Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

<<Ο Καποδίστριας απέτυχε…Ο Καλλικράτης θα πετύχει με άρωμα νεολαίας...>>

Οι νέοι σήμερα έχουν αγωνία για το μέλλον τους ,το μέλλον των παιδιών τους, την επιβίωση τους αλλά και των γενιών που έρχονται. Αναζητούν με κάθε τρόπο την ευημερία της κοινωνίας. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές προσπαθούν να διεκδικήσουν νέες θέσεις εργασίας όταν ήδη η ανεργία στο νομό μας είναι σε υψηλά επίπεδα.Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και να φέρουμε εις πέρας είναι το σχέδιο «Καλλικράτης», μια διοικητική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση που θέτει προ των ευθυνών μας όλους μας. Πρώτους απ’ όλους αυτούς που ασχολήθηκαν χρόνια με την αυτοδιοίκηση αλλά και όλους αυτούς που θα πάρουν την τελική απόφαση τόσο για τις αρμοδιότητες του κάθε μέλους της αυτοδιοίκησης όσο και το χωροταξικό του κάθε νομού.Το ΠΑΣΟΚ προτείνει, αγωνίζεται και διεκδικεί το πρόγραμμα «Καλλικράτης» που έχει τη φιλοδοξία να αποτελέσει μια συγκροτημένη πρόταση ανασύνταξης της πολιτείας και εδώ τίθεται το ερώτημα κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα εκπληρώσει τους στόχους του.
Οι νέοι δήμοι οφείλουν να είναι σταθμός για το θεσμό. Δήμοι μεγάλοι, ισχυροί, βιώσιμοι που θα προκύψουν με ισχυρά οικονομικά κίνητρα και θα εξασφαλίζουν το αναπτυξιακό τους χαρακτήρα για την Αιτωλοακαρνανία και για την Ελλάδα γενικότερα. Κάθε περιοχή ξεχωριστά στο νομό μας μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά, βιομηχανικά, γεωργικά και γενικότερα στο σύνολο των υπηρεσιών που θα παρέχονται στους πολίτες ανά δήμο. Στην πρώτη γραμμή μπαίνουν μεγάλα θέματα για το νομό μας, όπως η ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας, η εκτροπή του Αχελώου, το κακό οδικό δίκτυο του νομού μας, η τουριστική ανάπτυξη και το λιμάνι του Αστακού που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και γιατί όχι και επιστροφή σιγά σιγά των νέων στο τόπο που μεγάλωσαν. Φυσικά τα θέματα που θέλουν επίλυση είναι ακόμη ποιο πολλά και ελπίζουμε φυσικά στο τέλος να επικρατήσουν τα τοπικά και όχι τα τοπικιστικά κριτήρια.

Ήδη ο Καποδίστριας <<απέτυχε>> και αυτό φαίνεται όταν:

· Ήδη εκατοντάδες χωριά έχουν ερημώσει.

· Σπίτια μένουν ακατοίκητα και περιμένουν μια με δύο φορές το χρόνο να γεμίσουν από τους <<χαμένους στον πολιτισμό>> παλιούς κατοίκους τους.

· Μεγάλες εκτάσεις παραμένουν ακαλλιέργητες ή ενοικιάζονται στους λιγοστούς κατοίκους που παραμένουν στα χωριά.

· Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και όσα είναι ακόμα ανοιχτά οδεύουν προς το κλείσιμο.

· Βασικές δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες είναι ανύπαρκτες.

Έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη εάν δε διασφαλίζεται ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο έχοντας σαφέστατα στο επίκεντρο τον νέο άνθρωπο.
Γι αυτό το λόγο η συμμετοχή νέων στη νέα τοπική και περιφερειακή ζωή πρέπει να αποτελέσει το νέο στόχο μας, μέσα από τον οποίο θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις ο <<Καλλικράτης>> να έχει άρωμα της νεολαίας με νέες ιδέες-νέες προτάσεις…
Επίσης πρέπει να κάνουμε ποιο λειτουργικά τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν και αυτά το νέο οργανωτικό πλαίσιο στηνστην αυτοδιοίκηση.

Κωνσταντίνος Γ. Παπακωστόπουλος

Μέλος Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αιτ/νίας

Γραμματέας ΤΟ.ΣΥ.Ν. Δήμου Θέρμου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου