Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Ενδιαφέρον «εύρημα» στη Σαργιάδα των Παρακαμπυλίων

Στη θέση «Το σκότωμα του Αρβανίτη» βρέθηκε σκελετός που δεν αποκλείεται να ανήκει στον ίδιο τον Αρβανίτη της παράδοσης!

Η τυχαία ανακάλυψη του ανθρώπινου σκελετού που εμφανίζεται στη διπλανή φωτογραφία (ή ό,τι απέμεινε απ’ αυτόν) παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον. Όχι από εγκληματολογικής απόψεως βέβαια, αφού το «σκότωμα», αν για τέτοια περίπτωση αποδειχθεί ότι πρόκειται, έγινε πριν από… σχεδόν δύο αιώνες! Από λαογραφικής απόψεως όμως το εύρημα δείχνει να έχει πραγματικά μεγάλη σημασία.
Το ανθρώπινο κρανίο και κάποια σχεδόν θρυμματισμένα οστά, τα εντόπισε προχθές βοσκός της περιοχής. Ο εν λόγω βοσκός περνούσε συχνά απ’ τη συγκεκριμένη θέση, αυτή τη φορά όμως παρατήρησε αλλοίωση στο τοπίο. Οι πέτρες που χρησίμευσαν για
την κατασκευή του τάφου ήρθαν στην επιφάνεια ύστερα απ’ τις έντονες βροχοπτώσεις που είχαμε στην περιοχή το τελευταίο διάστημα. Πλησιάζοντας λοιπόν ο βοσκός, αντίκρισε την εικόνα που υπάρχει στη φωτογραφία. Η είδηση μεταδόθηκε φυσικά στη Σαργιάδα και ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Βλασίου. Η αστυνομία συνέλεξε θραύσματα απ’ το σκελετό (ο οποίος και τρίβονταν με το παραμικρό άγγιγμα). Οι πρώτες ενδείξεις – εκτιμήσεις χρονολογούν τον τάφο και τα εντός του ευρήματα στην περίοδο κοντά στην Επανάσταση. Με δεδομένο ότι η παράδοση έχει διατηρήσει, μέσω της γνωστής και τόσο αξιόπιστης καταγραφής της ιστορίας στα τοπωνύμια, ζωντανή τη μνήμη για το «σκότωμα» κάποιου Αρβανίτη στην περιοχή, δεν αποκλείεται ο σκελετός που βρέθηκε στη θέση «Το σκότωμα του Αρβανίτη» να ανήκει… στον ίδιο τον Αρβανίτη της παράδοσης! Μπορεί βεβαίως να ανήκει και σε οποιονδήποτε άλλον. Θα είχε όμως πραγματικά εξαιρετικό ενδιαφέρον αν η επιστημονική πλέον έρευνα έριχνε φως σ’ αυτή την ιστορία. Σε κάθε περίπτωση, επειδή εκεί όπου βρέθηκε ο τάφος (κοντά στο αντλιοστάσιο της Σαργιάδας) δεν υπήρχε ποτέ νεκροταφείο, τουλάχιστον όχι στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της χώρας, οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν και οφείλουν να εξετάσουν την πιθανότητα να είναι ο σκελετός… πολύ μεγαλύτερος απ’ όσο εκτιμήθηκε αρχικώς, με μη επιστημονικά κριτήρια.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Συνειδηση"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου