Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης:«Να γύρει η Ελλάδα Δυτικά στην ανάπτυξη.»

Ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέας Μακρυπίδης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Αναπτυξιακού Νόμου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Ανάπτυξη είναι σήμερα ζητούμενο, όσο ποτέ άλλοτε, και για την κοινωνία και για την οικονομία, αλλά και για την αγορά. Ο Αναπτυξιακός Νόμος που συζητάμε σήμερα αποτελεί ριζοσπαστική, ουσιαστική και αποτελεσματική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της χώρας, είναι απαίτηση των καιρών, συμβατός με τις ανάγκες,
αποδεκτός από τις παραγωγικές δυνάμεις και την αγορά.

Ο Νέος Επενδυτικός Νόμος καινοτομεί, καθιερώνοντας διαδικασίες αντικειμενικές, διαφανείς, αξιοκρατικές. Επιδιώκει και ενισχύει επενδυτικά σχέδια που προάγουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια, που αξιοποιούν την έρευνα, την νέα τεχνολογία και την καινοτομία, που προωθούν την Νεανική Επιχειρηματικότητα, την Πράσινη Ανάπτυξη, την Περιφερειακή Συνοχή. Αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά μέσα όπως φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις κεφαλαίων, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης Έτσι, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες, δημιουργείται ένα Νέο Ελκυστικό Επενδυτικό Περιβάλλον και οι προϋποθέσεις για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, ώστε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την κρίση.»
Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης αναφερόμενος και στις άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που προωθούνται τόνισε μεταξύ άλλων: «Μεσούσης της περιόδου κρίσης, προωθούνται σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες και εφαρμόζονται πολιτικές που αποτελούν το ισχυρό αντίδοτο για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης. Επιδιώκεται η αναστροφή του αρνητικού κλίματος όσον αφορά και τον τομέα της απασχόλησης, με σχεδιασμό για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για την αντιμετώπιση της ΑΝΕΡΓΙΑΣ. Γίνονται σοβαρές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, όπως με το πλαίσιο για τις μεγάλες και γρήγορες επενδύσεις (Fast Track), την επίσπευση του χρόνου έναρξης και λειτουργίας Νέων Επιχειρήσεων, αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας, όπως το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (Ε.Τ.Ε.ΑΝ.) και η ενίσχυση του Τραπεζικού Συστήματος. Επίσης προς την κατεύθυνση της ισομερούς Περιφερειακής Ανάπτυξης συμβάλλουν πρωτοβουλίες όπως ο Καλλικράτης.


Επιπλέον εφαρμόστηκαν μικρά, απτά και ουσιαστικά μέτρα με αναπτυξιακή προοπτική, όπως η μείωση του συντελεστή των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20% προκειμένου να επαναεπενδυθούν, η μείωση συντελεστών στο Φ.Π.Α από 11% σε 6,5% στον τουρισμό και στα φάρμακα και η αναστολή για δύο χρόνια εφαρμογής του «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία για να τονωθεί η αγορά γύρω από την οικοδομή.»


Τέλος ο Βουλευτής αναφέρθηκε στα μέχρι σήμερα ισχύοντα στον τομέα της ανάπτυξης λέγοντας μεταξύ άλλων: «Θα δεχθώ ότι μέχρι σήμερα οι αναπτυξιακοί νόμοι και τα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση είχαν πενιχρά αποτελέσματα, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα της απασχόλησης. Σίγουρα δεν επιτεύχθηκε ο στόχος, που ήταν η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και η δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας στη χώρας μας. Θα έλεγα, όμως, ότι επιπρόσθετα οξύνθηκαν και οι ενδοπεριφερειακές αντιθέσεις. Άρα, με αυτά κατά νου ερχόμαστε σήμερα να αλλάξουμε αυτήν την εικόνα, να αλλάξουμε αυτήν την πορεία, να αλλάξουμε αυτόν το ρου, όσον αφορά στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας. Και είναι περιττό να σας πω ότι η Ελλάδα γέρνει ανατολικά. Υπάρχει ετεροβαρής ανάπτυξη. Έχει οξυνθεί η ανισότητα Κέντρου-Περιφέρειας, ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία, η συμβολή στο Α.Ε.Π. της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των περιχώρων τους, ήταν πριν από τριάντα χρόνια στο 50% ενώ σήμερα έχει φτάσει στο 63%. Θέλω να πιστεύω ότι ο νέος επενδυτικός νόμος που καινοτομεί σε μια σειρά ζητήματα, θα έρθει ακριβώς για να λύσει και αυτά τα μεγάλα προβλήματα των ενδοπεριφερειακών αντιθέσεων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου