Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ

Ερώτηση του βουλευτή και Αναπληρωτή Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κων/νου Καραγκούνη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού με θέμα την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη του Μεσολογγίου και των λοιπών Μουσείων του Νομού που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
ΕΡΩΤΗΣΗΠρος τον


Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού


ΘΕΜΑ: Ιδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη του Μεσολογγίου και των λοιπών Μουσείων του Νομού που βρίσκονται σε εκκρεμότητα


Αποτελεί ζήτημα υψίστης προτεραιότητας η ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη του Μεσολογγίου από τη στιγμή μάλιστα που συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις αφού στη γύρω περιοχή υπάρχουν τρία αρχαία θέατρα με αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους (Πλευρώνα - Καλυδώνα – Οινιάδες), Ρωμαϊκές Θέρμες, Ιθώρια, Αλίκυρνα και βεβαίως πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων. Υπάρχει περαιτέρω η σύμφωνη γνώμη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, καθώς και του συνόλου των φορέων της ευρύτερης περιοχής καθώς και το διαθέσιμο οικόπεδο των 14 στρεμμάτων, το οποίο γειτνιάζει με το ιστορικό Τείχος και την Πύλη της Εξόδου και έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Μεσολογγίου με αποκλειστικό σκοπό την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου.


Είναι αναγκαίο όχι μόνο το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μεσολογγίου αλλά και τα λοιπά Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι του νομού Αιτωλοακαρνανίας (ΛΣΤ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων) να ενταχθούν με προτεραιότητα σε προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.


Κύριε Υπουργέ στο σχετικό πρόγραμμα που προσφάτως ανακοινώσατε διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι είναι παντελής η απουσία έργων του Προγράμματος στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας ενώ οι άλλοι δύο Νομοί της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία) συμμετέχουν και αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη διότι παρότι η Αιτωλοακαρνανία έχει τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο εν τουτοις παραμένει αναξιοποιήτος σε μια εποχή που ο Πολιτισμός και κατ’επέκταση ο Τουρισμός μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός αν σκοπεύει να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες ώστε να ενταχθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου και τα λοιπά Μουσεία του Νομού σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και από άλλους πόρους και βεβαίως αν σκοπεύει να εντάξει στα ως άνω προγράμματα τις λοιπές παρεμβάσεις αποκατάστασης, ανάδειξης και προστασίας των Μουσείων, Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της ΛΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων (Νομός Αιτ/νίας) που είναι απαραίτητα για την ανάδειξη του πολιτιστικού προοιόντος με επακόλουθα οικονομικά ωφέλη.


Ο ερωτών Βουλευτής


Κωνσταντίνος Καραγκούνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου