Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

«Η Ναύπακτος σήμερα. Με το βλέμμα των δημοτών, των επαγγελματικών και των επισκεπτών»,

Χθες, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2010, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Κ. Ναυπακτίας & Δωρίδας υλοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση παρουσίασης αποτελεσμάτων της έρευνας «Η Ναύπακτος σήμερα. Με το βλέμμα των δημοτών, των επαγγελματικών και των επισκεπτών», η οποία υλοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Ε.Κ. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας / ΓΣΕΕ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αλλά και τις
παρεμβάσεις τους, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ συν. Στάθης Ανέστης, ο οποίος αναπλήρωσε τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ που λόγω έκτακτης υποχρέωσης έμεινε στην Αθήνα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απ. Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Παπαθανάσης, ο Δήμαρχος Πυλλήνης κ.Ιωάννης Μπουλές , ο αναπληρωτής νομάρχης κ Καπώνης Δημοσθένης , ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Τσιχριτζής, νομαρχιακοί σύμβουλοι του νομού μας, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργάνων εκπροσώπησης εργαζομένων της περιφέρειας μας, αλλά και, καθώς και πλήθος συνδημοτών μας.


Την εκδήλωση συντόνισε η συν. Μάγδα Δημητροπούλου., ενώ την εναρκτήρια ομιλία και το κλείσιμο της συνεδρίασης μαζί με τα συμπεράσματα έκανε ο Πρόεδρος του Ε.Κ. Ν&Δ συν. Αριστομένης Χάρος.


Την παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας έκαναν οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Φίλιππος Πουλαστίδης και κα Κατερίνα Μπάρλου.


Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα, αναδείχθηκαν ως σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Ναυπάκτου το κυκλοφοριακό, η έλλειψη χώρων στάθμευσης και η κατάσταση των δρόμων, ευρήματα τα οποία συναντάμε και στην αντίστοιχη έρευνα του 1997.


Ως σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Δήμου Ναυπάκτου, σύμφωνα με τη γνώμη των δημοτών, των επαγγελματιών και των επισκεπτών αναφέρονται το πράσινο, η ύδρευση και η δυνατότητα να συνδυάζει πολιτισμό και τουρισμό.


Η οικονομική κρίση είναι το κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί την καθημερινότητα των δημοτών και των επαγγελματιών.


Η πλειονότητα των δημοτών και των επαγγελματιών θεωρεί ότι η επίλυση του οικιστικού ζητήματος της Ναυπάκτου θα επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ για την καθυστέρηση της επέκτασης του σχεδίου της πόλης της Ναυπάκτου θεωρούν ότι ευθύνεται ο Δήμος Ναυπάκτου.


Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή σε εργατικά σωματεία μόλις 1 στους 5 ερωτηθέντες δημότες δηλώνει είναι μέλος, ποσοστό που δηλώνει το χαμηλό βαθμό συμμετοχής των εργαζομένων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Παρ’ όλα αυτά 1 στους 2 ερωτηθέντες θεωρεί τη δράση του ΕΚ Ν&Δ κατά το 2009 θετική, ενώ αξιολογεί θετικά τη συνεργασία με το Δήμο και τις παρεμβάσεις για δημιουργία γραφείου επιθεώρησης εργασίας και την έλλειψη γιατρών στο ΙΚΑ.


Το ποσοστό της ανεργίας, αλλά και της μακροχρόνιας ανεργίας στην περιοχή μας ακολουθώντας τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, έχουν αυξηθεί, αφού 1 στους 2 ανέργους είναι μακροχρόνια άνεργος. Τα σημαντικότερα προβλήματα των εργαζομένων είναι οι αμοιβές, το ωράριο, η πιθανή απόλυση και οι ακατάλληλες συνθήκες Υγιεινής & Ασφάλειας. Τα παραπάνω ευρήματα θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στα πρωτοβάθμια όργανα εκπροσώπησής τους.


Η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση από τους υπεύθυνους πρωτίστως για την τουριστική ανάπτυξη εύρημα το οποίο ταυτίζεται με την έρευνα του 1997, ενώ 1 στους 2 ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο χώρος του παλαιού Ξενία πρέπει να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο.


Η πλειονότητα θεωρεί ότι από τη Ναύπακτο λείπουν εναλλακτικές λύσεις ψυχαγωγίας όπως ο κινηματογράφος, το θέατρο και το μουσείο.


Ως αναξιοποίητος πόρος τουριστικής αξίας εμφανίζεται το κάστρο και η συνολική προβολή της περιοχής, ως προορισμού ο οποίος συνδυάζει τη φυσική ομορφιά και την ιστορία.


Σε γενικές γραμμές οι δημότες και οι πολίτες εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την ποιότητα ζωής στη Ναύπακτο, ενώ οι επισκέπτες θα με ευχαρίστηση θα πρότειναν σε γνωστούς τους τη Ναύπακτο ως τουριστικό προορισμό.


Συμπερασματικά, η Ναύπακτος κάνει βήματα ανάπτυξης. Η τρέχουσα διεθνής οικονομική συγκυρία δυσχεραίνει την ευημερία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, όμως υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης, τις οποίες οφείλουμε να ακολουθήσουμε χωρίς αγκυλώσεις και καθυστερήσεις.










Από το Ε.Κ.Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου