Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Πυρετός για τις υποψηφιότητες
Εντατικοί ρυθμοί και αλλεπάλληλες συσκέψεις. Βαρύτητα έχει δοθεί στην αναμέτρηση για τις νέες περιφέρειες.

Με εντατικούς ρυθμούς εργάζεται η Επιτροπή Αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων του ΠΑΣΟΚ για τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τις νομαρχιακές και περιφερειακές επιτροπές αλλά και τους βουλευτές του Κινήματος, η Επιτροπή «ζυγίζει» τις υποψηφιότητες που έχουν «πέσει» στο τραπέζι και «μετράει» με δημοσκοπήσεις τους πιθανούς υποψηφίους. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην επιλογή υποψηφίων για τις νέες αιρετές περιφέρειες, όπου η ψήφος αναμένεται να λάβει πολιτικά χαρακτηριστικά, σε ένα αρνητικό πολιτικό περιβάλλον για το κυβερνών κόμμα στο οποίο δεν είναι σαφές πώς θα κινηθεί ακόμα και μερίδα των παραδοσιακών του ψηφοφόρων.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου, σε ομιλία του στη Βουλή έδωσε το πολιτικό στίγμα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας ότι θα πρέπει να στηριχθεί το εγχείρημα του «Καλλικράτη», και ζήτησε να αναδειχτούν νέοι άνθρωποι για να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο. Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί στη λογική της «στήριξης» υποψηφιοτήτων, ενώ σε αρκετούς δήμους όπου θα υπάρχουν πέραν του ενός υποψήφιοι που προέρχονται από τον χώρο του κυβερνώντος κόμματος, υπάρχει η πιθανότητα να μην εκδηλωθεί καμία προτίμηση υπέρ κάποιου υποψηφίου.
Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ανακοινώσει τις υποψηφιότητες που θα στηρίξει πιθανότατα στη γενέθλια ημέρα του κινήματος, στις 3 Σεπτέμβρη. Η σημαντική καθυστέρηση στην ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων έχει δημιουργήσει αντιδράσεις σε αρκετές περιοχές, αφού οι διεκδικητές της «στήριξης» του Κινήματος θεωρούν ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να δοθεί ο προεκλογικός αγώνας.



Επιτροπή Αξιολόγησης

Ποια ονόματα εξετάζονται στις 13 περιφέρειες





Μέχρι στιγμής η Επιτροπή Αξιολόγησης του ΠΑΣΟΚ για τις αιρετές περιφέρειες εξετάζει εναλλακτικά κυρίως δύο ειδών υποψηφιότητες: στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής (υπουργούς, βουλευτές κ.τ.λ.) ή αναγνωρισμένα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίως πετυχημένους νομάρχες.



n Περιφέρεια Αττικής: Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας το ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε δημοσκοπήσεις από τον Μάιο όπου «μετρήθηκαν» οι υπουργοί Μ. Χρυσοχοΐδης και Αννα Διαμαντοπούλου, ο νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός και ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας. Και οι τέσσερις «κέρδιζαν» την περιφέρεια με αντιπάλους από τη ΝΔ τον Β. Μεϊμαράκη, τον Α. Σπηλιωτόπουλο και τον νομάρχη Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρή. Τα υψηλότερα ποσοστά κατέγραψαν τα στελέχη της κυβέρνησης, που όμως δεν ενδιαφέρονται για τον θώκο του περιφερειάρχη.



Το τελεσίγραφο του Γιάννη Σγουρού προς την Ιπποκράτους -«ή μου δίνετε το χρίσμα ή κατεβαίνω μόνος μου»- καθώς και οι επαφές που είχε με πολιτικούς αρχηγούς κυρίως των κομμάτων της Αριστεράς (με τους κ. Τσίπρα και Κουβέλη) για την αναζήτηση στήριξης, «έκαψαν» την υποψηφιότητά του. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε συνάντηση και με στελέχη της Ρηγίλλης για τον ίδιο λόγο. Ο ίδιος δηλώνει ότι θα συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για το έργο της νομαρχίας.



Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνομολογούν ότι αν το Κίνημα αποφασίσει να τοποθετήσει αυτοδιοικητικό στέλεχος ως επικεφαλής για το περιφερειακό ψηφοδέλτιο της Αττικής, τότε αυτός θα είναι ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας. Στο τελευταίο γκάλοπ που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ για την περιφέρεια Αττικής «μετριούνται» ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης -θεωρείται έως απίθανο να κατέλθει υποψήφιος περιφερειάρχης- ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος, η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας. Η περίπτωση της βουλευτού των Πράσινων της Αυστρίας κ. Μ. Βασιλάκου δεν θεωρείται πιθανή, αν και συζητήθηκε. Η απόφαση για την Αττική θα ληφθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.



Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, βολιδοσκοπούνται ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, αφού δημοσκοπήσεις τον φέρνουν να κερδίζει τις εκλογές. Επίσης βολιδοσκοπείται ο βουλευτής Γ. Φλωρίδης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν ενδιαφέρεται.

Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης. Συζητούνται τα ονόματα του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή και εναλλακτικά του νομάρχη Ροδόπης Αρ. Γιαννακίδη.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με κομματικά στελέχη, η επιλογή του βουλευτή Π. Κουκουλόπουλου φαίνεται να είναι νικηφόρα για το κυβερνών κόμμα, αν και ο ίδιος δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η προοπτική της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Συζητείται επίσης το όνομα του βουλευτή Αλ. Αθανασιάδη.

Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιος φαίνεται ότι δεν θα αποτελέσει τελικά ένα από τα πρόσωπα που θα κληθεί να επιλέξει το ΠΑΣΟΚ για τη δύσκολη περιφέρεια της Θεσσαλίας. Προκρίνεται ο βουλευτής Λάρισας, Εκτορας Νασιώκας, ενώ συζητείται και το όνομα του πρώην βουλευτή Λάρισας και νυν περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Φ. Χατζημιχάλη.

Περιφέρεια Ηπείρου. Ολα δείχνουν ότι έχει «κλειδώσει» το όνομα του αντιπροέδρου της Βουλής, Ε. Αργύρη.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αναζήτηση προσώπου, αφού η κ. Α. Γκερέκου δεν επιθυμεί να ηγηθεί του περιφερειακού ψηφοδελτίου.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πιθανότατα να τεθεί επικεφαλής ο νομάρχης Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλος, αν δεν κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο Πατρέων. Συζητείται επίσης το όνομα του βουλευτή Αχαΐας, Απ. Κατσιφάρα.

Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πιέζεται για να αποδεχτεί ο πρώην βουλευτής και υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Στ. Μπένος, παρά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. «Ζωντανό» παραμένει το σενάριο που θέλει να τίθεται επικεφαλής του «πράσινου» περιφερειακού ψηφοδελτίου ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Π. Τατούλης, ο οποίος χθες προανήγγειλε από την Καλαμάτα την υποψηφιότητά του.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Οριστικοποιείται η υποψηφιότητα της βουλευτού Χίου, Ε. Τσουρή.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γ. Μαχαιρίδης πιθανότατα να ηγηθεί του ψηφοδελτίου.

Περιφέρεια Κρήτης. Σκληρή μάχη για το κομματικό χρίσμα δίνουν η νομάρχης Ηρακλείου, Ε. Σχοιναράκη και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Σ. Αρναουτάκης.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Συζητείται το όνομα του νομάρχη Βοιωτίας Κλ. Περγαντά, αν δεν αποφασιστεί να ηγηθεί του ψηφοδελτίου η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή. ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου