Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ένας χρόνος ΥΠΕΚΑ

Θάνος Μωραΐτης: «Θέσαμε τις βάσεις για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.»
Πλούσιος ο απολογισμός του πρώτου χρόνου από την σύσταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
«Στόχος μας ήταν από την αρχή η αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, προετοιμάζοντας και υιοθετώντας ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο, αυτό της Πράσινης Ανάπτυξης. Ένα χρόνο μετά, δείξαμε την αποφασιστικότητά μας να θέσουμε τις βάσεις γι αυτή τη νέα πρόκληση για τη χώρα. Δεν διστάσαμε να συγκρουστούμε με κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες και να σχεδιάσουμε λύσεις συζητώντας με την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς. Ένα χρόνο πριν ποιος θα μπορούσε να μιλήσει στην Ελλάδα για δασικούς χάρτες, αποτελεσματική προστασία των καμένων, Πράσινο Ταμείο, για δίκαιη λύση στο πρόβλημα των ημιυπαίθριων, αλλά κυρίως για τη δημιουργία ενός φιλόδοξου και εφαρμόσιμου προγράμματος Πράσινης Ανάπτυξης που μπορεί να δημιουργήσει επενδύσεις δεκάδων δισ. ευρώ και πάνω από 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας; Κάναμε λοιπόν σε ένα χρόνο πράξη όσα αυτονόητα δεν έγιναν για χρόνια ολόκληρα. Πάνω απ’όλα δεν μείναμε αδρανείς, δουλέψαμε σκληρά και θα συνεχίσουμε. Ακόμη
και λάθη να έγιναν, αυτά οφείλονται ακριβώς στο γεγονός ότι δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά δουλέψαμε σκληρά. Καταφέραμε πολλά και θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα γιατί έχουμε πρόγραμμα, θέληση, πίστη σε αυτό που κάνουμε και πάνω κυρίως, έχουμε δίπλα μας την κοινωνία, τον πολίτη που βλέπει πλέον πως επιτέλους κάτι αλλάζει.»


Με αυτή τη δήλωση ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραΐτης, σχολίασε τον απολογισμό του πρώτου χρόνου του νέου Υπουργείου.


Παρακάτω παρουσιάζονται οι δράσεις του ΥΠΕΚΑ, τον ένα χρόνο από την σύσταση του, τόσο στον τομέα της Πράσινης Ανάπτυξης, όσο και στον τομέα της Ενέργειας.














ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ










α) Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων με πυρήνα του την Πράσινη Ανάπτυξη.






 Το Πρόγραμμα που δημιουργήσαμε στοχεύει στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, των ανανεώσιμων φυσικών πόρων, της βιοποικιλότητας και των υδατικών πόρων, στην ορθή διαχείριση των μη ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην αντιμετώπιση, μετριασμό και προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην αστική αναγέννηση, στο βιώσιμο χωροταξικό σχεδιασμό με σεβασμό στην αρχιτεκτονική κληρονομιά και στο συντονισμό των περιβαλλοντικών πολιτικών της κυβέρνησης.






 Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:


- Η προσέλκυση και η πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό €44,44 δισ. έως το 2015.


- Η δημιουργία άνω των 210.000 νέων θέσεων εργασίας εκ των οποίων 27.000 αφορούν σε προσωπικό μόνιμης απασχόλησης.






β) Ανακύκλωση






 Ψηφίσαμε το νόμο για την ανακύκλωση, δημιουργώντας το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που οδηγούν σε μείωση και αξιοποίηση των απορριμμάτων, εξοικονομώντας πόρους και ενέργεια.






 Προκειμένου οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταστούν υπεύθυνοι και ενεργοί στη μείωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων, συνδέσαμε τα τέλη που πληρώνουν με τις ποσότητες που απορρίπτουν, καθώς και με τη παροχή υπηρεσιών, εφαρμόζοντας την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα για ανακύκλωση. Ανάλογη είναι και η μέριμνα για τα επικίνδυνα απόβλητα. Με την ορθή εφαρμογή της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας η Ελλάδα θα αποφύγει καταδίκες και πρόστιμα που προέκυψαν από την κακή διαχείριση των προηγούμενων ετών.






γ) Προστασία καμένων περιοχών






 Ψηφίσαμε, από την πρώτη στιγμή, νόμο για την προστασία των καμένων περιοχών της Ανατολικής Αττικής από τις πυρκαγιές του 2009. Είχαμε δεσμευτεί να θωρακίσουμε το φυσικό πλούτο της Ελλάδας και να βάλουμε φραγμό στην αυθαιρεσία. Δημιουργήσαμε υπηρεσία κατεδαφίσεων και θεσμοθετήσαμε την κτηματογράφηση και τη σύνταξη δασικών χαρτών για τις περιοχές που κάηκαν.






 Επικυρώσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που βάζει σε νέα βάση την προσπάθειά μας για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, όχι μόνο για την ανακούφιση των περιοχών και των κατοίκων τους αλλά κυρίως για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξή τους. Πρόκειται για μια συλλογική κυβερνητική πρωτοβουλία, η οποία προβλέπει και τους κατάλληλους μηχανισμούς διυπουργικού συντονισμού. Και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αποτελεί νόμο του Κράτους.






δ) Πράσινο Ταμείο και κύρωση Δασικών Χαρτών






 Καταθέσαμε στη Βουλή σχέδιο νόμου για το Πράσινο Ταμείο και την κύρωση Δασικών Χαρτών. Το Πράσινο Ταμείο, το κυριότερο εργαλείο εφαρμογής της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, αποτελεί ένα οργανωμένο, δομημένο και πλήρες σύστημα άσκησης περιβαλλοντικής και πολεοδομικής πολιτικής. Με το νέο νομοσχέδιο, απλουστεύουμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες κατάρτισης έως και κύρωσης των δασικών χαρτών. Η προστασία του δασικού πλούτου μπορεί να επιτευχθεί με την κύρωση των δασικών χαρτών.






ε) Παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα






 Προστατέψαμε το περιαστικό πράσινο της πρωτεύουσας, με την αναστολή κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στον Υμηττό, στους ορεινούς όγκους Πατέρας, Γεράνεια, Κιθαιρώνας και Πάστρα, καθώς και στους υγροτόπους Ψάθας της Δυτικής Αττικής και Βουρκάρι του Δήμου Μεγάρων.






 Προχωρήσαμε στη διάνοιξη ενός παραλιακού μετώπου των 1,8 χιλιομέτρων, με στόχο να προσφέρουμε στον πολίτη το αυτονόητο δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες της Αττικής και συνεχίζουμε.






 Αναβαθμίζουμε την καθημερινότητα των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων και αναπλάσεων που περιλαμβάνονται στα Προγράμματα «Αθήνα-Αττική 2014» και «Θεσσαλονίκη 2012». Με πεζοδρομήσεις κεντρικών δρόμων, αναπλάσεις υποβαθμισμένων περιοχών, άνοιγμα του παραλιακού μετώπου ταρατσόκηπους, ποδηλατόδρομους και μεγάλα μητροπολιτικά πάρκα, οι δύο πόλεις αλλάζουν και μετατρέπονται σε σύγχρονες ευρωπαϊκές μητροπόλεις, με νέα ταυτότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες τους. Στο ίδιο πνεύμα, αρχίσαμε μια δράση καθαίρεσης διαφημιστικών πινακίδων.






 Ανακηρύξαμε τη Λίμνη Καστοριάς σε Περιοχή Προστασίας της Φύσης.






 Υπογράψαμε την πρώτη διασυνοριακή συμφωνία για την προστασία του οικότοπου των Πρεσπών, διαφυλάσσοντας ένα πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο.






 Θεσπίσαμε για τον Ασωπό αυστηρά όρια εκπομπών για τις βιομηχανίες της περιοχής και εξασφαλίσαμε όχι μόνο ασφαλές πόσιμο, αλλά και αρδευτικό νερό. Παράλληλα, δρομολογήσαμε ενέργειες που απαιτούνται για τη σταδιακή αποκατάσταση των ρυπασμένων υπόγειων νερών.






 Θέλοντας να βάλουμε ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της δημιουργίας πολεοδομικών αυθαιρεσιών και ανταποδίδοντας ισοζύγιο ωφέλειας στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής του πολίτη, ψηφίσαμε το νόμο «ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις». Έτσι, αποκαθίσταται με δίκαιο τρόπο ένα κοινωνικό πρόβλημα που αφορά ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της χώρας, οφείλοντας παράλληλα σεβασμό στους πολίτες που δεν έχουν αυθαιρετήσει.










Στ) Βιοποικιλότητα






 Δημιουργήσαμε ένα σχέδιο νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας, ως εθνικού κεφαλαίου και κρίσιμης παρακαταθήκης της χώρας για το μέλλον. Το νομοσχέδιο απλοποιεί τις διαδικασίες χαρακτηρισμού περιοχών προστασίας και αποσαφηνίζει τι επιτρέπεται και τι αποκλείεται από αυτούς τους σημαντικούς θύλακες βιοποικιλότητας και φυσικών πόρων. Επιπλέον, έρχεται να συμπληρώσει κενά που αφορούν για παράδειγμα στην προστασία των μικρών υγροτόπων και στα μέτρα διαχείρισης και προστασίας των περιοχών του κοινοτικού δικτύου Natura 2000.










ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ










 Εφαρμόζουμε μία εξωστρεφή ενεργειακή πολιτική, που στόχο έχει να καταστήσει την Ελλάδα ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου. Εκτός από την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακή «πύλη» μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολή προς τη Δύση, Ευρώπη και τα Βαλκάνια, κατασκευάζουμε και συνεχώς επεκτείνουμε ένα ολόκληρο δίκτυο που διαπερνά ολόκληρη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε αποφασιστικά τη διασύνδεση του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου με την Βουλγαρία, την Τουρκία και την Ιταλία. Με παρόμοιες πρωτοβουλίες, εξασφαλίζουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, καταπολεμάμε την ενεργειακή φτώχεια και κατά συνέπεια προστατεύουμε το περιβάλλον. Κάναμε πραγματικότητα την ομαλή απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ο ενεργειακός τομέας της χώρας προσφέρει τώρα σημαντικές ευκαιρίες για καινούργιες επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.






 Ψηφίσαμε νόμο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οδηγώντας τη χώρα σε μια καινούργια εποχή όπου θα αξιοποιούνται οι πλούσιοι φυσικοί της πόροι σε ήλιο, αέρα και θάλασσα. Ο νέος νόμος απλοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει το χρόνο υλοποίησης των επενδύσεων, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, τονώνοντας την εγχώρια βιομηχανία και προσφέροντας καθαρή και εγχώρια παραγόμενη ενέργεια σε καταναλωτές και παραγωγικούς φορείς.






 Καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το σχεδιασμό για την επίτευξη των εθνικών στόχων σε θέματα ενέργειας (20-20-20), ο οποίος εξειδικεύει ανά έτος τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Περιλαμβάνει συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 20% στη συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας και 40% στην ηλεκτροπαραγωγή, τη συμμετοχή κατά 10% των βιοκαυσίμων στις μεταφορές και 4% μείωση των εκπομπών αερίων φαινομένου του θερμοκηπίου. Μέχρι το 2020, αναμένεται να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ και το σύνολο των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 22 δισ. ευρώ.






 Θεσπίσαμε τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), ένα μέτρο που συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής των κτηρίων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα οφέλη από τον ΚΕΝΑΚ είναι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Τα οικονομικά οφέλη αφορούν κυρίως στον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων και εξόδων συντήρησης των κτηρίων και στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Τα κοινωνικά οφέλη αφορούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ενώ τα περιβαλλοντικά οφέλη αφορούν στον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα.






 Ψηφίσαμε νόμο για την ενεργειακή αναβάθμιση σε κτήρια, εγκαταστάσεις και παραγωγικές διαδικασίες, που δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις και μικρομεσαίες βιοτεχνίες, αλλά και σε κάθε πολίτη, να εφαρμόσει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.






 Προωθήσαμε νομοθετική ρύθμιση που αφορά στις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, αλλάζοντας τις διαδικασίες με τις οποίες ο δημόσιος τομέας προμηθεύεται προϊόντα, υπηρεσίες, έργα. Οι δημόσιοι φορείς ως μεγάλοι καταναλωτές οφείλουν να χρησιμοποιούν την ισχυρή αγοραστική τους δύναμη για αγαθά και υπηρεσίες που σέβονται το περιβάλλον και συμβάλλουν σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην αναχαίτιση των αρνητικών επιπτώσεων, όπως είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η ρύπανση, η μείωση της βιοποικιλότητας και η εξάντληση των φυσικών πόρων.






 Προχωρήσαμε στο πάγωμα των οικιακών τιμολογίων της ΔΕΗ μέσα στο 2010, επιδεικνύοντας την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία που υπαγορεύει η παρούσα οικονομική συγκυρία. Ακόμη, ορίσαμε ότι οι ευπαθέστερες κοινωνικά ομάδες θα πληρώνουν φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, έως και 20%, εντασσόμενοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.






 Θέσαμε εκτός λειτουργίας τη ρυπογόνο μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 1», δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους κατοίκους της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου