Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Φόβοι για μπλακ άουτ από την υψηλή κατανάλωση ρεύματος στον καύσωνα

Από τη Δευτέρα άρχισαν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας, πρώτη ημέρα μιας κρίσιμης εβδομάδας κατά την οποία προβλέπονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σημαντική κατανάλωση, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 11.000 μεγαβάτ.
Η εταιρεία όμως υποστηρίζει ότι με τα αποθέματα που έχει, αλλά και την αγορά ρεύματος από τις γειτονικές χώρες, έχει εξασφαλίσει φορτιο 11.000ΜW όταν η ύψιστη ζήτηση σε συνθήκες καλοκαιριού δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 10.300MW.
«Την Τρίτη είχαμε την υψηλότερη αιχμή φορτίου του χρόνου. Διαχειριστήκαμε με ευχέρεια φορτία της τάξεως των 9.240 μεγαβάτ, τα οποία σημειώθηκαν περί την πρώτη μετά μεσημβρία» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης, Νίκος Στεφάνου.Από προβλήματα που εκδηλώθηκαν σε μετασχηματιστές λόγω υπερφόρτισης σημειώθηκαν ημίωρες διακοπές ρεύματος...Για να προετοιμαστεί η ΔΕΗ όσον αφορά την επικείμενη ζήτηση, έχει προχωρήσει σε εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Ιταλία με κόστος περίπου 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ για το κρίσιμο τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου.
Οι διαγωνισμοί του ΔΕΣΜΗΕ για προμήθεια ρεύματος ξεκινούν περίπου από 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, οπότε η ΔΕΗ υπολογίζεται να χάσει περίπου 20 εκατ. ευρώ ως τις 31 Ιουλίου μόνο από αυτή την αιτία. «Υπεύθυνη» είναι η εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς λόγω σπατάλης των υδάτινων πόρων τους προηγούμενους μήνες. Την Τρίτη, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απεύθυνε έκκληση στους αγρότες για οικονομία τις ώρες αιχμής, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά εκστρατεία προς τα νοικοκυριά για μείωση της κατανάλωσης στο σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου