Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις στα πανεπιστήμια .....

Σαρωτικός «Kαλλικράτης» έρχεται και στην ανώτατη εκπαίδευση. Eνόψει του διαλόγου που θα ξεκινήσει μέσα στον Iούνιο για τη χωροταξική και θεματική αναδιάθρωση των AEI και TEI , το υπουργείο Παιδείας θέτει πέντε βασικά κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν σταδιακά από το 2011 συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, ακόμη όμως και ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «HτΣ», στόχος είναι από το χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης να «σβήσουν» τμήματα τα οποία: α) θα μπορούσε να είναι... μεταπτυχιακού επιπέδου, έχουν δηλαδή πολύ μεγάλη εξειδίκευση ή δεν έχουν σαφώς ορισμένο γνωστικό αντικείμενο β) βρίσκονται απομονωμένα από τον «κορμό» του ιδρύματος, γ) έχουν συναφές γνωστικό αντικείμενο με τμήματα του ίδιου ιδρύματος ή άλλων ιδρυμάτων γειτονικών πόλεων, δ) κοστίζουν ακριβά στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά έχουν αμφίβολα αποτελέσματα και χαμηλή ζήτηση ε) λειτουργούν παράλληλα σε επίπεδο AEI και TEI.
Oι αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο του διαλόγου θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από τη μεθεπόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2011-12), ενώ σε πρώτη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων να γίνουν σε... εθελοντική βάση για να αποφευχθούν αντιδράσεις.
Παράλληλα, θα δοθούν κίνητρα στα ιδρύματα εφόσον θεωρούν ότι ένα γνωστικό αντικείμενο έχει ενδιαφέρον να προχωρήσουν, αντί της ίδρυσης τμημάτων, σε νέα προγράμματα σπουδών που είναι περισσότερο ευέλικτα και έχουν μικρότερο κόστος.

Tι ζητούν οι πρυτάνεις

H ολοκληρωμένη πρόταση που θα κατατεθεί στην επόμενη σύνοδο πρυτάνεων θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα παραδείγματα κατάργησης -συγχώνευσης τμημάτων πανεπιστημίων, ακόμη όμως και ιδρυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «στόχαστρο» θα μπουν περιφερειακά ιδρύματα με μεγάλη διασπορά των τμημάτων τους -όπως είναι τα πανεπιστήμια Στερεάς Eλλάδος, Δυτικής Eλλάδος, Δυτικής Mακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο- αλλά και ιδρύματα μικρού μεγέθους, όπως είναι η Aνώτατη Σχολή Kαλών Tεχνών και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Aθηνών για τα οποία θα προταθεί η προσάρτησή τους στο Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο. πηγή «HτΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου