Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

0 Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΥΤΕΙΩΝ


Ερώτηση του βουλευτή και Αναπληρωτή Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κων/νου Καραγκούνη προς την Υπουργό Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για το ζήτημα της κατάργησης του Λυκείου Φυτειών.

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς την Υπουργό Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
H ηγεσία του Υπουργείου προτίθεται να προχωρήσει στη συγχώνευση και κατάργηση του Λυκείου Φυτειών. Με καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στο χρόνο των μαθητών και βεβαίως των σκληρά εργαζομένων και οικονομικά επιβαρυμένων στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία γονιών. Η εν λόγω απόφαση του Υπουργείου κρίνεται για αντικειμενικούς λόγους εξαιρετικά άδικη και πλήττει ανεπανόρθωτα τη μαθητική κοινότητα της περιοχής καθώς και την ευρύτερη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη αυτής. Το χωριό των Φυτειών απέχει από το Λύκειο Κατούνας 22 χιλιόμετρα, από το Λύκειο Αστακού 33 χιλιόμετρα και από το Αγρίνιο κατ’ ελάχιστον (ανάλογα με τη διαδρομή) 34 χιλιόμετρα. Λαμβάνοντας υπόψη τις χιλιομετρικές αποστάσεις και τη μορφολογική διαμόρφωση της περιοχής ήτοι, έλλειψη κεντρικών οδικών αξόνων, δύσβατοι δρόμοι με πολύχρονη κακή συντήρηση, πεπαλαιωμένο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο που συνδέει τις περιοχές, αναδεικνύεται ο εξαιρετικά μεγάλος βαθμός αντικειμενικής δυσκολίας των μαθητών της περιοχής να μεταβούν σε κάποιο από τα προαναφερόμενα σχολεία τα οποία αποτελούν μοναδικές επιλογές. Περαιτέρω πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκοινωνιακή σύνδεση με τις γύρω περιοχές είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μεγάλος αριθμός οικογενειών, δεδομένης της απόφασης κατάργησης, σχεδιάζουν τη μετακίνησή τους στην πόλη του Αγρινίου, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τον οικονομικό, δημογραφικό και αναπτυξιακό μαρασμό της περιοχής. Να σημειωθεί ότι το σχολείο είναι εξαιρετικά λειτουργικό και επανδρωμένο με σύγχρονες βιβλιοθήκες, εργαστήρια πληροφορικής και φυσικών επιστημών και διαθέτει εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας και είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι και οι τρεις Λυκειάκες Τάξεις λειτουργούν κανονικά με επαρκή αριθμό μαθητών (43 στο σύνολο την παρούσα χρονική χρονιά) τα τελευταία 10 χρόνια. Λάβετε υπόψη λοιπόν Κυρία Υπουργέ ότι το εν λόγω Λύκειο διαθέτει άριστες κτιριακές εγκαταστάσεις, που σπάνια συναντά κανείς σε δημόσιο σχολείο, έχει άριστη υλικοτεχνική υποδομή με εργαστήρια Φυσικής και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, σύγχρονη βιβλιοθήκη και αθλητικές εγκαταστάσεις ενώ οι επιτυχίες των μαθητών είναι αξιοσημείωτες. Το υπάρχον μαθητικό δυναμικό(45 μαθητές), η προοπτική ενίσχυσης με 60 περίπου μαθητές γειτονικών χωριών που υπάγονται στο νέο καλλικρατικό Δήμο Ξηρομέρου (έχει αποφασιστεί ήδη από το Δημοτικό Συμβούλιο) και η επανεγκατάσταση νέων οικογενειών στις Φυτείες, δημιουργούν έναν ικανό αριθμό μαθητών για την πλήρη λειτουργία των Λυκειακών Τάξεων. Η ύπαρξη του Σχολείου στον ορεινό όγκο του Ξηρομέρου με επικίνδυνο οδικό δίκτυο, ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις από τα πλησιέστερα Λύκεια κρίνεται απολύτως αναγκαία και η οποιαδήποτε σκέψη για μεταφορά του κρύβει κινδύνους.














Ερωτάται η κ. Υπουργός αν σκέπτετε να επανεξετάσει το ως άνω ζήτημα και να αναιρέσει την απόφασή της να καταργήσει το Λύκειο Φυτειών










Ο ερωτών Βουλευτής






Κωνσταντίνος Καραγκούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου