Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Χρόνοι ρεκόρ για την επένδυση του Κατάρ στον Αστακό
Ηδη «τρέχει» διαγωνισμός για την προμήθεια του ηλεκτροπαραγωγικού εξοπλισμού στον οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι εταιρίες Siemens, Mitsubishi και General Electric, ενώ μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να έχει γίνει η επιλογή.


Σε χρόνο ρεκόρ προσπαθεί η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αδειοδοτική διαδικασία για το μέγα-πρότζεκτ του Κατάρ στον Αστακό Αιτωλορνανίας, που αφορά σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού δυναμικότητας 1.010 MW, ο οποίος θα χρησιμοποιεί ένα όχι και τόσο διαδεδομένο -στην Ευρώπη τουλάχιστον- καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής, το Υγροποιημένο Πετρελαϊκό Αέριο (LPG), το οποίο το Κατάρ διαθέτει σε αφθονία. Το έργο συνοδεύεται με τερματικό LPG αλλά και τερματικό Υγροπιοημένου Φυσικού Αερίου (LNG).


Κοινοπραξία
Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, λιγότερο από ένα μήνα, αφού η σχετική αίτηση είχε κατατεθεί στη ΡΑΕ στις 23 Απριλίου, η κοινοπραξία «Astakos Power Plan Con­cortium» έλαβε την άδεια ηλεκτροπαραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ενώ ως τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να έχει υπογραφεί Κοινή Απόφαση τεσσάρων συναρμόδιων υπουργών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολιτισμού, που θα διευθετεί ένα μεγάλο μέρος της αδειοδοτικής διαδικασίας, δίνοντας το πράσινο φως για να ξεκινήσει το έργο. Εξάλλου ήδη έχουν δοθεί προεγκρίσεις από το νομαρχιακό συμβούλιο της περιοχής και την αρχαιολογική υπηρεσία, καθώς και για περιβαλλοντικά ζητήματα. Η σπουδή του κυβερνητικού επιτελείου, το οποίο συντονίζεται από τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, πέρα απο την προφανή προσπάθεια να αλλάξει το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα, εξηγείται και από τις καταληκτικές προθεσμίες που έχει θέσει το Κατάρ, ότι η αδειοδοτική διαδικασία για το πρώτο τμήμα του έργου, τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η κοινοπραξία «Αstakos PPC» στην οποία μετέχουν οι κρατικές εταιρείες Qatar Petroleum International, με 23% και Qatar Electricity & Water Company με 11%, καθώς και η λιβανο-παλαισ­τινιακών συμφερόντων κατασκευαστική Sab­bagh abd Khoury Sal, γνωστή από τις δραστηριότητές της ως CCC, με 33% και η εταιρεία συμβούλων Rosebud Ene­rgie Deuts­chland με 33% (εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τους κ.κ. Ιωάννη Αντωνιάδη και Γιώργο Σεφερτζή) έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη υλοποίηση του έργου. Ηδη «τρέχει» διαγωνισμός για την προμήθεια του ηλεκτροπαραγωγικού εξοπλισμού (αεριοστρόβιλοι και ατμοστρόβιλοι) στον οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι εταιρείες Siemens, Mitsubishi και General Electric.


Εποπτεία
Mέσα στον Ιούνιο αναμένεται να έχει γίνει η επιλογή, ενώ δεν αποκλείεται κάποια από τις εταιρείες αυτές να συμμετάσχει και στη χρηματοδότηση, καθώς έχουν εκφραστεί ανάλογες προθέσεις. Η εποπτεία κατασκευής έχει ανατεθεί στη CCC. Το κόστος, του πρώτου τμήματος (μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και συνοδευτικά έργα ) υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί 30% από ίδια κεφάλαια και κατά 70% από δανεισμό. Ο σταθμός αποτελείται από 2 ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, ισχύος 505 MW η κάθε μία και τέρμιναλ υποδοχής πλοίων μεταφοράς LPG με δυνατότητα αποθήκευσης/αεριοποίησης δυναμικότητας 7 δισ. κ.μ αεριοποιημένου LPG ετησίως.


Υπόγειο δίκτυο
Ο σταθμός θα συνδεθεί με υπόγεια γραμμή 400 KV και μήκους 38 χλμ με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του Αχελλώου, προκειμένου να διαθέτει ρεύμα στο δίκτυο.Στόχος της κοινοπραξίας είναι ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, γύρω στο 70%, να διοχετεύεται στην ιταλική αγορά και προς τον σκοπό αυτό εξετάζεται η κατασκευή καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρισμού ως την Ιταλία. Στο έργο έχει προβλεφθεί η δυνατότητα κατασκευής μονάδας δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, με σκοπό τη χρήση του σε εφαρμογές βιοκαυσίμων. Το κονσόριτιουμ θα αγοράσει τις εκτάσεις της ΝΑΒΙΠΕ Αστακου απο τους σημερινούς ιδιοκτήτες, τις τράπεζες Αlpha, Εμπορική και Πειραιώς. Στα Μνημόνια Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με την ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνεται και τερματικό LNG
.(imerisia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου