Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

«Πάλε καλές αντάμωσες, πάλε ν’ ανταμωθούμε
στον Άη - Συμιό, στον πλάτανο και στην κρύα βρυσούλα…»

Μια παράδοση χρόνων συνεχίστηκε και φέτος στο Μεσολόγγι με το αυθεντικό πανηγύρι τ’ Άη-Συμιού
Με αστείρευτο κέφι γιορτάστηκε στο Μεσολόγγι, το «πανηγύρι τ’ Άη – Συμιού», με τις παρέες των αρματωμένων και των καβαλαραίων, να γλεντούν για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες από το Σάββατο έως και την Τρίτη 25/5, υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής από ζουρνάδες και νταούλια.
Το πανηγύρι τ’ Άη- Συμιού ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου, μέσα στην πόλη του Μεσολογγίου και από το βράδυ της Κυριακής το γλέντι συνεχίστηκε στο μοναστήρι του Αγίου Συμεώνος. Νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής οι παρέες των αρματωμένων και των καβαλαραίων αφού συγκεντρώθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, χορεύοντας κατευθύνθηκαν στον Κήπο των Ηρώων, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, για να συνεχίσουν μετά την «πορεία» τους προς το ιστορικό μοναστήρι.
Ανάλογη τελετή έγινε το πρωί της Δευτέρας στο μοναστήρι του Αγίου Συμεώνος στο μνημείο του Σταυρού παρουσία των αρχών της πόλης και εκπροσώπων συλλόγων και φορέων.
Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, οι πανηγυριστές επέστρεψαν στην πόλη του Μεσολογγίου, όπου το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι το ξημέρωμα. Την Τρίτη το απόγευμα έγινε το προσκύνημα των πανηγυριστών στην Αγία Τριάδα στο νησί της Κλείσοβας και ακολούθως οι παρέες συγκεντρώθηκαν και πάλι στα στέκια για να συνεχίσουν το γλέντι ως το ξημέρωμα της Τετάρτης.
Σύμφωνα με ιστορικά τεκμηριωμένες μαρτυρίες το πανηγύρι τ’ Άη – Συμιού έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, αφού την περίοδο που γιορτάζεται υπάρχουν κείμενα που αναφέρουν ότι ανάλογες γιορτές γινόταν στην αρχαία Πλευρώνα και Καλυδώνα, ενώ ύστερα από την απελευθέρωση το πανηγύρι αποτέλεσε μια γιορτή μνήμης για την πορεία των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην ελευθερία μιας και το μοναστήρι του Άη- Συμιού είχε οριστεί ο τόπος συνάντησης όσων επιζήσουν από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου.
Ταυτόχρονα, στην πάροδο του χρόνου το πανηγύρι τ’ Άη – Συμιού έχει διατηρήσει αναλλοίωτα όλα τα στοιχεία που το συνθέτουν με σημαντικότερο αυτό της μουσικής από τους ζουρνάδες και τα νταούλια χωρίς να υπάρξει επιρροή από άλλα σύγχρονα μουσικά όργανα. Ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το πανηγύρι τ’ Άη – Συμιού είναι το μόνο στην Ελλάδα «αστικό» πανηγύρι με την στενή έννοια του όρου κάτι που το καθιστά μοναδικό στη χώρα.

Πολύς ο κόσμος και στην Αγία Τριάδα
Πολύς ήταν ο κόσμος που το απόγευμα της Τρίτης συμμετείχε στο προσκύνημα στην Αγία Τριάδα, στο νησάκι της Κλείσοβας, συνεχίζοντας έτσι μια παράδοση χρόνων που γίνεται στα πλαίσια του πανηγυριού τ’ Άη – Συμιού.
Πανηγυριστές φορώντας τις παραδοσιακές τους φορεσιές, οι αρχές της πόλης και κάτοικοι του Μεσολογγίου, όπως κάθε χρόνο την τελευταία ημέρα του πανηγυριού προσήλθαν στο ιστορικό νησί της Κλείσοβας για να τιμήσουν τη μνήμη των χιλιάδων νεκρών στην πιο φονική μάχη κατά τις πολιορκίες του Μεσολογγίου.
Ύστερα, από τη δέηση που εψάλλει στον εκεί Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Πεσόντων και ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων. Συγκινητική ήταν η στιγμή που μετά το τέλος των καταθέσεων οι προσκυνητές έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.
Φέτος όσοι βρέθηκαν στην Αγία Τριάδα έφυγαν με ένα αίσθημα ικανοποίησης, αφού το προηγούμενο διάστημα έγιναν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης στον ιστορικό ναό με μέριμνα του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας» και την συνδρομή του δήμου Μεσολογγίου.
Μετά το τέλος της τελετής όλοι οι επισκέπτες απόλαυσαν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα που μεράκι προετοίμασαν και προσέφεραν τα μέλη του συλλόγου «Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας» και φυσικά δεν έλειψαν οι χοροί και τα τραγούδια υπό τους ήχους των ζουρνάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου