Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Πυρ ομαδόν από Mάριο Σαλμά
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή στη συζήτηση για τα χρέη των νοσοκομείων
Την εναντίωση της αντιπολίτευσης συνάντησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η διάταξη με την οποία ρυθμίζονται τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές και «νομιμοποιούνται» οι απευθείας αναθέσεις (ή παρατάσεις συμβάσεων) που υπεγράφησαν το 2010 μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου.
Η επίμαχη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, είχε συναντήσει τις αντιρρήσεις και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ωστόσο δεν μετέχουν στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.
Ο Μάριος Σαλμάς της ΝΔ δεν παρέλειψε να αφήσει υπαινιγμούς για την σύσταση του τμήματος και να απευθυνθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την πως επωμίζεται την ευθύνη του «ξεπλύματος παράνομων προμηθειών», προκαλώντας το ξέσπασμα του επικεφαλής των βουλευτών της συμπολίτευσης, Χρήστου Παπουτσή. 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον εισηγητή της ΝΔ για «ψευδολογία», εισπράττοντας νέους υπαινιγμούς, περί των δικών του διαχειριστικών πεπραγμένων.
Επί της ουσίας της ρύθμισης, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ομολόγησε πως «η θέση της δεν είναι ευχάριστη», κάτι που την αναγκάζει να επιστρατεύσει πολιτική ειλικρίνεια και θάρρος.
Η ίδια εξήγησε ότι από την επομένη των εκλογών αποφασίστηκε η ρύθμιση των χρεών της ΝΔ, γιατί δεν μπορούσε το ΕΣΥ να παραμένει υπό την ομηρία των προμηθευτών.
Συμπλήρωσε ότι το Κράτος έχει συνέχεια και ότι για όσα χρέη δεν πληρώνονται, υπάρχουν τόκοι υπερημερίας και δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ.
Η κα Ξενογιαννακοπούλου απέρριψε κατηγορηματικά τις διαπιστώσεις της αντιπολίτευσης πως «νομιμοποιεί παρανομίες», ενώ και άλλοι ομιλητές της πλειοψηφίας, υπενθύμισαν τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για την εκτίναξη των χρεών των νοσοκομείων - ευθύνες που εν μέρει, αναγνώρισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος («υπήρξαν λάθη και αβλεψίες από πλευράς μας, αλλά δεν έχετε δικαίωμα να τις συνεχίζετε» ανέφερε).
Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι όπου υπάρχει ποινική ευθύνη ή παρανομία θα υπάρξουν συνέπειες.
«Δώσαμε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και κάνει πλήρη έλεγχο της περιόδου 2008-9. Έχουμε δώσει εμείς εντολή στο ΣΕΥΠ και κάνει ελέγχους στις διοικήσεις που έχουν τοποθετηθεί από την κυβέρνηση, προκειμένου να δούμε την σωστή εφαρμογή της εγκυκλίου για τα φάρμακα. Ήδη έχουμε πορίσματα. Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τον ΣΔΟΕ, την Επιτροπή Προάσπισης των Δικαιωμάτων του Πολίτη, σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα. Στην Δικαιοσύνη έχει σταλεί η περίφημη ιστορία των ορθοπεδικών» εξήγησε.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι ιστορικά, η έκπτωση του 15% είναι η μεγαλύτερη που έχει πετύχει ελληνική κυβέρνηση στο χώρο του φαρμάκου.
«Όταν ο άλλος έχει κέρδη 500-600%, θα κολλήσει στο 15%; Αυτό δεν είναι επιτυχία. Μιλάμε για παρωνυχίδα» αντέταξε ο Άγγελος Τζέκης του ΚΚΕ.
Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη: «Δεν μπορώ να καταλάβω αυτήν την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στους φαρμακοβιομήχανους» ανέφερε, ενώ ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Θανάσης Πλεύρης ζήτησε «πρώτα να γίνει ο έλεγχος για υπερτιμολογήσεις και μετά να γίνουν οι πληρωμές».
Είναι δυνατόν, εσείς που εποπτεύσατε από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα και είστε υπεύθυνοι για τις νέες προμήθειες, να λέτε πως ό,τι κι αν έχει είναι νόμιμο και σβήνει με την συνενοχή της πλειοψηφίας της Βουλής, αναρωτήθηκε ο Π. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας ο Χρήστος Παπουτσής κάλεσε τους συναδέλφους του να πουν ποιο είναι το κόστος της μη ρύθμισης των χρεών, για το δημόσιο συμφέρον, τα κρατικά νοσοκομεία, το ΕΣΥ και το κέρδος για τα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Η ΝΔ παρήγαγε μέσα σε πεντέμισυ χρόνια, 3,7 δισ. ευρώ χρεών, από τα οποία τα 2,7 ήσαν υποχρεώσεις των ταμείων προς τα νοσοκομεία και μόνον 1 δισ. ευρώ καθαρές υποχρεώσεις, επανήλθε ο Μ.Σαλμάς της ΝΔ.
Ο ίδιος -αν και δεν αμφισβήτησε την εντιμότητα της υπουργού- συνέχισε λέγοντας ότι η κα Ξενογιαννακοπούλου, με το που έγινε υπουργός, απαγόρευσε στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προβαίνουν σε διαγωνισμούς προμηθειών.
«Το Μάιο, η πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών, με εγκύκλιό της όρισε στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προμηθεύονται με απευθείας διαπραγματεύσεις, ενάντια σε κάθε κοινοτική ή εθνική νομοθεσία. Αποτέλεσμα είναι να συσσωρευτούν προμήθειες 1,8 δισ. ευρώ που έγιναν στο εννεάμηνο της σημερινής κυβέρνησης» εκτίμησε.
«Η ρύθμιση γίνεται για να τελειώσει η ομηρία του ΕΣΥ» επέμεινε η υπουργός.
«Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, έχουμε αποκλιμάκωση των δαπανών κατά 16%. Τα στοιχεία δείχνουν την σοβαρή προσπάθεια που γίνεται» κατέληξε η κα Ξενογιαννακοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου