Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ημερίδα για τις εξαγωγές

Στην ημερίδα, συμμετείχε και ο Πρόεδρος του  Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας  Π. Τσιχριτζής,
«Η εξωστρέφεια στα προϊόντα μας και ο εξαγωγικός προσανατολισμός των επιχειρήσεών μας, είναι δρόμος που θα μας βγάλει από την κρίση. Σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Οφείλουμε να βγούμε, με επιθετικό τρόπο, μπροστά». Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μιλώντας στην ημερίδα για τις εξαγωγές που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, στην Πάτρα.

Την ημερίδα διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την συνεργασία του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και με την συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων επιχειρήσεων από την Δυτική Ελλάδα που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και εκπροσώπων φορέων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Αλκιβιάδης Καλαμπόκης παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις του Οργανισμού για το έτος 2011 και αναφέρθηκε εκτενώς στο επιχειρησιακό σχέδιο για τα έτη 2012 και 2013. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καλαμπόκης υπάρχει ένα πλάνο παρουσίας της χώρας σε 93 διεθνείς εκθέσεις, κλαδικού χαρακτήρα, με διαφορετικό κάθε φορά αντικείμενο και προέτρεψε την Περιφέρεια αλλά και τα Επιμελητήρια να αναλάβουν ρόλο συντονιστή των επιχειρήσεων από την Δυτική Ελλάδα που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στις εκθέσεις αυτές.
Ο κ. Καλαμπόκης συνεχάρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την πρωτοβουλία της και τόνισε ότι ο ρόλος των Περιφερειών καθίσταται εκ των πραγμάτων πρωταγωνιστικός στην τόνωση των εξαγωγικών προσανατολισμών των επιχειρήσεων. Επιπλέον, επεσήμανε ότι πλέον στις διεθνείς αγορές υπάρχει χώρος μόνο για πιστοποιημένα προϊόντα.
Στην εισήγηση του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια για ανάπτυξη και, πιο σωστά, για ανάταξη της οικονομίας μας περιλαμβάνει ένα ακμαίο ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Γι’ αυτό και η στενή συνεργασία με τους φορείς της επιχειρηματικότητας είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ. Θα πρόσθετα μάλιστα ότι μέσα στην τρέχουσα συγκυρία, η συνεργασία αυτή είναι μονόδρομος». Και πρόσθεσε: «Μέσα σε αυτό το γκρίζο τοπίο υπάρχουν μερικές ενθαρρυντικές ενδείξεις που πρέπει να τις δούμε με μεγάλη προσοχή. Το 2010 οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 8,5%. Τους πρώτους μήνες του 2011 οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση γύρω στο 20%. Ταυτόχρονα, μιλώντας μόνο για τον πρωτογενή τομέα, που εδώ στη Δυτική Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο, κατά την περίοδο 2008-2010 σημειώθηκε αύξηση της απασχόλησης κατά 12%.».
Ο κ. Κατσιφάρας επανέλαβε ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν ενθαρρυντικές ενδείξεις, υπενθυμίζοντας ότι «εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε συνθήκες ύφεσης και ν’ απέχουμε πολύ από την ανάκαμψη».
«Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτές τις ενθαρρυντικές ενδείξεις», συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας, «να μελετήσουμε τι ακριβώς έχει συμβεί, που οφείλεται αυτή η εξαγωγική στροφή και με ποιες πολιτικές μπορούμε να την ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος ευχαρίστησε τον Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την Δυτική Ελλάδα και ανέφερε ότι πολιτική της Περιφέρειας είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνεχούς εξωστρέφειας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας, ως απάντηση τόσο στην κρίση όσο και στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει την περιοχή.
Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Αντζουλάτος και Π. Τσιχριτζής, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδας Νίκος Δούρος και πλήθος επιχειρηματιών από την Δυτική Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου