Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας έχει ανάγκη τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει ότι, στην προγραμματισμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18-4-2011 και ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, στο Αγρίνιο, με την παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Βασίλη Παπάζογλου, για θέματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, προσκεκλημένοι ήταν:



• Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ

• Οι Βουλευτές του Νομού όλων των κομμάτων

• Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και οι Αντιπεριφερειάρχες Αιτ/νίας

• Ο Δήμαρχος Αγρινίου

• Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

• Οι Πρόεδροι των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας

Στην ακόλουθη συνάντηση και ανοιχτή συζήτηση για την ανάπτυξη και λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, είχαν προσκληθεί όλοι οι παραπάνω, καθώς και οι παρακάτω εκπρόσωποι φορέων της περιοχής :

• Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας

• Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας

• Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου

• Ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου

• Ο αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Αγρινίου, ο οποίος είχε προσκληθεί στην πρώτη συνάντηση με την ιδιότητα του βουλευτή

• Ο αρχηγός της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης

• Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου

• Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Πανεπιστημίου Αγρινίου

• Οι φοιτητές και τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας

• Ο σύλλογος εργαζομένων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας
Η Διοικούσα Επιτροπή ζήτησε την παρουσία και τη συμμετοχή των πολιτικών και της πολιτικής ηγεσίας της περιοχής καθώς και της τοπικής κοινωνίας, μέσω των εκπροσώπων των φορέων, για την στήριξη της προσπάθειας ανάπτυξης και αυτόνομης οικονομικής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, ιδιαίτερα στα πρώτα δύσκολα βήματά του.
Καθώς ενημερωθήκαμε για δηλώσεις ότι κάποιοι βουλευτές δεν έλαβαν την πρόσκλησή μας, δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι όλες οι προσκλήσεις εστάλησαν με fax στα πολιτικά γραφεία των βουλευτών και έγινε τηλεφωνική επιβεβαίωση ότι παρελήφθησαν.
Ευχαριστούμε όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας. Καλούμε όλους τους φορείς να στηρίξουν την προσπάθεια ανάπτυξης και λειτουργικής αυτονόμησης του Πανεπιστημίου μας.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας έχει ανάγκη τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και, ως ακαδημαϊκό ίδρυμα, πρέπει να αποτελεί πόλο σύγκλισης, συνεργασίας και διαλόγου των τοπικών παραγόντων και φορέων. Ζητούμε να αφήσουν όλοι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας έξω από το πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων και να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην ανάπτυξή του.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης, παρέστη στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Απριλίου, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Ανωτάτης Εκπαίδευσης Βασίλη Παπάζογλου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, όπου και αναλύθηκαν πολλά από τα προβλήματα και κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις, ο κ. Μωραΐτης, επανέλαβε για άλλη μια φορά τη βούληση της κυβέρνησης για την διατήρηση και ενίσχυση του Πανεπιστημίου καθώς και την παγίωση ενός ισχυρού δίπολου με το ΤΕΙ στο Μεσολόγγι και το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο.
O Υφυπουργός , σε δηλώσεις του τόνισε πως υπήρχαν ουσιαστικά αποτελέσματα και πως μέσα από τα όσα ειπώθηκαν, αναδεικνύεται το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, αποκτά πλέον τον δικό του βηματισμό:
«Το Πανεπιστήμιο, θέτει τις δικές του προτεραιότητες και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε περήφανοι για το Ίδρυμα που έχουμε στον τόπο μας. Και με τη σημερινή σύσκεψη, αφήνουμε πίσω μας και συγχύσεις και διάφορα προβλήματα που είδαμε το τελευταίο διάστημα και που πιστεύω πως με μια κοινή προσπάθεια, ξεπερνιούνται.
Υπάρχει σύντομα ο νόμος – πλαίσιο που θα δώσει την δυνατότητα στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να καθορίσουν τη δική τους πορεία και αυτό είναι θετικό, όπως και όλα τα άλλα που μας κατέθεσε ο κ. Παπάζογλου.
Ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, φέτος εξασφαλίστηκε για πρώτη φορά ο δικός του προϋπολογισμός και ακολουθούν και άλλα σημαντικά βήματα.
Παράλληλα, ακούσαμε τους προβληματισμούς των φοιτητών, όπως το ζήτημα της μετονομασίας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, θέματα που αποτελούν βασικό στόχο που θέτουμε για τη συνέχεια.
Μπορούμε πλέον να λέμε πως η Αιτωλ/νία, αποκτά ένα Πανεπιστήμιο που σαν ζωντανό κύτταρο θα παρεμβαίνει στην τοπική κοινωνία και οικονομία και θα χαράζει δρόμους και πορεία.
Κλείνοντας, θέλω να πω πως το μοντέλο ενός ακαδημαϊκού δίπολου, με ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο, και ένα ισχυρό ΤΕΙ στο Μεσολόγγι, η σημερινή κυβέρνηση το πιστεύει, το υλοποιεί και τα αποτελέσματα που θα έχουμε σύντομα, θα είναι θετικά.»
Στη σύσκεψη με τον Ειδικό Γραμματέα κ. Παπάζογλου  στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος  συμμετείχε η βουλευτής Σοφία Γιαννακά.Η κ.Γιαννακά αμέσως μετά σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ δήλωσε. « Η έλευση του Ειδικού Γραμματέα κ.Παπαζογλου λύνει δύο βασικά προβλήματα  αλλά  συνεχίζουν κάποια άλλα να υφίστανται και να επιζητούν λύσεις.Συγκεκριμένα σήμερα μπήκαν οι βάσεις για την απόλυτη χειραφέτηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος  το οποίο θα αποκτήσει  επιτέλους αυτόνομο προυπολογισμό και θα γίνουν όλες εκείνες οι μετατάξεις ώστε το Πανεπιστήμιο να στελεχώσει όλες του τις υπηρεσίες.Στελέχωση απαραίτητη ώστε το Πανεπιστήμιο να μπορέσει πραγματικά να γίνει αυτόνομο με χρήματα και υποδομές».Η Βουλευτής επισήμανε παράλληλα  στον κ.Παπαζόγλου και μια σειρά άλλων ζητημάτων τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν,όπως οι κτιριακές υποδομές ,τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών,τα προγράμματα σπουδών αλλά και ερευνητικών προγραμμάτων.Η κ.Γιαννακά τόνισε με έμφαση «πως θα πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά το Υπουργείο να λύσει αυτή την ψυχολογία «δορυφόρου»  που είχε πάντα το  Πανεπιστήμιο  Δυτικής Ελλάδος  απέναντι στα Ιωάννινα.Είναι μια ψυχολογία  που καταπίεζε το Πανεπιστήμιο ,το καθιστούσε αναποτελεσματικό και δημιουργούσε κακή ψυχολογία στην Πανεπιστημιακή και φοιτητική κοινότητα».Τέλος η Βουλευτής ζήτησε από  τον κ.Παπάζογλου την ενίσχυση του ΤΕΙ Μεσολογγίου και την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στις κτιριακές υποδομές,τα επαγγελματικά δικαιώματα κ.τ.λ.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου