Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Θα υπάρξει αποζημίωση των ζημιωθέντων;

Όπως στους περισσότερους τομείς, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαχειρίζεται δυστυχώς και τον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, με όρους πολιτικής επικοινωνίας. Η Κυβέρνηση, ήδη από τον περασμένο χρόνο, πρότεινε στη Βουλή και τελικά θεσπίσθηκε με το ν. 3851/10, η δυνατότητα των αγροτών να εγκαθιστούν, κατ’ εξαίρεση, φωτοβολταϊκά συστήματα, χαμηλής ισχύος, με απλές διαδικασίες σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Αποτέλεσμα τούτου ήταν να σπεύσουν χιλιάδες
 αγρότες ανά την Ελλάδα και εκατοντάδες στην Αιτωλοακαρνανία να υποβάλουν αιτήσεις στις τοπικές υπηρεσίες διανομής της ΔΕΗ και να ξοδέψουν αρκετά χρήματα για την κατάθεση των σχετικών φακέλων, με την προσδοκία ότι θα εγκαταστήσουν εκεί φωτοβολταϊκούς σταθμούς και θα εισπράξουν την προνομιακή τιμή που παρέχεται από το νόμο, για την ενέργεια που παράγεται από τους σταθμούς αυτούς. Όμως, η αναγγελία αυτή έγινε, χωρίς προηγουμένως το Υπουργείο να προβεί στις κάτωθι ενέργειες:

Α) να φροντίσει προηγουμένως να πληροφορηθεί από τη ΔΕΗ, το υφιστάμενο περιθώριο ισχύος κατά νομό, ώστε όλοι οι αιτούμενοι να γνωρίζουν την πιθανότητα σύνδεσής τους. Να σημειωθεί ότι, η ΔΕΗ με εγκυκλίους της έχει ήδη ενημερώσει για την προτεραιότητα σύνδεσης των φωτοβολταϊκών, κατά κατηγορία. Σύμφωνα με τις εγκυκλίους αυτούς πρώτα θα ικανοποιούντο τα παλιά αιτήματα και κατόπιν τα αιτήματα των αγροτών.
Β) Να ενημερώσει τους αγρότες, ούτως ώστε να μη γίνονται θύματα παραπληροφόρησης διαφόρων μεσαζόντων, γεγονός το οποίο το πλήρωσαν εν τέλει οικονομικά ενώ, αντιθέτως, έπρεπε να ενημερωθούν από το αρμόδιο Υπουργείο ότι δεν θα πρέπει να προσδοκούν πολλά πράγματα, λόγω της επελθούσας «συμφόρησης».
Γ) Να ποσοτικοποιήσει τη δαπάνη που θα επιβαρύνει τον Έλληνα καταναλωτή το νέο «κύμα» αιτημάτων σύνδεσης των φωτοβολταϊκών, δεδομένου ότι σε λίγο θα καταστεί αναπόφευκτο, είτε να σταματήσουν οι συνδέσεις φωτοβολταϊκών, είτε να μειωθεί η τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από την τεχνολογία αυτή. Να σημειωθεί ότι, ήδη η ΔΕΗ χαρακτήρισε κορεσμένους 18 Νομούς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποβληθείσες αιτήσεις. Αποτέλεσμα της ανορθολογικής πολιτικής της Κυβέρνησης ήταν να είναι πλέον ουσιαστικά αδύνατη η υλοποίηση της παραπάνω δράσης, να εξαπατηθούν στην ουσία οι αγρότες και να κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα τους σε μια εποχή που δεν περισσεύει ούτε ευρώ από τον οικογενειακό οικονομικό προγραμματισμό.
Ερωτάται η κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει για να αντιμετωπίσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα που αφορά τους αγρότες όχι μόνο της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και όλης της Ελλάδος και τί σχεδιάζει, αν σχεδιάζει, να πράξει για την αποζημίωση των ζημιωθέντων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου