Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η φτωχότερη στη χώρα. Έχουμε μπροστά μας δύσκολο και επίμοχθο δρόμο ώστε να αναστρέψουμε τα δεδομένα και μάλιστα σε μια συγκυρία εξαιρετικά δυσμενή για την χώρα μας. Σ’ αυτή την προσπάθεια οι Δήμαρχοι όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων είναι συνεργάτες και συνοδοιπόροι μας». Αυτό Ο κ. Κατσιφάρας ανήγγειλε, στη διάρκεια της συνάντησης, ότι σύντομα θα επισκεφθούν την Δυτική Ελλάδα τρεις υπουργοί, αρχής γενομένης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη (θα έρθει την προσεχή Τετάρτη 9 Μαρτίου στην Πάτρα και θα συμμετάσχει σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα αγροτικά ζητήματα στη Δυτική Ελλάδα και το «Καλάθι της Περιφέρειας») ενώ θα ακολουθήσουν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη (για προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης) και ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.
επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην εισήγηση του κατά την σημερινή συνάντηση εργασίας που είχε με τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας για τα έργα του ΕΣΠΑ.
Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας, στην Πάτρα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Τάσου Αποστολόπουλου και υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου.
Ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι Περιφέρεια και Δήμοι, ενόψει της σχεδιαζόμενης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ που προωθεί το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, πρέπει να βιαστούν, ιεραρχώντας έργα που έχουν ωριμότητα ώστε να ενταχθούν άμεσα και να χρηματοδοτηθούν. Τόνισε, επίσης, ότι δυνατότητες χρηματοδότησης υπάρχουν και από άλλα χρηματοδοτικά «εργαλεία» όπως το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Πρόγραμμα Jessica.






Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας υπογράμμισε, επίσης, ότι ο ίδιος δεν έχει σκοπό να αναλωθεί σ’ έναν κατάλογο έργων που δεν έχουν ωριμότητα και άρα τύχη να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. «Έχουμε χορτάσει από τιμοκαταλόγους έργων», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «με διαφάνεια, με ρεαλισμό και ευθύνη οφείλουμε να τρέξουμε τις διαδικασίες και να αξιοποιήσουμε όσες ευκαιρίες έχουμε. Να ‘ξεσκονίσουμε’ τα συρτάρια μας, να εντοπίσουμε έργα με ωριμότητα, να κινητοποιηθούμε».






Ο κ. Κατσιφάρας επέμεινε ιδιαίτερα στην ειλικρινή και κρυστάλλινη σχέση ανάμεσα στην αιρετή Περιφέρεια και στους Δήμους, ως δυο μέρη συνεργαζόμενα προς κοινές κατευθύνσεις, με γνώμονα την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών και την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.






«Η σημερινή διαδικασία δεν έχει το νόημα να έρθουν οι Δήμαρχοι και να απαριθμήσουν μια σειρά έργων. Κι αν στο μέλλον κάποια από τα έργα αυτά δεν υλοποιηθούν, να πουν ότι ‘εμείς τα είχαμε πει τότε’. Το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο, οι όροι και οι χρόνοι είναι συγκεκριμένοι και σαφείς. Να δούμε ποια έργα είναι ώριμα και αυτά να προτάξουμε», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.






«Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες», ανέφερε ο Περιφερειάρχης ενώ χαρακτήρισε «παθογένεια» για την περιοχή το γεγονός ότι περιοριζόμαστε στις Δημόσιες Επενδύσεις και δεν αξιοποιούμε – στον βαθμό που θα έπρεπε- και άλλες δυνατότητες. «Δημιουργείστε άμεσα ομάδες εργασίας και συνεργαστείτε με την Διαχειριστική Αρχή ώστε να μην χαθούν ευκαιρίες από το ΕΣΠΑ», κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας.






Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Αποστολόπουλος, στην εισήγηση του, υπενθύμισε ότι το ΕΣΠΑ στη Δυτική Ελλάδα έχει προϋπολογισμό 404 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα έργα ύψους 217 εκατομμυρίων ευρώ ενώ υπάρχουν και συμβασιοποιημένα έργα ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα, υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια αξιοποίησης του Προγράμματος και χρειάζεται ευρύτερη ενεργοποίηση ώστε να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι από την Περιφέρεια.






Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος τόνισε ότι η αιρετή Περιφέρεια και οι Δήμοι κινούνται στη βάση της συναντίληψης γύρω από τις αναπτυξιακές προτεραιότητες στην περιοχή, χαρακτήρισε σημαντική την διαδικασία ώστε να αποσαφηνιστεί ποια έργα έχουν τα εφόδια άμεσης ένταξης στο ΕΣΠΑ και σημείωσε ότι η συνεργασία ανάμεσα στους δυο βαθμούς Αυτοδιοίκησης θα είναι διαρκής και στενή.






Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Πατρέων Γιάννης Δημαράς, Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, Δυμαίων Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής και Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς. Στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν εκτενώς στις ανάγκες των νέων καλλικρατικών Δήμων και σε επιμέρους προβλήματα και ελλείψεις με πιεστικό χαρακτήρα.






Ακολούθησε ενημέρωση από την Διαχειριστική Αρχή για τα κριτήρια ωρίμανσης των έργων και για τα περιθώρια σε κάθε άξονα του ΕΣΠΑ.






Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Πολιτικής Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος και Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας και Διευθύνσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου