Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Στη Δυτική Ελλάδα- κατεγράφησαν εντυπωσιακά ύψη βροχής τα οποία αρκετές φορές συνιστούσαν τιμές-ρεκόρ
Ενα ενδιαφέρον μετεωρολογικά έτος ήταν το 2010 σύμφωνα με την καιρική ανασκόπηση που πραγματοποίησε βάσει επιστημονικών δεδομένων το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος
του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μία χρονιά πλούσια σε φαινόμενα, ρεκόρ και νέες παρατηρήσεις για τον ελλαδικό χώρο. «Από πλευράς καιρού ο χρόνος κινήθηκε στο πλαίσιο του φυσιολογικού. Ομως, οι τρεις τελευταίοι μήνες ήταν πολύ βροχεροί, παρότι δεν είχαμε, όπως και δεν έχουμε ακόμη, ιδιαίτερες χιονοπτώσεις ούτε καν στα ορεινά. Αυτό δεν είναι καλό για το ισοζύγιο του νερού», εξηγεί ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Παρ’ όλ’ αυτά, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου -ειδικά στη Δυτική Ελλάδα- κατεγράφησαν εντυπωσιακά ύψη βροχής τα οποία αρκετές φορές συνιστούσαν τιμές-ρεκόρ. «Τα περισσότερα από 3 μέτρα βροχής κατά τη διάρκεια του 2010 στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας είναι ένας φοβερός αριθμός», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος. Την ίδια στιγμή, κάποιες άλλες περιοχές, όπως η Αττική και οι Κυκλάδες, είχαν χαμηλότερα ύψη βροχής από το συνηθισμένο. «Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Θησείου. Το μέσο ετήσιο ύψος βροχής στην περιοχή είναι 476 mm, ενώ φέτος κατεγράφησαν 286,1 χιλιοστά, δηλαδή 40% λιγότερη βροχή. Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στη Βοιωτία».
Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνει ο ίδιος, είναι εντυπωσιακό γιατί καταδεικνύει φοβερές αντιθέσεις ανά την Ελλάδα, παρά τη μικρή γεωγραφική της έκταση. «Είναι αξιοπρόσεκτο το ότι η Ηπειρος είχε 10πλάσιες βροχές από την Αθήνα. Σε τόσο μικρό χώρο κατεγράφησαν ακραίες αντιθέσεις και φαινόμενα τα οποία προφανώς συνέβαιναν αλλά δεν το γνωρίζαμε γιατί δεν υπήρχε τοποθετημένος μετεωρολογικός σταθμός στην περιοχή.
Αυτό αναδεικνύει τη χρησιμότητα τού να διαθέτεις πολλούς σταθμούς». Χαρακτηριστικό του 2010, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν και ο ζεστός Αύγουστος. «Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος δεν ήταν ιδιαίτερα ζεστοί. Το εξαήμερο από 14 έως και 19 Αυγούστου είχαμε θερμοκρασίες άνω των 40, χωρίς όμως να έχουμε ακραίες συμπεριφορές», λέει ο κ. Λαγουβάρδος. «Αυτό που έχει, όμως, σημασία και μας προβληματίζει δεν είναι οι ακραίες τιμές αλλά οι πολλές συνεχόμενες και αυξανόμενες με τα χρόνια ημέρες υψηλών θερμοκρασιών».
Χρονικό


Η ατζέντα του δωδεκαμήνου

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Στις 17/01 ισχυρές καταιγίδες πλήττουν την Κρήτη. Ενας άνθρωπος πνίγεται από υπερχείλιση χειμάρρου. Στις 25/01 χιονόπτωση στην Αττική. Στις 26/01 ο υδράργυρος στην Ορεστιάδα δείχνει -17.1°C.






ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Ζεστός μήνας με πολλή βροχή. Στις 20/02 η θερμοκρασία στις Βρύσες Χανίων ξεπερνά τους 32°C. Στις 10/02 αφρικανική σκόνη στην Κρήτη και καταστροφικές πλημμύρες στη Χαλκιδική.






ΜΑΡΤΙΟΣ: Αρκετή ζέστη και λίγη βροχή. Στις 04/03 οι άνεμοι στην Κρήτη ξεπερνούν σε ταχύτητα τα 100 km/h. Στις 08/03 μεταφορά αφρικανικής άμμου επηρεάζει ολόκληρη τη χώρα παράλληλα με χιονοπτώσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη.






ΑΠΡΙΛΙΟΣ: 16-17/04 υψηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη. Το τελευταίο πενθήμερο του μήνα θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο.






ΜΑΪΟΣ: Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στις 04/05 30 °C στη Λιβαδειά. Στις 15/05 ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι στη Δυτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία πέφτει και χιονίζει στο Καϊμακτσαλάν ενώ ανεβαίνει στη συνέχεια. (29/05 στη Σπάρτη 35.6°C)






ΙΟΥΝΙΟΣ: Σε υψηλά επίπεδα άνω των 40°C οι θερμοκρασίες το τριήμερο 15-17/06. Τα ξημερώματα της 28/06 ισχυρές καταιγίδες πλήττουν την Αττική και την Εύβοια με πολύ μεγάλο αριθμό κεραυνών.






ΙΟΥΛΙΟΣ: Θερμοκρασίες υψηλότερες των κλιματικών τιμών σε ολόκληρη τη χώρα. Ισχυρές καταιγίδες κατά τη διάρκεια του μήνα. Ισχυροί βοριάδες στις 17/07 ευνοούν την εξάπλωση πυρκαγιάς στον Κάλαμο Αττικής.






ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Ο δεύτερος πιο θερμός Αύγουστος της τελευταίας δεκαετίας. Θερμοκρασίες άνω των 40°C το τριήμερο 15-17/08. Θυελλώδεις βοριάδες συντελούν στη γρήγορη εξάπλωση καταστροφικής πυρκαγιάς στην Πρέβελη στις 22/08.






ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Ισχυρές καταιγίδες και πλημμυρικά επεισόδια κατά τη διάρκεια του μήνα. Στις 06/09 στο Στρατώνι Χαλκιδικής καταγράφονται 86 mm νερού σε 2 ώρες βροχόπτωσης. Αξιοσημείωτες θερμοκρασίες στην Κρήτη. (Στις 29/09 36.4°C σε Ηράκλειο - Κνωσό)






ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Ισχυρές καταιγίδες σε ολόκληρη τη χώρα που στοιχίζουν τη ζωή σε δύο ανθρώπους στη Χίο και την Ικαρία στις 18-19/10. Στις 12/10 η θερμοκρασία στα Φαλάσαρνα Χανίων φτάνει τους 36.9°C.






ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Λίγες βροχές με εξαίρεση την Ηπειρο. Στις 09/11 θυελλώδεις νοτιάδες που φτάνουν σε ταχύτητα τα 130 km/h στη λίμνη Πλαστήρα. Θερμοκρασίες 29-30°C στην Κρήτη τις τελευταίες ημέρες του μήνα.






ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, πολλές βροχές στη Δυτική Ελλάδα. Λόγω επίμονων βροχοπτώσεων διακόπτεται η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό. Χιόνια στην Κρήτη, την Αττική, την Εύβοια, τη Λαμία και βορειότερα. Στις 17/12 η θερμοκρασία στην Πτολεμαΐδα στους -19°C.






Κατερίνα Ροββά




ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου