Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή

κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, με θέμα την Πολιτική Φαρμάκου.
Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου με θέμα την πολιτική φαρμάκου.
Ο βουλευτής στην ερώτηση του αναφέρει ότι «η πολιτική φαρμάκου στο υφιστάμενο Σύστημα Υγείας, προβληματίζει την Κυβέρνηση για το μεγάλο κόστος της δαπάνης του, διότι η υπερκατανάλωση, η ανεξέλεγκτη κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και η
υπερτιμολόγηση φαρμάκων αυξάνουν τις φαρμακευτικές δαπάνες κατά 20% ετησίως. Πολλαπλές αιτίες επί πολλά έτη οδήγησαν τις προμήθειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε υπέρογκες δαπάνες, με εκρηκτικές συνέπειες στη λειτουργία των Νοσοκομείων, των Ασφαλιστικών Ταμείων και εν γένει στο Δημόσιο Προϋπολογισμό».


Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε επίσης ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία του Μνημονίου, γεννάται πρόσθετος προβληματισμός για τη μη δεδομένη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, δηλαδή της εγχώριας παραγωγής πλούτου. Εν συνεχεία ερωτάται ο κος Υπουργός α)Ποιο είναι το συνολικό καταβληθέν ποσό φόρου από τις Πολυεθνικές και τις εγχώριες Ελληνικές Βιομηχανίες τα τελευταία δέκα χρόνια και τί ποσοστό επί των κερδών τους επανεπενδύουν οι φαρμακοβιομηχανίες στον τόπο μας; Θεωρείτε ότι η επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη των Εταιριών θα πρέπει να αποτελέσει το ουσιαστικό κίνητρο για φοροαπαλλαγή; β) Προτίθεστε να μειώσετε το φορολογικό όριο εξόδων προβολής και διαφήμισης των φαρμακευτικών εταιριών από 25% σε 15% όπως ισχύει στην Ε.Ε., προχωρώντας σε αλλαγή του σκανδαλώδους τρόπου ενημέρωσης των Φαρμακευτικών Εταιρειών προς τους Ιατρούς;


Στην ερώτηση του κ. Κουρουμπλή απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς, βεβαιώνοντας ότι με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων δεν εισάγεται φορολογική ρύθμιση που να αναφέρεται σε προϋποθέσεις αναγνώρισης δαπανών (για προβολή και διαφήμιση) των φαρμακευτικών επιχειρήσεων από φορολογικής πλευράς. Συνεπώς για την αναγνώριση των πιο πάνω δαπανών, συνεχίζουν να έχουν εφαρμογή αποκλειστικά οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Αναφορικά με τα ποσά φόρου που έχουν καταβληθεί απ’ όλες τις φαρμακοβιομηχανίες, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την τελευταία δεκαετία, αλλά έπειτα από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις μεγαλύτερες ΔΟΥ του Υπουργείου, όπου κατά κανόνα υπάγονται πάνω από το 90% των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα στη ΦΑΒΕ, στη ΦΑΕ, στη ΦΑΕ Πειραιά, στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, προέκυψε ότι για το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριών ετών ο φόρος που αναλογεί είναι ο εξής:










Για το οικονομικό έτος 2008 είναι 95.895.024 ευρώ, για το οικονομικό έτος 2009 είναι 92.477.311 ευρώ και για το οικονομικό έτος 2010 είναι 86.247.417 ευρώ. Στον κωδικό αριθμό 704, όπου υπάρχει το συνολικό χρεωστικό ποσό για βεβαίωση, το ποσό δηλαδή που είναι προς πληρωμή, μετά την αφαίρεση της προκαταβολής του προηγούμενου έτους των παρακρατηθέντων φόρων, αλλά και την προσθήκη της νέας προκαταβολής, για το οικονομικό έτος 2008 είναι 82.062.942 ευρώ, για το οικονομικό έτος 2009 είναι 101.539.196 ευρώ και για το οικονομικό έτος 2010 είναι 63.551.079 ευρώ.


Ο κ. Κουρουμπλής παίρνοντας το λόγο ανέφερε ότι η κοινωνία βιώνει τους κοινωνικούς κραδασμούς και την κοινωνική αποσταθεροποίηση που προκαλεί η διευρυνόμενη καθημερινά νέα φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Αιτία αυτής της κατάστασης δεν είναι μόνο η ανεργία και η ακρίβεια αλλά και η καγχάζουσα σπατάλη στο χώρο των φαρμάκων και η λεηλασία του δημοσίου χρήματος.


Ο κ. Κουρουμπλής απευθυνόμενος στον Υφυπουργό, τόνισε πως δεν έχει πλήρη απάντηση στο ερώτημά του για το ακριβές ποσοστό του φόρου επί του τζίρου των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς επίσης και για το ύψος του ποσοστού φόρου των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών σε σχέση με το ποσοστό φόρου επί του τζίρου των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών.


Κλείνοντας επεσήμανε πως ως πολιτικό σύστημα είμαστε υπόλογο και για την υπερσυνταγογράφηση, καθώς 100 εκατομμύρια είναι οι συνταγές φαρμάκου που γράφονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που καταγράφεται στην Ισπανία η οποία έχει τετραπλάσιο πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου