Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Tεράστια ζημιά υπέστη ο πυθμένας της Διώρυγας Δ20, του Κάτω Αχελώου
Τ' αρμόδια Υπουργεία μας αγνοούν ........


Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες του κάμπου του Δήμου Οινιαδών (Κατοχή, Νεοχώρι, Λεσίνι κ.λ.π.) μετά την τεράστια ζημιά που υπέστη ο πυθμένας της Διώρυγας Δ20, του Κάτω Αχελώου, ο οποίος σε αρκετά σημεία αποκολλήθηκε με αποτέλεσμα η τεράστια διαρροή του νερού να μην επιτρέπει την άρδευση 150.000 στρεμμάτων με καλλιέργειες της εποχής (ρύζι, καλαμπόκι, μηδική, βαμβάκι, κηπευτικά) καθώς και ελιές.
Με εντολή του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου μηχανήματα επιδιορθώνουν από νωρίς το πρωί τη ζημιά προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να αποκατασταθεί η ροή του νερού προς τις αρδευόμενες εκτάσεις.
Κατά την επίσκεψή του στο σημείο της βλάβης ο κ. Σώκος τόνισε τα εξής:
«Το αρδευτικό δίκτυο του νομού χαρακτηρίζεται από μια βασική παράμετρο, την παλαιότητα.
Τα πρωτεύοντα εγγειοβελτιωτικά έργα είναι πεπαλαιωμένα, ηλικίας πάνω από πενήντα ετών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές με μεγάλη απώλεια και σπατάλη τεραστίων ποσοτήτων νερού.
Οι επεμβάσεις που έγιναν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και χρηματοδοτήθηκαν στα πλαίσια του Γ' ΚΠΣ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος κάλυψαν μόνο τα πολύ επείγοντα προβλήματα των δικτύων.
Για την ανανέωση των δικτύων, τα οποία έχουν ξεπεράσει στο σύνολό τους το όριο ζωής που προβλέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πρέπει να διατεθούν πολλαπλάσιες πιστώσεις.
Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Υπαίθρου «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ήταν η ευκαιρία ώστε να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα και να σταματήσει η πλήρης απαξίωση του τεράστιου αρδευτικού δικτύου της πεδιάδας Αχελώου, του οποίου η αξία σε τρέχουσες τιμές είναι συγκρίσιμη με τα μεγάλα εθνικά έργα.
Δυστυχώς από μια ολοκληρωμένη πρόταση που υπέβαλλε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας στα πλαίσια του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» (5 Νοεμβρίου 2008) για την κατασκευή, επέκταση και συντήρηση αρδευτικών δικτύων στο Νομό, εγκρίθηκε μόνο η κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Ευηνοχωρίου.
Με πόρους που αποκλειστικά διέθεσε η Νομαρχία επιδιορθώθηκαν πολλά σημεία της διώρυγας αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό.
Χρειάζεται γενναία παρέμβαση της πολιτείας ώστε το τεράστιο αρδευτικό δίκτυο του νομού να εκσυγχρονιστεί και να μην απειλούνται οι καλλιέργειες των αγροτών του νομού από την έλλειψη νερού».
Σε ότι αφορά τα προβλήματα της διώρυγας Δ20 ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος είχε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τόσο με υπόμνημα (7 Δεκεμβρίου 2009) όσο και με επισκέψεις στο υπουργείο.
Μάλιστα σε επιστολή του (Φεβρουαρίου 2010) προς τον Γεν. Γραμ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Αναστάσιο Αποστολόπουλο είχε επισημάνει μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Η διώρυγα Δ20 παρουσιάζει ζημιές και καθιζήσεις καθ’ όλο το μήκος της αλλά και σημαντικές καταπτώσεις των πρανών και του πυθμένα της Διώρυγας στην περιοχή των γύψων και του χειμάρρου Γαιδουροπνίχτη.
Λόγω συχνών καταπτώσεων διακόπηκε η παροχή νερού πολλάκις κατά το παρελθόν εν μέσω αρδευτικής περιόδου.
Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές μιας και δεν είναι δυνατή η παροχέτευση νερού στην περιοχή Κάτω Αχελώου (Λεσίνι-Κατοχή-Νεοχώρι) συνολικής έκτασης 150.000 στρεμμάτων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 1η Νοεμβρίου του 2008 ο κ. Σώκος είχε ζητήσει με επιστολή του προς τη Διεύθυνση Τεχνικών μελετών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του έργου: «μελέτη-Κατασκευή Αποκατάστασης Βλαβών Διώρυγας Δ20 πεδιάδας Κάτω Αχελώου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου