Και δεν χρειάζεται.



Ε Ι Δ Ι Κ Α Θ Ε Μ Α Τ Α



YΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ:

-Nα καταγραφεί το ιατρικό δυναμικό της χώρας, οι ανάγκες σε γιατρούς σε όλη την επικράτεια, ώστε να διαμορφωθεί ο νέος χάρτης της υγείας, να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι και να σταματήσει η διαπλοκή, οι μίζες και η κλοπή.

-Η αθρόα παραγωγή γιατρών, θα τους μετατρέψει, αν δεν το έχει ήδη κάνει, σε φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς ασφάλεια, δικαιώματα και μέλλον.

- Να εξορθολογιστεί η κατανομή των γιατρών στις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες και της περιφέρειας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ :

- Άμεση κατάργηση του ν.3868/10,με αξιόπιστα και ασφαλή πρότυπα εφημερίας.

- Κάλυψη των κενών θέσεων των γιατρών με γρήγορες διαδικασίες από διαφανή ΣΚΕΙΟΠΝΙ

- Πρόσληψη ειδικευομένων όπου χρειάζονται χωρίς αλχημείες.

- Να μην αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των γιατρών ΕΣΥ

ΙΚΑ :

- Oλοκλήρωση της μονιμοποίησης των 1860 γιατρών και οδοντιάτρων

- Μονιμοποίηση των γιατρών με σύμβαση αορίστου χρόνου

- Κατάργηση των συμβάσεων έργου ως απαράδεκτες.

Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

- Συμβάσεις με το νέο φορέα κατά πράξη και περίπτωση

-Ανακοστολόγηση όλων των ιατρικών πράξεων στις τρέχουσες ευρωπαϊκές τιμές

- Πρωτοβάθμια περίθαλψη ανοικτή σε όλους τους γιατρούς και φιλική στους χρήστες. (χρόνια το ακούμε)

- Συμβάσεις τύπου ΟΑΕΕ δεν δεχόμαστε, να είμαστε αποφασισμένοι,

αλλιώς θα το μετανιώσουμε γρήγορα.

ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ:

Στη φάση που βρίσκεται σήμερα, ο ΙΣΑ να βοηθήσει για την άμεση λειτουργία του, αφού στελεχωθεί και εξοπλισθεί σωστά.





ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ



ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1. ΒΛΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ

2. ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ 2.ΤΖΑΜΠΕΡ ΓΙΑΣΕΡ

3. ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

4. ΚΑΖΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

5. ΚΑΛΟΓΡΑΝΗ ΦΑΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜ.-ΚΟΙΝΩΝ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ

6. ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1. ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

7. ΚΟΥΒΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

8. ΛΙΑΒΑΣ ΦΩΤΙΟΣ

9. ΜΠΑΡΤΣΩΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

10. ΝΕΙΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

11. ΝΤΕΜΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

12. ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗ ΛΥΓΕΡΗ (ΡΙΚΑ)

13. ΣΑΦΑΡΙΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

14. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

15. ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

16. ΤΣΟΥΤΣΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

17. ΧΡΥΣΑΦΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡ.ΣΥΛΛΟΓΟΣ

1. ΒΕΛΑΩΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

2. ΜΠΙΣΣΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

3. ΠΑΖΑΡΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

4. ΣΑΦΑΡΙΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ



ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



πρόεδρος ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

αντιπρόεδρος ΜΑΤΣΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

μέλος ΚΑΒΑΛΙΕΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

μέλος ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

μέλος ΤΑΠΡΑΤΖΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου