Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

«Εθνική υπόθεση η υγεία» για Λοβέρδο και Σαλμά

Αμεσα η εξόφληση των προμηθευτών του ΕΣΥ
Άμεσα θα πληρώνονται οι προμηθευτές για τα ιατρικά υλικά με τα οποία τροφοδοτούν τα δημόσια νοσοκομεία από το 2011. Στη δέσμευση αυτή προέβη το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον υπεύθυνο Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάριο Σαλμά για την υγεία.
«Πρέπει να μπει –και θα μπει- ένα τέλος στη νοσηρή σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ προμηθευτών-νοσοκομείων – κράτους τα τελευταία χρόνια. Από το ερχόμενο έτος η εξόφληση των προμηθευτών του ΕΣΥ θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο» τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στους διαπιστευμένους συντάκτες.
Μάλιστα, ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης πρόσθεσε πως το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην έκδοση υπουργικής απόφασης όπως προέβλεπε ο σχετικός νόμος και με την οποία αποσαφηνίζονται όλα όσα αφορούν την εξόφληση (με ομόλογα) των χρεών του ΕΣΥ ύψους 5,3 δισ. ευρώ για τα έτη 2007, 2008 και 2009. Σημειωτέον ότι για τα χρέη του τρέχοντος έτους που ανέρχονται σε 2,2 δισ ευρώ η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι θα αποπληρωθούν με χρήματα –και όχι με ομόλογα- μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
«Δεν βρισκόμαστε στα νοσοκομεία όπου εντοπίζεται αυτή τη στιγμή το πρόβλημα με τους προμηθευτές. Επιλέξαμε να βρισκόμαστε στο υπουργείο και να συζητούμε με την ηγεσία για τις λύσεις. Γιατί μας ενδιαφέρει να κοιτάμε μπροστά, στο μέλλον» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σαλμάς δίνοντας με αυτόν τον τρόπο δείγμα γραφής για την αντιπολίτευση που θα ασκεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Νωρίτερα, ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας είχε τύχει θερμής υποδοχής από τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «ότι είναι ευτυχή συγκυρία να είναι υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της ΝΔ ένας γιατρός, καθηγητής και πρώην υφυπουργός».
«Σύμπτωση απόψεων»
Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι υπήρξε «σύμπτωση απόψεων στη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, το διπλογραφικό σύστημα και την καταγραφή της περιουσίας των νοσοκομείων».
Σημείο επαφής βρήκαν όμως οι δύο συνομιλητές και σε ό,τι αφορά το σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία, με τον κ. Σαλμά να δηλώνει ότι συμφωνεί στην αλλαγή του συστήματος προμηθειών _σημειωτέον ότι πρόκειται για το νομοσχέδιο Αβραμόπουλου που είχε συγκεντρώσει τις αρμοδιότητες των διαγωνισμών και των προμηθειών στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας_ καθώς και στην επαναφορά της λίστας φαρμάκων -την οποία επίσης είχε καταργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Κατόπιν τούτων, θα μπορούσε να θεωρηθεί τουλάχιστον
αναμενόμενο το ότι ανανεώθηκε το ραντεβού των δύο ανδρών έπειτα από τρεις μήνες προκειμένου όπως είπαν αμφότεροι να εξετάσουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η κατάσταση της δημόσιας υγείας στην χώρα μας. «Η συνάντηση θα γίνει διότι εμείς αντιλαμβανόμαστε τη δημόσια υγεία ως εθνική υπόθεση» κατέληξαν οι κκ. Λοβέρδος και Σαλμάς.ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου