Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ν. Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Κατάντια: Πληρώνουν συντάξεις του Ι.Κ.Α με ρέπος!

«Από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα εκπέμπουν SOS για το 2011, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν παραμείνει αυτή η κατάσταση, δηλαδή υστέρηση των εσόδων, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τότε η μαύρη τρύπα στα οικονομικά του Ιδρύματος θα αγγίξει τα 2,5 δισ ευρώ. Μια τέτοια προοπτική θα «εξοντώσει» το ΙΚΑ, αφού η πρόβλεψη να μαζευτούν μέσα στο 2011 περίπου 12,6 δισ. ευρώ είναι δύσκολη, αλλά ακόμη και να
επιτευχθεί, μόνο για την ομαλή καταβολή των συντάξεων απαιτούνται περί τα 11 δισ. ευρώ!»,



Με ρέπος διάρκειας μέχρι 45 ημερών συνολικής αξίας περίπου ενός δισ. ευρώ πληρώνει τις συντάξεις το Ι.Κ.Α, αποδεικνύοντας την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της Κυβέρνησης του Μνημονίου η οποία οδηγεί το ασφαλιστικό, σε οικονομικό κραχ και σε κατάρρευση τις παροχές και συντάξεις.


Ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ, Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, παρενέβη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με Ερώτησή του προς την Υπουργό Εργασίας, μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου για τις συναλλαγές με ρέπος την ώρα που η τεράστια ανεργία που επέβαλε η κυβερνητική πολιτική, αποστερεί από το ΙΚΑ πολύτιμους πόρους.


«Σε κάθε περίπτωση, το Ι.Κ.Α είναι χαμένο, Αν έσπαγε και ρευστοποιούσε ομόλογα θα είχε απώλειες, τις οποίες δεν αποφεύγει στην περίπτωση των συναλλαγών με ρέπος. Η ουσία λοιπόν κρύβεται αλλού: Στην εργασία ή πιο σωστά, στην ανεργία: Εκεί που οδήγησαν τα πράγματα, από πού θα βρει πόρους το ΙΚΑ όταν μέχρι σήμερα το ποσοστό ανεργίας έχει εκτιναχθεί περίπου στο 15% και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει το 16%; Απέτυχαν! Διέλυσαν τα πάντα, και συνέθλιψαν την κοινωνία!», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.


Όπως αποκαλύφθηκε από τον Τύπο το ΙΚΑ έχει προχωρήσει συνολικά σε συναλλαγές ρέπος αξίας ενός δισ. ευρώ και πριν από μερικές ημέρες εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο απόφαση για νέα συναλλαγή μέσω repos αξίας 900 εκ. ευρώ!


Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του ο κ. Νικολόπουλος, η οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ φαίνεται ότι βρίσκεται στη χειρότερη φάση της, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι δεδομένη πλέον η μαύρη τρύπα των 2,5 δις ευρώ!


Ειδικότερα, το ΙΚΑ εμφανίζει καθίζηση εσόδων στο πρώτο δίμηνο του 2011 που ξεπερνά το 16,5% με το ποσοστό εισφοροαποφυγής να έχει ξεπεράσει το 30%.


«Από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα εκπέμπουν SOS για το 2011, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν παραμείνει αυτή η κατάσταση, δηλαδή υστέρηση των εσόδων, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τότε η μαύρη τρύπα στα οικονομικά του Ιδρύματος θα αγγίξει τα 2,5 δισ ευρώ. Μια τέτοια προοπτική θα «εξοντώσει» το ΙΚΑ, αφού η πρόβλεψη να μαζευτούν μέσα στο 2011 περίπου 12,6 δισ. ευρώ είναι δύσκολη, αλλά ακόμη και να επιτευχθεί, μόνο για την ομαλή καταβολή των συντάξεων απαιτούνται περί τα 11 δισ. ευρώ!», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος και προσέθεσε: «Με δεδομένη λοιπόν την αδυναμία του Κράτους να χρηματοδοτήσει επαρκώς για το 2011, το ΙΚΑ προχώρησε ήδη στην απόφαση να ξεκινήσουν άμεσα να εφαρμόζονται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμοί προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να μην κινδυνεύσουν συντάξεις και παροχές.


Η οικονομική αυτή κατάσταση του ΙΚΑ επηρεάζει και τους άλλους Οργανισμούς του Υπουργείου Εργασίας, καθώς αυτή τη στιγμή το Ίδρυμα αδυνατεί να καταβάλει τις υποχρεώσεις του μέσω των αλληλόχρεων λογαριασμών στον ΟΑΕΔ, την Εργατική Εστία και την Εργατική Κατοικία, τα συσσωρευμένα χρέη των οποίων φτάνουν τα έξι δισ. ευρώ.»


Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το ΙΚΑ ήδη έχει προχωρήσει:


-Στις 4 Μαρτίου αποφασίσθηκε η διενέργεια δύο συναλλαγών repos συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ, το πρώτο αξίας 250 εκ. ευρώ και διάρκειας 41 ημερών με ημερομηνία έναρξης 10-3-2011 και το δεύτερο αξίας 300 εκατ. ευρώ, διάρκειας 44 ημερών, με ημερομηνία έναρξης 14-3 2011 με τις μειοδότριες τράπεζες.


-Στις 24 Ιανουαρίου, το Ταμείο Συνήψε repos 45 ημερών, ύψους 300 εκατομμυρίων με την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank με χρήση ομολόγων, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τα repos του Δεκεμβρίου 2010, που είχε γίνει για να αντιμετωπιστούν οι ανελαστικές υποχρεώσεις του. Το repos έληξε στις 10- 3- 2011 με συνολικό ποσό πληρωτέο στις τράπεζες στη λήξη, 300.931.250 ευρώ.


-Στις 28 Ιανουαρίου το Ταμείο προέβη σε συναλλαγή repos 300 εκατομμυρίων με την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική με χρήση ομολόγων. Το συγκεκριμένο repos έληξε στις 14-3-2011 με συνολικό πληρωτέο ποσό στις τράπεζες 301.253.176 ευρώ.


Ο Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ ερωτά την Υπουργό:


• Από ποιους τρίτους έχει απαιτήσεις το ΙΚΑ και τι ύψους απαιτήσεις ώστε να καλυφθούν οι συναλλαγές με repos;


• Στην περίπτωση που το ΙΚΑ καλύψει τις συναλλαγές μέσω repos πώς θα τις καλύψει αφού υπάρχει υστέρηση εσόδων;


• Όντως η εισφοροαποφυγή καταγράφεται σε ποσοστό 30%; Γιατί; Τι ενέργειες κάνετε για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εισφοροαποφυγής και τι αποτελέσματα έχουν μέχρι σήμερα;


• Τι ενέργειες κάνετε για την εισροή εσόδων το 2011 για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των 2,5 δισεκατομμυρίων;


• Πώς θα εισπραχθούν μέσα στο 2011 12,5 δισεκατομμύρια που απαιτούνται;


• Πόσα χρήματα απαιτούνται για την καταβολή συντάξεων το 2011;


• Τι αποτελέσματα έχουν μέχρι σήμερα ενέργειες όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμοί;


• Πώς και πότε θα καταβληθούν οι υποχρεώσεις του ΙΚΑ σε ΟΑΕΔ, Εργατική Εστία και Εργατική Κατοικία; Πόσα χρέη έχουν και προς ποιους οι ανωτέρω Οργανισμοί και Υπηρεσίες;






*Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.nikosnikolopoulos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου