Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Καταγγελίες για νέα χρέη 1 δισ. ευρώ στα νοσοκομεία


Νέα χρέη, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία από τον περασμένο Οκτώβριο. Οι καθυστερήσεις στον διορισμό νέων διοικήσεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα, στη λήψη μέτρων για τη φαρμακευτική δαπάνη και το «πάγωμα» των έργων με κοινοτική χρηματοδότηση, γιγαντώνει το «άνοιγμα» του ΕΣΥ.
Τα παραπάνω κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, χθες ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας της ΝΔ κ. Μάριος Σαλμάς. Επέρριψε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λέγοντας ότι ο χώρος έχει οδηγηθεί σε «παραλυσία».
Ο κ. Σαλμάς ανέφερε ενδεικτικά ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού νέων διοικητών. Σε εννέα νοσοκομεία και έντεκα μονάδες κοινωνικής φροντίδας έχουν αποχωρήσει και δεν έχουν αντικατασταθεί.
Σε δέκα ακόμη νοσοκομεία και 21 μονάδες κοινωνικής φροντίδας, οι διοικητές έχουν υποβάλει και δεύτερη παραίτηση μετά την παρέλευση διμήνου.
Σύμφωνα με τον νόμο -είπε- πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς υπάρχει ακόμη και θέμα ακυρότητας των αποφάσεων που υπογράφουν. Σε 61 νοσοκομεία, οι διοικητές παραμένουν χωρίς να έχουν αρμοδιότητες, όπως προβλέπει απόφαση της υπουργού μετά τις εκλογές.
Επιτροπή ΠρομηθειώνΟ κ. Σαλμάς παραδέχτηκε, πάντως, ότι δεν λειτούργησε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας που είχε συσταθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ηγεσίας, σημείωσε, ανεστάλησαν όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες προμηθειών από τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι προμήθειες να γίνονται με παράταση συμβάσεων, στα όρια της νομιμότητας, και με απευθείας αναθέσεις.
Για τα προωθούμενα μέτρα για τα φάρμακα, ανέφερε ότι δεν μπορούν να αποδώσουν στο μέτρο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και πως το όφελος θα είναι της τάξης των 200 έως 300 εκατομμυρίων ευρώ, αντί του ενός δισεκατομμυρίου
.(Εθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου