Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Θάνος Μωραΐτης για το ν/σ κύρωσης δασικών χαρτών:
«ΝΕΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
Αυστηρό μήνυμα σε όσους λειτούργησαν σε βάρος του δασικού πλούτου της χώρας.
«Mε το Πράσινο Ταμείο και την Κύρωση των Δασικών Χαρτών το ΥΠΕΚΑ ανταπεξέρχεται σε δύο συνταγματικές επιταγές αλλά και υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στους πολίτες : Τη διαφάνεια και την προστασία των δασών. Ήδη από το Σύνταγμα του 1975 προβλέπονταν η σύνταξη δασολογίου ως βασικό εργαλείο για την προστασία του δασικού περιβάλλοντος. Τριανταπέντε χρόνια μετά ερχόμαστε σήμερα να ξεκινήσουμε αυτή τη θεμελιώδη διαδικασία Δημοκρατίας και επιτέλους να κυρώσουμε Δασικούς Χάρτες.» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου, ο Υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης.




Το νομοσχέδιο για την κύρωση των δασικών χαρτών θα κατατεθεί στη βουλή την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών που λαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο να καταφερθεί πλήγμα «στη χειρότερη μορφή της αυθαίρετης δόμησης στη χώρα μας που είναι η δόμηση στις καμένες εκτάσεις», όπως τόνισε η Υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο.



Το έργο των δασικών χαρτών, χαρακτήρισε πρωτοφανές για τα Ελληνικά δεδομένα ο Θάνος Μωραΐτης, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για μια ειλικρινή προσπάθεια του Υπουργείου να λύσει χρόνια προβλήματα, να απαντήσει με επίσημο και συστηματικό τρόπο στην κακοδιοίκηση, να τελειώσει με την αδιαφάνεια που μαστίζει την δημόσια διοίκηση και να ικανοποιήσει το λαϊκό αίτημα για διαφάνεια και δημοκρατία στην εφαρμογή των αποφάσεων της πολιτείας.



Ο Υφυπουργός επισήμανε πως με την κύρωση των δασικών χαρτών η κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα στην κοινωνία των πολιτών ότι είμαστε εδώ και διαμορφώνουμε μια νέα συμμαχία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα όμως, στέλνει και ένα ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα σε αυτούς που ποδοπάτησαν κάθε έννοια νομιμότητας, σε όσους λειτούργησαν σε βάρος του δασικού πλούτου της χώρας και ήλπιζαν πως οι δασικοί χάρτες θα μείνουν μια εξαγγελία.



«Οι εμπρηστές είχαν πάντα μια βάσιμη ελπίδα . Ότι πάντα θα δημιουργούν τετελεσμένα στην ελληνική πολιτεία. Αυτή τη φορά λοιπόν, είναι η ελληνική πολιτεία εκείνη που αναλαμβάνει πρωτοβουλία και δημιουργεί τετελεσμένα. Και αυτά τα τετελεσμένα – με την κύρωση των χαρτών - θα είναι οριστικά. Αυτό που θα οριοθετεί ως δασός ο χάρτης δεν θα αλλάζει με τίποτα και από κανέναν. Κανείς, είτε ιδιώτης, είτε κρατικός λειτουργός δεν θα ξαναπαίξει παράνομα παιγνίδια στην πλάτη της πολιτείας και της κοινωνίας.» είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.



Συνεχίζοντας ο κ. Μωραΐτης είπε πως μέσα από το νομοσχέδιο εκτός από τους Δασικούς Χάρτες το ΥΠΕΚΑ νομοθετεί άλλη μια πρωτοβουλία που σχετίζεται με τον τρόπο άσκηση της πολιτικής για το περιβάλλον. Δημιουργείται ένα αποτελεσματικό εργαλείο χρηματοδότησης της περιβαλλοντικής πολιτικής. Εξορθολογίζεται και οργανώνεται το σύστημα υλοποίησης Περιβαλλοντικών Έργων κάτω από την Ομπρέλα του Πράσινου Ταμείου που συγκεντρώνει όλους τους πόρους του Περιβάλλοντος και με διαφανή τρόπο, διαδικασία και έλεγχο, θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα.



«Ευελπιστώ ότι και με τη δική σας βοήθεια η κοινωνία, οι πολίτες, οι φορείς θα λάβουν γνώση και θα καταθέσουν απόψεις και προτάσεις στο γόνιμο διάλογο που συντηρούμε από την αρχή εδώ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος», είπε ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο Θάνος Μωραΐτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου