Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

«Καλλικράτης». . . και Μεσολόγγι




Η προσπάθεια που ξεκίνησε η κυβέρνηση, ακολουθώντας εξ’ άλλου και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και αφορά τη νέα αρχιτεκτονική της αποκεντρωμένης διοίκησης στη χώρα μας, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους καθώς πιστεύουμε ότι θα αποβεί προς όφελος της λειτουργίας του Ελληνικού κράτους. Λέμε ναι, στην θεμελίωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης που σημαίνει αυτοδιάθεση και οικονομική αυτοτέλεια. Λέμε ναι, στην ρήξη με το συγκεντρωτικό κράτος. Λέμε ναι, σε οτιδήποτε είναι προοδευτικό και απευθύνεται στην εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη.

Είμαστε σύμφωνοι με την νέα διαμόρφωση των Δήμων, τις νέες αρμοδιότητες που θα λειτουργήσουν προς όφελος της αναπτυξιακής άνθισης των ΟΤΑ και θα τους καθιστά απελευθερωμένους από τις εκάστοτε διαθέσεις της κεντρικής κυβέρνησης. Η οικονομική αυτάρκεια και η εξασφάλιση οικονομικών πόρων αποτελούν καθοριστικές προϋποθέσεις.


Ακόμη και αν διαφωνεί κανείς με κάποιες επιμέρους πτυχές του «Καλλικράτη», όλοι τελικά συμφωνούν με τη βασική παραδοχή που έκανε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι: «η ρίζα για τα κακά που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, δεν βρίσκεται μόνο στην οικονομία, αλλά στον τρόπο της διακυβέρνησης και στη διαφθορά», αιτιολογώντας την αναγκαιότητα για τη μεταρρύθμιση. Πιστεύουμε ότι ο «Καλλικράτης» θα αποτελέσει μία νέα τομή στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, σηματοδοτώντας όχι πλέον ρητορικά αλλά ουσιαστικά τη νέα μεταπολίτευση.


Το Μεσολόγγι ως πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, διαθέτοντας το απαραίτητο Επιστημονικό και Πολιτικό προσωπικό, θα πρέπει στη νέα τάξη πραγμάτων για την τοπική αυτοδιοίκηση και την αιρετή περιφερειακή διοίκηση να διαμορφώσει τις εξελίξεις και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.


Δυστυχώς για την πόλη μας και με μεγάλη μας λύπη, διαπιστώνουμε ότι η Δημοτική μας αρχή ακολουθεί μοναχικούς δρόμους, αγνοεί την πραγματικότητα (δάνεια, κατασχέσεις, αναθέσεις, χρέη) και με παραπλανητικά επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπαθεί ανεπιτυχώς να την εξωραΐσει. Η ζωή στην πόλη ολοένα και δυσκολεύει, ενώ οι στάσεις, οι συμπεριφορές και οι αισθητικές παρεμβάσεις της Δημοτικής αρχής προσπαθούν να μας συνηθίσουν με κάθε τρόπο στην «ασχήμια». Τώρα πλέον όλοι γνωρίζουμε γιατί δε μας ταιριάζει, γιατί δεν μας εκφράζει και τελικά γιατί δεν μας αξίζει, η συγκεκριμένη Δημοτική αρχή. Η εικόνα που παρουσιάζει η πόλη και τα σημάδια της εγκατάλειψης προκαλούν αγανάκτηση αλλά και λύπη σε όλους τους κατοίκους.


Ο τρόπος διοίκησης, εγκλωβισμένος στις πρακτικές, αντιλήψεις και λειτουργίες από το παρελθόν (απλήρωτοι και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, εργασίες χωρίς παραστατικά κ.α.), αντί για λύσεις προσθέτει και συσσωρεύει τα προβλήματα, οδήγησε δυστυχώς το Μεσολόγγι στη μιζέρια και στην παρακμή. Το σημαντικό είναι ότι το Μεσολόγγι συνειδητοποίησε επιτέλους, ότι δικαιούται και αξίζει κάτι πολύ καλύτερο και πολύ περισσότερο. Η νέα δεκαετία, θα πρέπει να ενεργοποιήσει και να φέρει τον πολίτη στο προσκήνιο, ώστε να έχει ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή στις αποφάσεις για τη λειτουργία της πόλης. Η εξουσία θα πρέπει να ασκείται με συμπρωταγωνιστές τους πολίτες και να κυριαρχεί παντού η διαφάνεια και η αξιοκρατία.


Πολιτική δεν είναι να κάνεις τα αυτονόητα ή «μερεμέτια», αλλά οι τομές και οι γενναίες αποφάσεις, με διορατικότητα και χωρίς ιδιοτέλεια. Είναι η διαρκής αναζήτηση για μια καλύτερη ζωή, μια καλύτερη πόλη, μια καλύτερη χώρα. Πολιτική είναι η σύγκρουση με το παρελθόν και τα κατεστημένα συμφέροντα προς το δημόσιο όφελος.


Η νέα αρχιτεκτονική των ΟΤΑ, δημιουργώντας ένα νέο διευρυμένο Δήμο Μεσολογγίου, θα πρέπει να αναδείξει και να απελευθερώσει όλες τις υγιείς παραγωγικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δυνάμεις της περιοχής μας. Τέτοιες δυνάμεις, διαθέτει ο νέος Δήμος μας και είναι ισχυρές. Αρκεί μόνο να ενεργοποιηθούν καθώς οι αγωνίες και οι διεκδικήσεις τους, μπορούν να εκφράσουν ένα νέο σύγχρονο πρόσωπο για το μελλοντικό Δήμο Μεσολογγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου