Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΑΡΑΞΑΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Οι φωτογραφίες είναι αυτών των πλοιαρίων! Ενενήντα εκατομμύρια (90.000.000) δρχ. και σε ευρώ σήμερα 270.000 (Διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες) χάθηκαν για πάντα! Το ποσόν είναι αρκετά μεγάλο και έστω και αν είναι από χρήματα της Ε.Ε. ο Ελληνικός Λαός είναι χρεωμένος.
Δεν είναι τίτλος κάποιου μυθιστορήματος ή διηγήματος που παραπέμπει στο γνωστό βιβλίο του Λουντέμη με τίτλο «τα πλοία δεν άραξαν» είναι τίτλος για μια οδυνηρή πραγματικότητα. Πρόκειται για δυο μικρά ξύλινα πλοία με καμπίνες που δεν ταξίδεψαν ποτέ, αλλά άραξαν για πάντα σάπια ερείπια στον περιβάλλοντα χώρο του Νομαρχιακού Ταμείου Αιτωλ/νίας στο Μεσολόγγι, λίγα μόλις μέτρα από την Λιμνοθάλασσα. Η ιστορία τους αρχίζει με την διακήρυξη της δημοπρασίας κατασκευής τους, το 2001 περίπου με δαπάνη κατασκευής τους 90.000.000 (ενενήντα εκατομμύρια) δρχ. τότε.
Τα ανέλαβε εργοληπτική εταιρεία που εδρεύει στο Αγρίνιο , από ό,τι είχα ακούσει τα πλοία αυτά θα κατασκευάζονταν με χρήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλ/νίας, προοριζόταν για την Λίμνη Τριχωνίδα για τουριστικό σκοπό, περίπλου της Τριχωνίδας και άλλες δραστηριότητες σχετικές με την αξιοποίηση της λίμνης.
Τα πλοία πράγματι κατασκεύασε η Εργολήπτρια εταιρεία και τα παρέδωσε όπως με πληροφόρησε ο Μηχανολόγος Μηχανικός και ένας εκ των συνεταίρων της με οριστική παραλαβή και τα ΑΡΑΞΑΝ στον περίβολο του Νομαρχιακού Ταμείου Αιτωλ/νίας όπου και ευρίσκονται μέχρι σήμερα.
Από ό,τι κατάλαβα δεν πρέπει ούτε καν να βαπτίστηκαν, αφού δεν πρέπει να πάτησαν το σκαράκι τους ούτε σε θάλασσα που ήταν έξω από την πόρτα του περιβόλου του Νομαρχιακού ταμείου πολύ δε περισσότερον στη Λίμνη Τριχωνίδα που φαντάζομαι θα τα περίμενε με καμάρι, γιατί από ό,τι είδα θα ήταν και αρκετά όμορφα.
Αλλά... αλλοίμονο! Τα πλοία αυτά παρέμειναν αταξίδευτα τόσα χρόνια , ΣΑΠΙΣΑΝ και ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ!! 
Οι φωτογραφίες που σας παραθέτω είναι αυτών των πλοιαρίων! Ενενήντα εκατομμύρια (90.000.000) δρχ. και σε ευρώ σήμερα 270.000 (Διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες) χάθηκαν για πάντα! Το ποσόν είναι αρκετά μεγάλο και έστω και αν είναι από χρήματα της Ε.Ε. ο Ελληνικός Λαός είναι χρεωμένος.
Εδώ υπάρχει ΕΥΘΥΝΗ και πρέπει να έχουμε απάντηση σε καυτά ερωτήματα 1) Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα πλοία 2) Γιατί δεν συντηρήθηκαν και τα άφησαν να σαπίσουν και να καταστραφούν 3) Ποιοι είχαν την υποχρέωση για τη διαφύλαξη του περιουσιακού αυτού στοιχείου, κτήμα του Ελληνικού Λαού και μάλιστα της Αιτωλ/νίας.
Μήπως κάποιοι πιο περίεργοι και αρμόδιοι από μένα θα πρέπει να βάλουν το χεράκι τους και να ψάξουν καλλίτερα την υπόθεση; 90.000.000 δρχ. ή 270.000 € χάθηκαν!
Γιώργος Ζήσης ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου