Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Περικοπές Επιδομάτων – Ασφαλιστικό Αστυνομικών


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

1. Με την νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας, τα επιδόματα των Αστυνομικών περικόπτονται συνολικά κατά 20% και ακόμη μειώνονται – περικόπτονται τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας.
Μέτρα που προκαλούν σοκ και δέος, διότι από έναν πρώτο υπολογισμό προκύπτει ότι η μείωση του συνολικού ετήσιου εισοδήματος των Αστυνομικών ανέρχεται στο ποσό των 3.000€ έως 9.000€. Η μείωση αυτή αυξάνεται περαιτέρω, με την σχεδόν πλήρη περικοπή των δαπανών για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των αστυνομικών και τελικά διαμορφώνεται σε 4.000€ έως 11.000€ Αν δε και οι δυο σύζυγοι είναι αστυνομικοί ή μισθωτοί η συνολική ετήσια μείωση του οικογενειακού εισοδήματος φτάνει από 8.000€ έως 22.000€.
Αυτό αποτελεί πρωτοφανή αδικία καθώς είναι γνωστό ότι ποτέ ο κλάδος μας δεν ελάμβανε μεγάλους μισθούς.
Επίσης παρατηρείται ότι η μείωση αυτή εφαρμόζεται ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικογενειακή κατάσταση του κάθε εργαζόμενου Αστυνομικού. Έτσι αστυνομικοί που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίας π.χ. πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, γονείς με ανάπηρα τέκνα κ.λ.π., έχουν την ίδια με όλους τους άλλους αστυνομικούς, μείωση του ετήσιου εισοδήματός τους.
Η έννοια που από πολύ παλιά έβαλε στη ζωή μας το κυβερνών Κόμμα ήταν η έννοια της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, την οποία αν πράγματι επικαλείται ακόμη και σήμερα (εμείς πιστεύουμε πως ναι), οφείλει να την εφαρμόσει. Κατά συνέπεια, αφού πράγματι η χώρα μας κινδυνεύει θα πρέπει στις θυσίες και στα βάρη να συμμετέχουν όλοι οι Έλληνες που κατά τεκμήριο δύναται να συμβάλουν στη διάσωσή της και όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου Τομέα.
Σε κάθε περίπτωση εμείς οι Αστυνομικοί τηρώντας το Σύνταγμα και αναλογιζόμενοι τον κίνδυνο που διατρέχει η Πατρίδα μας, θα είμαστε οι τελευταίοι που θα αρνούμασταν να συμβάλλουμε, με την μείωση του ετήσιου εισοδήματός μας, στην λύση του οικονομικού προβλήματος που αυτή αντιμετωπίζει.
Ως Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, έχουμε την άποψη ότι αν ευθύνονται οι Αστυνομικοί για την δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρας μας, αν εμείς είμαστε οι «έχοντες και κατέχοντες», τότε να πληρώσουμε και με το παραπάνω, αν όμως όχι, περιμένουμε να εφαρμοσθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και να πληρώσουμε ότι μας αναλογεί.
Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμμετέχουν αναλογικά και με εφαρμογή αντικειμενικών και κοινωνικών κριτηρίων όλοι οι Έλληνες, εξαιρουμένων βέβαια αυτών που ζουν στα όρια της φτώχειας.
Επιθυμούμε μάλιστα η Πατρίδα μας ως ευνομούμενη πολιτεία που υπηρετεί το Κράτος δικαίου, για λόγους διαφάνειας να ενεργεί σχετική καταχώριση στο διαδίκτυο, ώστε να μπορούν όλοι οι Έλληνες να πληροφορούνται, κατά πόσο συνέβαλαν στην Οικονομική Σωτηρία της χώρας μας αυτοί που κατά τεκμήριο «έχουν και κατέχουν» (φορείς και πρόσωπα π.χ. Τράπεζες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Εφημερίδες, Κανάλια, Εφοπλιστές, Τραπεζίτες, Δημοσιογράφοι, Δικηγόροι, Γιατροί κ.ο.κ.) καθώς και αυτοί που είναι δημόσια πρόσωπα και αποτελούν το πολιτικό μας σύστημα (Υπουργοί, Βουλευτές, Διοικητές ΔΕΚΟ και άλλων Οργανισμών του Δημοσίου, Περιφερειάρχες, Νομάρχες, Δήμαρχοι κ.ο.κ.).
Σε κάθε περίπτωση όμως επιθυμούμε και θέλουμε να μάθουμε ποιος έφταιξε για την θέση που περιήλθε η χώρα μας και ακόμη αν θα πληρώσει ή θα τιμωρηθεί κάποιος. Δεν είναι λαϊκισμός αυτό είναι απαίτηση της κοινωνίας.
2. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αθρόα υποβολή εσπευσμένων παραιτήσεων μεγάλου αριθμού Αστυνομικών, διότι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα διαχέεται ότι το προς κατάθεση Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο για τους Αστυνομικούς θα περιέχει δυσμενείς διατάξεις σε βάρος των κεκτημένων οικονομικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του κλάδου μας και ιδίως όσον αφορά τα όρια ηλικίας, το ύψος της σύνταξης, το εφάπαξ βοήθημα κ.λ.π., επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την αρνητική κατάσταση που έχει ήδη δημιουργηθεί.
3. Για τα ζητήματα αυτά η Ένωσή μας προτείνει:
§ Να δημιουργηθεί μηχανισμός στήριξης των Αστυνομικών και κατ’ επέκταση όλων των μισθωτών και συνταξιούχων του Δημοσίου Τομέα, οι οποίοι πράγματι επιβαρύνονται υπερβολικά από την εφαρμογή των μέτρων στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας.
Συγκεκριμένα ο μηχανισμός αυτός να αφορά στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών προς Τράπεζες ή άλλους Οργανισμούς, ώστε από την εφαρμογή των μέτρων να μην χρεοκοπήσουν οι οικογένειες των Αστυνομικών και ενδεχομένως χάσουν όσα με κόπους και στερήσεις και με δάνεια δημιούργησαν μέχρι σήμερα (π.χ. κατοικία, αυτοκίνητο, αξιοπρεπή διαβίωση κ.λ.π.) ή δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες σπουδών των παιδιών τους (π.χ. έξοδα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, φροντιστήρια, ενοίκια φοιτητικών κατοικιών κ.λ.π.).
Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο τα στεγαστικά αλλά και τα καταναλωτικά και άλλα δάνεια και ακόμη να μην επιτρέπει την κατάσχεση κατοικιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.
Διαφορετικά, οι Αστυνομικοί βρισκόμενοι σε απόγνωση, είναι βέβαιο ότι για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους θα οδηγηθούν αναγκαστικά να κάνουν «οποιαδήποτε ίσως» δεύτερη δουλειά, με ότι αυτό συνεπάγεται στην γενικότερη διαγωγή τους, στην σωστή και με αποτελεσματικό τρόπο εκτέλεση των καθηκόντων τους αλλά και του λειτουργήματος που επιτελούν για την προστασία του πολίτη.
§ Στις όποιες ρυθμίσεις του επικείμενου Ασφαλιστικού Νομοσχέδιου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα του Αστυνομικού επαγγέλματος (νυχτερινή εργασία, εργασία πέραν του πενθημέρου, επικινδυνότητα, κοινωνική προσφορά κ.λ.π.), καθώς επίσης και την υποχρέωση που επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας μας στην εκάστοτε πολιτική εξουσία, για την διατήρηση του Κοινωνικού Κράτους που με τόσους αγώνες έχει θεσμοθετηθεί.
§ Στα πλαίσια της μείωσης των κρατικών δαπανών, θα πρέπει άμεσα να εξετασθεί η δυνατότητα ανασυγκρότησης του Οργανισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την δημιουργία μιας νέας σύγχρονης και αποτελεσματικής Αστυνομίας, την Αστυνομία της Εποχής μας αλλά και του Μέλλοντoς στην υπηρεσία Προστασίας του Πολίτη.
Σήμερα διαπιστώνεται ότι αρκετές δομές του Σώματος είναι ξεπερασμένες, μη λειτουργικές, αναποτελεσματικές και γραφειοκρατικές. Αυτό σημαίνει ότι είναι πλέον αναγκαίο να γίνουν θεσμικές αλλαγές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε πέραν των άλλων να αντιμετωπίζονται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τα προβλήματα της καθημερινότητας του Πολίτη που αφορούν θέματα της Αστυνομίας και να εμπεδώνεται έτσι το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία.
Για τον λόγο αυτό καθίσταται ως επιτακτική ανάγκη η αναδιάρθρωση και αναδιάταξη του συνόλου των Υπηρεσιών, σύμφωνα με την νέα αρχιτεκτονική των Ο.Τ.Α. που θα διαμορφώσει με την ψήφισή του από την Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο νόμου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου αυτού και όχι με την εφαρμογή του την 1-1-2011, θα πρέπει να εκπονηθεί και με γρήγορους ρυθμούς να εφαρμοσθεί, σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και για την Ελληνική Αστυνομία.
Με την συνένωση των υφισταμένων Υπηρεσιών (Αστυνομικών Τμημάτων και Αστυνομικών Σταθμών), σε κάθε νέο δήμο ή περισσότερους δήμους μαζί, να ιδρυθεί ένα νέο Αστυνομικό Τμήμα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής (πληθυσμός, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πληθυσμού, το μέγεθος, η έκταση και το είδος του εγκληματικού φαινόμενου, τα γεωγραφικά στοιχεία, το ανάγλυφο και οι απομακρυσμένοι οικισμοί κ.λ.π.).
Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, αφού μειωθούν οι υφιστάμενες Υπηρεσίες και επιπλέον εξεταστεί η δυνατότητα λειτουργίας των νέων Αστυνομικών Τμημάτων σε Δημόσια ή Δημοτικά κτήρια, να μειωθούν σημαντικά οι κρατικές δαπάνες για την λειτουργία των νέων αστυνομικών υπηρεσιών (μισθώματα και άλλα έξοδα), να αξιοποιηθεί περισσότερο Αστυνομικό Προσωπικό σε μάχιμες υπηρεσίες αλλά και κατ’ επέκταση να βελτιωθούν οι προσφερόμενες Υπηρεσίες στον Πολίτη, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης περισσότερων αστυνομικών δράσεων για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος.
Ταυτόχρονα πρέπει να εφαρμοσθεί πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προς τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις και τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, ώστε το Αρχηγείο να έχει το ρόλο του Επιτελικού Στρατηγείου και οι παραπάνω Διευθύνσεις να έχουν κυρίαρχο ρόλο σε όλες τις τοπικές υποθέσεις και τα θέματα που αφορούν τις Υπηρεσίες που διοικούν, το προσωπικό και τις δράσεις του κ.ο.κ.

Με εκτίμηση
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο
Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ

Φώτιος ΝΤΖΙΜΑΝΗΣ
Αστυνομικός Υποδιευθυντής
Ο
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ανδρέας ΤΣΑΠΙΚΟΥΝΗΣ
Αστυνόμος Α΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου