Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

«Ελληνική Οικονομία: Προβλήματα και προοπτική»

Η κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας σήμερα βρίσκεται στην χειρότερη περίοδο όχι μόνο μεταπολιτευτικά αλλά και μεταπολεμικά. Κύρια στοιχεία αποτελούν:

· Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός με το έλλειμμα σε πρωτόγνωρα επίπεδα και με το δημόσιο χρέος σε δυσθεώρητα ύψη.
· Αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης μετά από μια δεκαπενταετία μεγάλης αναπτυξιακής δυναμικής.
· Υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας.
· Εκτίναξη του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
· Περιορισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.)
· Μείωση της απασχόλησης με αύξηση της ανεργίας.
· Συρρίκνωση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
· Υποχώρηση του δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής.
Η διεθνής και ευρωπαϊκή οικονομική, κοινωνική και πολιτική συγκυρία επιδεινώνει την θέση της Ελλάδας στην προσπάθεια απόκτησης του κύρους, της χαμένης αξιοπιστίας και της εξόδου της οικονομίας από την κρίση και της χώρας από το τέλμα. Η χώρα μας έχει ανάγκη από μια νέα πολιτική που θα την οδηγήσει στην έξοδο από την σημερινή κρίση, θα δίνει ελπίδα για το αύριο και θα οικοδομεί μια κοινωνία ανάπτυξης, οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση σήμερα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης συνέταξε το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο μετά από συζήτηση στη Βουλή κατατέθηκε και εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα, προτάσεις και πολιτικές εξόδου από την κρίση.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και που έχουν να κάνουν τόσο με την περιστολή των δαπανών και της αύξησης των φορολογικών εσόδων από τους έχοντες και κατέχοντες αλλά και από την πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι εθνική και πατριωτική επιλογή τόσο για το μέλλον της χώρας μας, όσο και το αύριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα μέτρα και κύρια αυτά που αφορούν τους εργαζόμενους και τους μισθωτούς είναι επώδυνα και σκληρά αλλά δημοσιονομικά αναγκαία και τα στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις.




Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης συνδυάζονται η δημοσιονομική σταθερότητα και εξυγίανση με την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Συγκεκριμένα με τις πολιτικές που περιλαμβάνονται στο Π.Σ.Α:

1. Βελτιώνεται η δημοσιονομική σταθερότητα με μείωση δαπανών και αύξηση φορολογικών εσόδων
2. Αποκαθίσταται η δημοσιονομική αξιοπιστία με την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας
3. Αλλάζει ριζικά το φορολογικό σύστημα στην κατεύθυνση της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών, με αύξηση των φορολογικών εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής
4. Προωθείται νέος αναμορφωμένος Αναπτυξιακός Νόμος
5. Απλουστεύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων
6. Ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την προώθηση συγκεκριμένων προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
7. Διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα με την ανασυγκρότηση του ΤΕΜΠΜΕ για την παροχή ρευστότητας στην αγορά.
8. Δημιουργείται Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο και προωθείται η δημιουργία και η αναβάθμιση Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙ.ΠΕ)
Η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από την κατά γράμμα τήρηση των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων, και στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, πρώτα και κύρια η κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, όχι φραστικά, αλλά με συγκεκριμένες θέσεις, προτάσεις και συμπεριφορές, καθώς επίσης και οι κοινωνικοί εταίροι, παραγωγικές τάξεις, εκπρόσωποι εργαζομένων και η ελληνική κοινωνία στο σύνολο της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου