Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Οι αγρότες είναι κοινωνική ομάδα

Ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, με την παρέμβαση του ως εισηγητής του Φορολογικού Νομοσχεδίου που συζητήθηκε αυτές τις ημέρες στη Βουλή, αναφέρθηκε με έμφαση στις διατάξεις του Νομοσχεδίου που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ικανοποιούν αιτήματα των αγροτών.

Η πρώτη αλλαγή που περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο, τόνισε ο Βουλευτής, ικανοποιεί ένα δίκαιο αίτημα των αγροτών που εκμεταλλεύονται Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, κατοχυρώνοντας και για αυτούς το δικαίωμα επιστροφής Φ.Π.Α.
Η δέυτερη αλλαγή, στην οποία αναφέρθηκε ο Ανδρέας Μακρυπίδης, αφορά την ρύθμιση για το γνωστό πρόβλημα που
είχε προκύψει σχετικά με παλαιότερες επιστροφές Φ.Π.Α. σε αγρότες για το τμήμα των επιδοτήσεων, θέμα που είχε αναστατώσει τον αγροτικό κόσμο στην Αιτ/νία. Μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, δεν θα αναζητούνται πλέον επιστροφές Φ.Π.Α. που έχουν καταβληθεί από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. σε αγρότες, οι οποίες αφορούν επιδοτήσεις.
Επιπλέον, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στη διάταξη του Νομοσχεδίου με την οποία επεκτείνεται η απόσυρση και στα φορτηγά αυτοκίνητα μέχρι 3,5 τόνους, και τόνισε ότι αποτελεί μια σημαντική ρύθμιση για τους αγρότες, αφού συμπεριλαμβάνει και τα αγροτικά μηχανήματα.
Στην συνέχεια της παρέμβασης του ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί η σύγχρονη μάστιγα της φοροδιαφυγής, αυτή η τόσο σκληρη μορφή κοινωνικής ανισότητας. Με την απονομή φορολογικής δικαιοσύνης αυξάνονται τα έσοδα του Κράτους, αμβλύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, και τελικά αποτρέπεται η επιβολή νέων φόρων.
Για τις υπόλοιπες διατάξεις του Νομοσχεδίου ο Βουλευτής σημείωσε τα εξής: «Μέσα από την μείωση των φορολογικών συντελεστών από 24% σε 20% για το σύνολο των κερδών των επιχειρήσεων, ενισχύεται η επιχειρηματικότητα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά και στηρίζονται τα μικρά εισόδηματα μέσα από την επιστροφή φόρου από τα μερίσματα.
Με την αύξηση απο 1,5‰ σε 2‰ του φόρου στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα για να μην επιβαρύνονται μόνο τα γνωστά υποζύγια, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Με το Νομοσχέδιο αυτό ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των ιδιοκτητών πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, για αύξηση της έκπτωση στα ακαθάριστα έσοδα από το 1,5% στο 2% για πωλήσεις μέχρι 700.000, που είναι ο κύριος όγκος των πρακτορείων.
Επιπλεόν τροποποιείται η διάταξη για την φορολόγηση των δικηγορικών αμοιβών, που περιλαμβάνει προκαταβολή φόρου 15% και που πλέον προβλέπει ότι ο τρόπος, η διαδικασία, ο χρόνος και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τον φόρο αυτό θα καθοριστεί με μελλοντική απόφαση.
Δημιουργείται Ανώνυμη Εταιρεία για την ταχύτερη αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού. Σήμερα μετά από χρόνια αδιαφορίας, με τις υποδομές των Ολυμπιακών αγώνων να είναι αδρανείς και να απαξιώνονται, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για να αξιοποιηθεί η Δημόσια Περιουσία με Διαφάνεια και Αποτελεσματικότητα.»
Τέλος, ο Ανδρέας Μακρυπίδης, αναφέρθηκε στις διατάξεις του Νομοσχεδίου που αφορούν την ενίσχυση της Διαφάνειας και την πάταξη της Διαφθοράς σημειώνοντας τα εξής: «Σήμερα, με δύο συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αντιμετωπίζονται ουσιαστικά και αποτελεσματικά οι φορολογικές διαφορές, αποσυμφορούνται τα διοικητικά δικαστήρια, επιταχύνονται οι διαδικασίες, ξεπερνιούνται οι ενδιάμεσοι και οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη λειτουργεί πλέον ως ασπίδα κατά της διαφθοράς. Δημιουργείται το Σώμα Φορολογικών Διαιτητών, ένας αδιάβλητος θεσμός, για φορολογικές υποθέσεις πάνω από 150.000 ευρώ, με τον Πρόεδρο να είναι Δικαστικός, και να επιλέγεται από την Βουλή.
Συγχρόνως, αντιμετωπίζονται φορολογικές διαφορές από 50.000 μέχρι 150.000, μέσα από τη σύσταση της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, με στόχο την αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των εσόδων.»







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου