Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Σε δημόσια διαβούλευση από τον Σεπτέμβριο, οι αλλαγές στα πανεπιστήμια
Συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων στο νομοσχέδιο της Αννας Διαμαντοπούλου


Τις βασικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα τεθούν σε διαβούλευση από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, παρουσίασε η Άννα Διαμαντοπούλου στην 64η Σύνοδο των πρυτάνεων και διοικουσών επιτροπών, που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Λιτόχωρο Πιερίας.Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπονται οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές με στόχο τη διασφάλιση της αυτοτέλειας και της λογοδοσίας του πανεπιστημίου, νέο πλαίσιο σπουδών στον εκπαιδευτικό και ερευνητικό τομέα, αλλά και ενίσχυση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων, μέσω της εισαγωγής ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών και σπουδών, και εισροής ξένων φοιτητών.
Επίσης, προβλέπεται η χωροταξική και θεματική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με στόχο τη λειτουργική τους ενοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να προκύψουν και συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων.
Όπως είναι ήδη γνωστό, στο νομοσχέδιο, που αναμένεται να γίνει νόμος τους κράτους στις αρχές του 2011, προβλέπεται νέο σύτημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και νέο πλαίσιο εξεταστικών περιόδων.
Α. Διαμαντοπούλου: "Δεν τίθεται θέμα αύξησης στη χρηματοδότηση"
Η υπουργός Παιδείας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. "Τα προβλήματα είναι θεσμικά, αφορούν την αυτοτέλεια και αυτοδιοίκησή των πανεπιστημίων, μέχρι την οργάνωση σπουδών και τον διεθνή τους ρόλο. Δεν θεωρώ ότι αν δεν λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης με τον τρόπο που θα θέλαμε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Θα προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές, που θα υποβοηθήσουν και το χρηματοδοτικό", ανέφερε χαρακτηριστικά. enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου