Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Από την Πινακοθήκη Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου διοργανώθηκε μία σεμνή πνευματική βραδιά για το Μεσολόγγι στην Αθήνα

Παρουσιάσθηκε το βιβλίο του Σπυρ. Τρικούπη “Οι Σωζόμενοι Λόγοι” και έγινε η έκθεση “Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την Χαρακτική” με εντυπωσιακή επιτυχία

Την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 το βράδυ, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 στην Αθήνα, ήταν μία λαμπρή ξεχωριστή πνευματική βραδιά για
την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.
Ύστερα από 175 χρόνια επανεκδόθηκαν από την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου “Οι Σωζόμενοι Λόγοι” του Μεσολογγίτη Πρωθυπουργού Σπυρίδωνα Τρικούπη.
Μια εκπληκτική λιτή έκδοση σε 700 αριθμημένα αντίτυπα, χειροποίητη, και στοιχειοθετημένη γράμμα-γράμμα με τον παραδοσιακό τρόπο από τον μεγάλο τυπογράφο Νίκο Βοζίκη, και συνοδεύεται με 3 αυθεντικές ξυλογραφίες του Καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιάννη Γουρζή.
Γι΄ αυτή την έκδοση αναφέρθηκαν οι ομιλητές της βραδιάς: Ζωή & Πάνος Μοσχανδρέου, Απόστολος Κατσιφάρας Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Πέτρος Τατούλης Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πάνος Κατσούλης Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Χρίστος Βερελής τ. Υπουργός, Βίκτωρ Μελάς Γεν. Γραμματέας ΜΙΕΤ και Λευτέρης Σκιαδάς συντονιστής της εκδήλωσης, στην κατάμεστη κυριολεκτικά αίθουσα εκδήλωσης του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
(όλες τις ομιλίες θα τις βρείτε στο site της Πινακοθήκης www.pinakothiki-moschandreou.gr και www.pinakothiki.org )
Η Ζωή Μοσχανδρέου μεταξύ άλλων είπε:
“Κυρίες και Κύριοι,Μας δίνετε χαρά και τιμή που βρίσκεσθε απόψε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που δίνετε στο 15χρονο έργο της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου. Τι κάναμε σ΄ αυτά τα 15 χρόνια θα μπορούσατε να αναρωτηθείτε:
Μεταξύ άλλων παρουσιάσαμε τις συλλογές μας της Ζωγραφικής και της Χαρακτικής του 19ου και 20ου αιώνα στην Θεσσαλονίκη, την Καρδίτσα, τα Ιωάννινα, την Λευκάδα, την Πάτρα, το Αγρίνιο και σε άλλες 12 Δημοτικές Πινακοθήκες της χώρας μας. Και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την συμμετοχή μας το 1997 στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ.
Στους χώρους της Πινακοθήκης μας στο Μεσολόγγι, φιλοξενήσαμε φημισμένες συλλογές όπως της Πινακοθήκης Αβέρωφ, του Μουσείου Βορρέ, της Alpha Bank, και μία εξαιρετική συλλογή εικόνων του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών κ.ά.
Στο Μεσολόγγι διοργανώσαμε πάνω από 16 εκθέσεις Ζωγραφικής και Χαρακτικής και συνεχίζουμε και φέτος στις 9 Απριλίου την έκθεση – θεσμό με την ιστορική γκαλερί ΕΡΣΗ των Αθηνών “Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την τέχνη” Θα χαρούμε να συναντηθούμε και εκεί.
Απόψε παρουσιάζουμε την 10η συλλεκτική μας έκδοση. Πέρασαν 175 χρόνια από τότε που πρωτοεκδόθηκαν στο Παρίσι το 1836 “Οι Σωζόμενοι Λόγοι” του Μεσολογγίτη Πρωθυπουργού Σπυρίδωνα Τρικούπη, και η Πινακοθήκη μας αισθάνεται υπερήφανη για την πρωτοβουλία της. Γι΄ αυτήν θα μας μιλήσουν οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας.
- 2 -
Θα ήταν παράλειψή μου αν δεν ευχαριστήσουμε ολόθερμα τον Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Χαρβαλιά για την εμπιστοσύνη και την εξαίρετη συνεργασία μας.
Πολύ σύντομα θα αναφέρω ότι εκδώσαμε 9 σημαντικά χαρακτικά για την ιστορία και το Μεσολόγγι με τη συνεργασία επώνυμων εικαστικών δημιουργών, και πάνω από 1.600 παιδιά των δημοτικών σχολείων του Μεσολογγίου παρακολούθησαν στους χώρους της Πινακοθήκης μας εκπαιδευτικά προγράμματα.

Κυρίες και Κύριοι,
Πριν λάβει τον λόγο ο αδελφός μου ο Πάνος, θα πρέπει να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε και εμείς με την ίδια αγάπη, το ίδιο πάθος και με τις δικές μας δυνάμεις να υπηρετούμε τον Ελληνικό πολιτισμό, την Δυτική Ελλάδα και το Μεσολόγγι μας.
Σας ευχαριστούμε”
Ο Πάνος Μοσχανδρέου τόνισε:
“Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,Η οικογένειά μου και εγώ προσωπικά, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στις αποψινές δύο σημαντικές εκδηλώσεις της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου.
Θα ήθελα να καλοσωρίσω και να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς ομοτράπεζους που θα μιλήσουν για το βιβλίο του Μεσολογγίτη Πρωθυπουργού Σπυρίδωνα Τρικούπη που εξεδόθη το 1836 στο Παρίσι και από τότε είναι άγνωστο στην Ελληνική κοινωνία.
Καλοσωρίζουμε : Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολο Κατσιφάρα για την σημερινή συμμετοχή του, με την υπόσχεσή μας ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε και να συμβάλλουμε στην πολιτιστική προώθηση της περιφέρειάς μας.
Τον στενό οικογενειακό μας φίλο, τον άξιο νέο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, πού από τον Μάιο οι δύο αποψινές εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου Καλαμάτα, Κόρινθο, Τρίπολη, Ναύπλιο.
Τον Δήμαρχο του Μεσολογγίου κ. Πάνο Κατσούλη, που αναπτύσσουμε από κοινού μία ειλικρινή και επωφελή για την πόλη μας συνεργασία.
Τον έτερο οικογενειακό μας φίλο και συντοπίτη μας κ. Χρίστο Βερελή, τον άνθρωπο που εγκαινίασε την Πινακοθήκη μας το 1997 και έκτοτε έχουμε μία εξαίρετη συνεργασία.
Τον σεβαστό μας κ. Βίκτωρα Μελά, που η αγάπη του για τον πολιτισμό είναι σημαντικότατη και η συμβολή του στην δημιουργία δύο νηπιαγωγείων, του ενός στην Κατοχή που λειτουργεί επί μία 10ετία και του επόμενου που θα αποκτήσει το 2012 το Μεσολόγγι, με την πράγματι αποτελεσματική σύμπραξη του Δημάρχου κ. Κατσούλη.
Θα κλείσω την παρουσίαση των ομιλητών μας με τον φίλο μας δημοσιογράφο και ιστορικό, Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, κ. Λευτέρη Σκιαδά που θα συντονίσει την σημαντική αποψινή πνευματική μας εκδήλωση.
Κυρίες και Κύριοι,
Η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προσφέρει στην Δυτική Ελλάδα, στο Μεσολόγγι και στον πολιτισμό της χώρας.
Σας ευχαριστούμε”
Στην εκδήλωση μεταξύ πολλών επωνύμων παρευρέθησαν οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. κ. Πάνος Κουρουμπλής και Κώστας Καραγκούνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος τ. Αντινομάρχης κ. Νίκος Μουρκούσης, η μεγάλη Ελληνίδα Ζωγράφος της διασποράς ΧΡΥΣΑ, Καθηγητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, και πάνω από 450 φίλοι της τέχνης.
Μετά την εκδήλωση παρουσιάσθηκε η εντυπωσιακή έκθεση “Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την Χαρακτική” που καθημερινά από 6 μ.μ. έως 10 μ.μ. μέχρι 30 Απριλίου 2011, θα είναι επισκέψιμη δωρεάν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 Ταύρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου