Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: «Καλλικράτης. Μεταρρύθμιση από το μέλλον.»

Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης μιλώντας στην συζήτηση του σχεδίου νόμου «Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι μια ριζοσπαστική, πρωτοποριακή και ανατρεπτική μεταρρύθμιση που έρχεται από το μέλλον. Η νομοθετική πρωτοβουλία του «Καλλικράτη» αναδεικνύει πολιτικά χαρακτηριστικά και διαφοροποιήσεις. Αποτελεί μια ουσιαστική διαφορά μεταξύ προοδευτικής και συντηρητικής αντίληψης για την αυτοδιοίκηση. Αποτελεί μια ουσιαστική διαφορά μεταξύ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Κυβέρνησής του και μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας, του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Διότι υπάρχει διαφορετική αντίληψη για το κράτος, το ποιο κράτος έχουμε και τι κράτος θέλουμε. Υπάρχει η συντηρητική αντίληψη που θέλει το κράτος συγκεντρωτικό και υπάρχει και η αντίληψη που θέλει το κράτος αποκεντρωμένο, δηλαδή θέλει το κράτος-στρατηγείο με αποκεντρωμένες δομές, υπηρεσίες, αρμοδιότητες και εξουσίες, που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του πολίτη.»
Ο Βουλευτής αναφερόμενος στην αρνητική στάση της Νέας Δημοκρατίας τόνισε τα εξής: «Η αντιμεταρρυθμιστική στάση της Νέας Δημοκρατίας είναι κατανοητή, γιατί αυτό κάνει χρόνια τώρα σε όποιες σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες πήρε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ, προκειμένου να αναβαθμιστεί η τοπική αυτοδιοίκηση. Καταψήφισε τον «Καποδίστρια», καταψηφίζει και σήμερα το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», γιατί είναι αποτέλεσμα της πολιτικής και ιδεολογικής αντίληψης που έχει η Νέα Δημοκρατία για το κράτος. Γιατί πιστεύει η Νέα Δημοκρατία ότι δεν χρειάζεται πλέον ο «Καλλικράτης», αφού μετά από 6 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας «επανίδρυσε» το κράτος και δεν χρειάζεται πλέον καμία νέα νομοθετική πρωτοβουλία, καμία νέα παρέμβαση.»
Στην συνέχεια ο Ανδρέας Μακρυπίδης υπογράμμισε την ουσιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων και τις παρεμβάσεις σε θέματα διαφάνειας που υλοποιούνται μέσα από το σχέδιο «Καλλικράτης» τονίζοντας ότι: «Η αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα από τα τρία βάθρα της Δημοκρατίας, μαζί με το Κοινοβούλιο και τον συνδικαλισμό. Με αυτό το νομοσχέδιο διευρύνεται αυτό το βάθρο με μεγαλύτερες οικονομικές και λειτουργικές αρμοδιότητες όσον αφορά τους στόχους, όπως είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Με το νομοσχέδιο για τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης σήμερα νομοθετούμε για τις επόμενες δεκαετίες, νομοθετούμε για τις επόμενες γενεές και όχι για τους επόμενους δημάρχους και τους επόμενους περιφερειάρχες.
Γίνεται για πρώτη φορά μία ουσιαστική παρέμβαση στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων και εξουσιών από την κεντρική εξουσία, από το κράτος σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες και δομές. Σήμερα δεν γίνεται παρέμβαση μόνο χωροταξικά. αλλά το νομοσχέδιο στοχεύει σε δήμους δυνατούς, οικονομικά αυτοδύναμους, διοικητικά ικανούς, πολιτικά αυτόνομους. Γίνεται μία ουσιαστική παρέμβαση και στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, αλλά και στο δεύτερο βαθμό με τον για πρώτη φορά εκλεγμένο περιφερειάρχη και το εκλεγμένο περιφερειακό συμβούλιο.


Μεταφέρονται αρμοδιότητες και εξουσίες σε δημάρχους ή σε περιφερειάρχες που αύριο γνωρίζουμε εκ προοιμίου ότι θα ασκούνται από στελέχη που δεν ανήκουν στο κόμμα που κυβερνάει σήμερα, γιατί πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση, πιστεύουμε στην αποκέντρωση, πιστεύουμε στις δυνατότητες όσον αφορά την αυτόνομη ανάπτυξη της περιφέρειας.
Πέραν των άλλων σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο γίνεται και μία ουσιαστική παρέμβαση στα θέματα διαφάνειας όσον αφορά τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με μία σειρά από διατάξεις που έχουν στόχο τον έλεγχο των αποφάσεων της αυτοδιοίκησης, την ανάρτηση των αποφάσεων της αυτοδιοίκησης στο Ιnternet, με τον προληπτικό έλεγχο, αλλά και με αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ελέγχους νομιμότητας και όχι όπως γίνονταν μέχρι χθες με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, επιτυγχάνεται ουσιαστικά το νοικοκύρεμα και ο περιορισμός της σπατάλης.»
Τέλος, ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης αναφερόμενος στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρέπει να προχωρήσει η αντιμετώπιση των επιμέρους προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί όσον αφορά συγκεκριμένους δήμους, οι οποίοι κατά το ήμισυ θα ήθελαν να ενταχθούν σε κάποιο άλλο δήμο και κατά το άλλο ήμισυ σε κάποιον άλλο δήμο. Προκειμένου αυτά τα ζητήματα να λυθούν με τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών, ούτως ώστε να αντιμετωπισθούν τα επιμέρους ζητήματα και να υπάρξει ευρύτατη κοινωνική αποδοχή στη μεγάλη αυτή μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία. Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα δικαιώσει και εμάς και τις επόμενες γενεές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου