Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης



Αλλαγές φέρνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη λειτουργία του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) και των Τοπικών Οργανισμών Έγγειων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ). Αυτό διαφάνηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αχαρνών 2, την Τετάρτη 4 Αυγούστου, υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γ. Κανελλόπουλο. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο ειδικός Γραμματέας για Κοινοτικά Προγράμματα, κ. Ευάγγελος Διβάρης καθώς και φορείς της Δυτικής Ελλάδος. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τους ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ, τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα.
Ειδικότερα, για το θεσμικό καθεστώς των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ υπήρξε ενημέρωση ότι το Υπουργείο προωθεί άμεσα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία και δράση τους, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες συνθήκες. Μάλιστα, οι φορείς της Δυτικής Ελλάδος ενημερώθηκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη μελέτης σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αντικείμενο την ανασυγκρότηση του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ του Ν. Ηλείας. Επίσης έγινε γνωστό ότι στην ίδια μελέτη εξετάζονται προτάσεις για το Νέο Θεσμικό Πλαίσιο των Οργανισμών. Η μελέτη του ΓΠΑ πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου και στη συνέχεια θα δοθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για το θέμα των οφειλών στο ΙΚΑ και της δέσμευσης των προσωπικών λογαριασμών των Προέδρων των ΤΟΕΒ, έγινε ενημέρωση ότι μετά τα έγγραφα του Νομάρχη Ηλείας προς την Υπουργό, έχει κινηθεί η διαδικασία για την αποδέσμευσή τους και ότι θα υπάρχει για τα χρέη του ΓΟΕΒ Ηλείας προς το ΙΚΑ , ειδική νομοθετική ρύθμιση για διακανονισμό με ειδικούς όρους διευκόλυνσης αποπληρωμής τους. Επίσης προωθείται διάταξη με την οποία η καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες θα έχει ως προαπαιτούμενο την καταβολή των τελών χρήσης νερού, με σκοπό την οικονομική ενδυνάμωση των Οργανισμών Έγγειων Βελτιώσεων. Για τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών και που κυρίως αφορούν αναλώσιμα υλικά και ηλεκτρομηχανολογικά είδη, έγινε ενημέρωση ότι προωθείται η καταβολή ενίσχυσης από τον Λογαριασμό των Εκτάκτων Αναγκών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών. Παράλληλα τέθηκε και το θέμα της λειτουργίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Φράγμα Πηνειού και δόθηκε υπόσχεση ότι άμεσα θα αντιμετωπιστεί το θέμα της συντήρησης και επιδιόρθωσης των θυρίδων της παροχέτευσης των υδάτων για ύδρευση, του θυροφράγματος του υπερχειλιστή, της πρόσληψης προσωπικού φυλάκων και της συντήρησης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, κ. Τάσος Αποστολόπουλος και οι Νομάρχες Ηλείας, κ. Χαράλαμπος Καφύρας και Αιτωλοακαρνανίας, κ. Ευθύμιος Σώκος.agrotypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου