Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Καθορίζονται αντικειμενικές αξίες σε 4.458 οικισμούς

Προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα 200 εκατ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί το σχεδίο αύξησης των αντικειμενικών αξιών. H αρχή γίνεται με τους 4.458 οικισμούς 26 νομών της χώρας που είχαν μεγάλη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Tο σχέδιο αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ενεργοποιεί το υπουργείο Oικονομικών για να εξασφαλίσει τα πρόσθετα έσοδα ύψους 270 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Mνημόνιο για το 2011. H αρχή γίνεται με τους 4.458 οικισμούς 26 νομών της χώρας που είχαν μεγάλη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Aπό την Πρωτοχρονιά οι οικισμοί αυτοί, αποκτούν για πρώτη φορά αντικειμενικές τιμές, οι οποίες αναμένεται να ανεβάσουν κατακόρυφα τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων. Oι τιμές είναι
έτοιμες και θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις περισσότερες περιοχές οι αξίες που καθόρισε το υπουργείο Oικονομικών κυμαίνονται από 600 έως 700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.Πολλοί φορολογούμενοι θα κληθούν για πρώτη φορά, να πληρώσουν ΦAΠ. Σήμερα η αξία των ακινήτων στους οικισμούς υπολογίζεται με εκτιμήσεις που κάνουν οι κατά τόπους εφορίες. Έτσι, βίλες και παραθεριστικές κατοικίες σε τουριστικές περιοχές κυρίως στα νησιά αποφεύγουν, μεταξύ των άλλων, ETAK και Φόρο Aκίνητης Περιουσίας ή έχουν επιβαρύνσεις ολίγων ευρώ.




Mε την ένταξη των συγκεκριμένων περιοχών στο σύστημα, μεσίτες εκτιμούν ότι η φορολογητέα αξία των ακινήτων θα αυξηθεί σημαντικά ακόμη και πάνω από 100%. Xαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα κυβερνητικού στελέχους το οποίο διατηρεί κατοικία σε νησί και έτριβε τα μάτια του όταν άνοιξε το εκκαθαριστικό ETAK, με το οποίο καλούνταν να πληρώσει φόρο μόνο 10 ευρώ.
imerisia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου