Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Οδικός Άξονας Αμβρακίας-Ακτίου ........γίνεται πραγματικότητα
Υπεγράφη σήμερα το μεσημέρι (Τρίτη 16 Μαρτίου 2010) στο Υπουργείο Υποδομών, η σύμβαση κατασκευής της οδικής σύνδεσης Αμβρακίας-Ακτίου, παρουσία του Υπουργού Δημήτρη Ρέππα, του Υφυπουργού Γιάννη Μαγκριώτη, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνου Μωραΐτη βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων.
Το έργο έχει προϋπολογισμό δημοπράτησης 291.000.000 ευρώ και μήκος 48,5 χλμ. (Αμβρακία-Βόνιτσα 34 χλμ. και Βόνιτσα-Άκτιο 14,5χλμ.)
Ο οδικός άξονας Άκτιο-Αμβρακία χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ) και είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση Προσπελασιμότητας».
Θα κατασκευασθεί με σύγχρονες προδιαγραφές και θα έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και αμφίπλευρο διαχωριστικό στηθαίο.
Η κατασκευή επτά ανισόπεδων κόμβων και τριάντα διαβάσεων, θα εξασφαλίσουν την σύνδεση της ενδοχώρας του νομού Αιτωλοακαρνανίας με τον συγκεκριμένο δρόμο.
«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες τριών χρόνων, ένα έργο που αποτελούσε προσδοκία δεκαετιών για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής παίρνει σάρκα και οστά.
Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο έργο των λεγόμενων κάθετων αξόνων σύνδεσης με τον Δυτικό Άξονα και είναι ύψιστης σημασίας για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας, ευρύτερα της Δυτικής Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου.
Το συγκεκριμένο έργο, εκτός των άλλων, θα συνδέσει το αεροδρόμιο του Ακτίου με τα δυτικά παράλια της Ηπείρου, τα νησιά του Ιονίου αξιοποιώντας πλήρως το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης του Ακτίου.
Οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης θα υποστηρίξουν με κάθε τρόπο την γρήγορη εκτέλεση και την σωστή ολοκλήρωση του έργου», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.
Να σημειωθεί ότι το έργο είχε προμελετηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ επί Υπουργίας της κ. Βάσω Παπανδρέου και πήρε τον δρόμο της δημοπράτησης από τον πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά μετά από ισχυρές πιέσεις των νομαρχών της περιοχής (Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδος, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας), οι οποίοι σε κοινή σύσκεψη στις 2 Φεβρουαρίου 2007 ξεκίνησαν την διεκδίκηση του έργου.Την Τρίτη 16 Μαρτίου, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, παραβρέθηκε στην υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του οδικού άξονα Ακτιο – Αμβρακία, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών, παρουσία της πολική ηγεσίας του Υπουργείου, βουλευτών και αιρετών από την Αιτωλ/νία, την Ήπειρο και την Λευκάδα.
Ο Θάνος Μωραΐτης, στην δήλωση του τόνισε την σημασία του έργου όχι μόνον για την Αιτωλ/νία αλλά και ολόκληρη την βορειοδυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου
«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για όλους μας. Ένα μεγάλο έργο για την Αιτωλ/νία και την Βορειοδυτική Ελλάδα, επιτέλους ξεκινά. Σε αυτήν την εξέλιξη σημαντική είναι η συμβολή της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, ώστε το έργο να μην καθυστερήσει άλλο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους δούλεψαν και πίεσαν, ώστε το έργο αυτό να ξεκινήσει. Μπροστά μας έχουμε την πρόκληση της Ιόνιας οδού και με την έναρξη κατασκευής της συγκεκριμένης κάθετης σύνδεσης, δημιουργούνται σημαντικές προϋποθέσεις για τον τόπο μας. Η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη τον αναπτυξιακό προσανατολισμό που έχει. Και στο επίκεντρο αυτής της αναπτυξιακής πολιτικής, βρίσκεται η Αιτωλ/νία.».Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέας Μακρυπίδης, μετά την υπογραφή της Σύμβασης του Οδικού Άξονα Αμβρακίας-Ακτίου στο Υπουργείο Υποδομών, δήλωσε μεταξύ άλλων "Το συγκεκριμένο έργο αποτελώντας τον κάθετο άξονα στην Ιόνια Οδό και συνδέοντας την με το αεροδρόμιο του Ακτίου, τα δυτικά παράλια και τα νησιά του Ιονίου, θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τον Νομό Αιτ/νίας, κάνοντας την μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων πιο γρήγορη και πιο ασφαλή.
Θα ενισχύσει την ταυτότητα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας ως προορισμού, και όχι ως απλού περάσματος.
Ταυτόχρονα, ο νέος Οδικός Άξονας θα δρομολογήσει παράλληλα μικρότερα έργα σε όλη την περιοχή της Αμβρακίας-Ακτίου με αποτέλεσμα την αναπτυξιακή αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας.
Συνεπώς η σημαντική αρχή έγινε με την υπογραφή της Σύμβασης. Αυτό που απομένει είναι η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.»Επίσης κατά την υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν οι βουλευτές Σοφία Γιαννακά.Π.Κουρουμπλής,Δ.Σταμάτης,Κ.Καραγκούνης,οι Δήμαρχοι Αγρινίου Π.Μοσχολιός,Ανακτορίου Γ.Αποστολάκης,Μεδεώνος Γ.Σεραφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου